Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nadbiskupija protiv Frljića:

'Kako ne biti zgrožen kada se u 'hramu kulture' na najvulgarniji način druge omalovažava i blati?'

Oliver Frljić
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/4
22.04.2017.
u 09:58

"Ovim putem molimo sve odgovorne da još jednom promotre prikladnost sadržaja u sklopu nacionalne kulturne manifestacije 27. Marulićevi dani", stoji u priopćenju Splitsko-makarske nadbiskupije.

Splitsko-makarska nadbiskupija izrazila je nezadovoljstvo zbog uvrštavanja predstave "Naše nasilje i vaše nasilje" autora Olivera Frljića na repertoar ovogodišnji festival hrvatske drame Marulićevi dani priopćivši kako ta predstava vrijeđa osjećaje građana i vjernika, te je pozvala odgovorne da razmotre njezino uvrštavanje na program Marulićevih dana.

"Ovim putem molimo sve odgovorne da još jednom promotre prikladnost sadržaja u sklopu nacionalne kulturne manifestacije 27. Marulićevi dani te učine potrebne korake kako sadržaji koji nisu dostojni imena Marka Marulića i grada Splita ne bi vrijeđali osobe i ponižavali samu kulturu", navodi se priopćenju Splitsko-makarske nadbiskupije koje je upućeno Ministarstvu kulture, Splitsko-makarskoj županiji, Gradu Splitu i Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Split.

'Kako ne biti tužan...'

Splitsko-makarska nadbiskupija, kako se navodi, potaknuta mnogim upitima povrijeđenih vjernika, s osjećajima tuge i razočarenja, žaljenja i zgroženosti, upućuje vapaj "svima koji u našoj Domovini, u našem gradu Splitu i u našim kulturnim institucijama, poglavito u HNK-u, da vode brigu o kulturnom i duhovnom odgoju i obrazovanju pojedinca i društva".

"Doista, kako ne biti tužan kada se kultura zaodijeva u ruho nepristojne provokacije, štoviše vrijeđanja osjećaja građana i vjernika našega grada i Hrvatske? Kako ne biti tužan kada se u program uvrštava predstavu, koja iz najnižih pobuda vrijeđa Boga, čovjeka i naciju, iako se zna da je već izazvala osude domaće i međunarodne javnosti zbog svoga blasfemičnog sadržaja?", pita Splitsko-makarska nadbiskupija. Po službenom programu ovogodišnjih Marulićevih dana, koji su sinoć otvoreni i traju do 28. travnja, izvođenje Frljićeve predstave predviđeno je za ponedjeljak, 22. travnja, na večer u 20 sati na pozornici splitskog HNK-a.

'Kako ne biti razočaran...'

"Kako ne biti razočaran kada se u gradu Marka Marulića - oca hrvatske književnosti i graditelja europske kulture, pisca duhovnih i moralnih djela koja veličaju Boga Stvoritelja i utjelovljenu ljubav Isusa Krista, pisca koji je bio poticaj učenim ljudima i kulturnim djelatnicima i nadahnuće svecima u misionarskom naviještanju Radosne vijesti, pod imenom tog istog velikana prikazuje predstava koja izvrgava ruglu lijepo i sveto?", stoji u priopćenju Splitsko-makarske nadbiskupije glede te predstave. Nadalje Nadbiskupija pita kako ne biti žalostan kada se u Dujmovu gradu, u vremenu neposredne priprave za Sudamju i u vremenu "kada slavimo najveće otajstvo kršćanske vjere- muku, smrt i uskrsnuće našeg Spasitelja za kojega je naš sveti zaštitnik (sv Duje) dao život, izrugivanjem nanositi teški udarac mističnom tijelu istoga Krista, to jest zajednici vjernika ovoga grada i naše Domovine?"

"Kako ne biti zgrožen kada se u 'hramu kulture,' ustanovi koja treba odgajati, na najvulgarniji način druge vrijeđa, omalovažava i blati? Kako ne biti zgrožen porukom koju se šalje djeci i mladima obiteljima i društvu?", poručuje Splitsko-makarska nadbiskupija u vezi s uvrštavanjem Frljićeve predstave "Naše nasilje i vaše nasilje" u program Festivala hrvatske drame 27. Marulićevih dana.

Pozivaju vjernike na molitvu

Pozvala je vjernike na molitvu Gospodinu kako bi "ovaj apel dodirnuo savjest i srca ljudi da jezik i način komuniciranja suvremenoga čovjeka ne bude uvredljiv prema drugome i ne ismijava vrednote i osjećaje drugih." "Samo tako ćemo promovirati kulturu koja uzdiže i oslobađa, a ne vrijeđa i ponižava," zaključuje Splitsko-makarska nadbiskupija u apelu.

Prema medijskim napisima o toj predstavi, u scenama koje je i dio europske kazališne publike imao prilike vidjeti je prizor gole žene s hidžabom na glavi koja u jednom trenutku iz svojega spolnog organa vadi nacionalnu zastavu, a nedugo nakon toga glumac koji predstavlja Isusa Krista silazi s križa (napravljenog od plastičnih posuda) i siluje tu muslimanku.

>>Poljaci protiv predstave O. Frljića: Glumica simulira oralni seks s kipom svetoga Ivana Pavla II.

>>Poljska desnica prosvjedovala protiv Frljićeve predstave: 'Ovo je svetogrđe!'

Komentara 104

LU
lukivoda
10:12 22.04.2017.

protjerati iz hrvatske i oduzet mu putovnicu i rješili smo stvar za navek

DU
Deleted user
10:19 22.04.2017.

Čemu se mi čudimo? Na zadnjim izborima JDZ na listu stavi Kovača, Brkića, Hasanbegovića, Culeja, Brunu Esih .... i na njihovim imenima i istupima dođe na vlast a onda za ministre stavi Obuljen, Dalić a glavni operativci postanu Jandroković i Božinović (lako se provjeri koliko su preferencijalnih glasova dobili). I to zovu demokracija! Na žalost predugo smo živjeli u socijalističko-komunističkom sistemu!

AA
AAlien
10:09 22.04.2017.

Powered by Plenki and HDZ. Birali ste, gledajte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije