Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gostovanje

Moskovsko kazalište Mossovjet prvi put u Zagrebu s predstavom "U prostranstvu Tennesseeja W."

Scena iz predstave
Foto: arhiva HNK Zagreb
10.02.2016.
u 15:05

Prema riječima samog autora, ova je predstava prava enciklopedija osjećaja u kojoj pronalazimo sve elemente muško-ženskih odnosa: strast, ljubav, požudu, nježnost, privlačnost, impulzivnost

Akademski državni teatar Mossovjet iz Moskve prvi put gostuje u Zagrebu. U petak, 12. velječe (u 19.30 sati) izvode predstavu "U prostranstvu Tennesseeja W.", koja je nastala prema motivima poznate Williamsove drame "Tramvaj zvan čežnja" i romana Shugoroa Yamamota "Grad bez godišnjih doba".  Redatelj i pisac teksta je Jurij Jeremin, a glavne uloge igraju Valerij Jaremenko, Jekaterina Guseva, Jevgenija Krjukova, Dmitrij Žuravljev.

Kao i kod većine djela znamenitog američkog dramaturga Tennesseeja Wiliamsa, u središtu predstave je sukob osjetljive poetične prirode i surove stvarnosti. Predstavnica aristokracije s američkog juga Blanche Dubois (Jevgenija Krjukova) u potrazi za duševnim mirom stiže kod svoje sestre Stelle (Jekaterina Gusjeva). No kako Blanche živi u svijetu romantičnih iluzija, ne uspijeva uspostaviti željeni odnos s brutalno grubim Stanleyem (Valerij Jarjomjenko), mužem sestre  Stelle koja se već pomirila sa surovošću života. Autor predstave  Jurij Jeremin iznijansirano prikazuje odnose obiteljskog trokuta, a predstava ima elemente više žanrova; komedije, drame i tragedije. Ta predstava, upečatljiva, stilski dotjerana i ispunjena živom glazbom je, prema riječima samog autora, prava enciklopedija osjećaja u kojoj pronalazimo sve elemente muško-ženskih odnosa: strast, ljubav, požudu, nježnost, privlačnost, impulzivnost – sve ono sto je nemoguće objasniti racionalno i što ovaj odlični umjetnički trio (Jevgenija Krjukova, Jekaterina Gusjeva i Valerij Jarjomjenko) odlično uspijeva prikazati u ovoj predstavi.

Mossovjet, Akademski državni teatar, osnovan je 1923. godine. Njegovim duhovnim tvorcem smatra se Jurij Aljeksandrovič Zavadski - učenik i sljedbenik K.S. Stanislavskog i E.B. Vahtangova, koji je okupio jedan od najinteresantnijih i najživopisnijih stvaralačkih kolektiva Rusije. Umjetnički rukovoditelj programa danas je ruski narodni umjetnik Pavel Homski, režiser i pedagog s velikim iskustvom u domaćim i inozemnim kazalištima. Repertoar kazališta uključuje 27 predstava prema dijelima iz svjetske i domaće dramaturgije, a također i izvedbe suvremenih autora koje se svaku večer izvode na dvije pozornice.

Ključne riječi

Komentara 2

B7
b7
07:05 12.02.2016.

Čini mi se da je taj teatar gostovao u Zagrebu u sezoni 1967/ 68 otprilike. Davno jeste ali treba provjeriti .

Avatar IcoPost69
IcoPost69
07:14 12.02.2016.

Kakva Vjestttttttttttttttttttttttttttttttttttt.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije