Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mjuzikl

'Matilda' otvorila 55. MDF, Šibenik dobro podnio muškarca u suknji

Matilda
Duško Jaramaz/Pixsell
21.06.2015.
u 11:24

Na Trgu Republike Hrvatske otvoren je 55. Međunarodni dječji festival kojemu je ove godine ambasador Goran Višnjić

Mjuziklom "Matilda“ sinoć su širom otvorena vrata festivalskog Šibenika gdje će idućih petnaest dana ulicama i trgovima odjekivati dječji smijeh. Naime, na Trgu Republike Hrvatske otvoren je 55. Međunarodni dječji festival kojemu je ove godine ambasador Goran Višnjić, poznati holivudski glumac, nekad i sam sudionik brojnih festivalskih programa

Kiša je ozbiljno zaprijetila činu svečanog otvaranja, a s čela producenata Hrvatske radiotelevizije kapao je znoj dok su sa strepnjom gledali u nebo. Isto ono koje je, s pola sata zakašnjenja, dopustilo "Matildi" da pokaže kako je zaslužila "nositi" breme predstave koja otvara MDF.

"Šibeniče, budi dijete"

- Šibeniče, budi dijete – poručio je Željko Burić,  gradonačelnik Šibenika, u svojstvu izaslanika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, dok je pomoćnik ministra kulture,  Vladimir Stojsavljević, kazao da je šibenski MDF najvažniji festival u Hrvatskoj zahvaljujući kojem djeca uče gledati, prepoznavati i rasti.

U predstavi redateljice Nine Kleflin, Matilda je dobra i pametna petogodišnja djevojčica čije afinitete nikako ne razumiju njezini roditelji. Željela bi učiti i napredovati, u tome joj pomažu telekineza, prijatelj Mate, knjižničarka Mileta i učiteljica Dragić koja na sebe preuzima teret borbe i s Matildinim roditeljima i sa strašnom ravnateljicom škole Mrgom. Domaćoj verziji istočnonjemačke bacačice kladiva idealna škola je ona bez djece, a bez sumnje, Damir Lončar u suknji je uspio publiku nasmijati do suza.

Dakle, i ove godina na trgu pored katedrale sv. Jakova, jedna od glavnih ženskih uloga pripala je muškarcu. No, Šibenik je, izgleda, evoluirao pa su svi gledatelji i dalje ostali sjediti što nije bio slučaj prošle godine kada je predsjednik Kulturnog vijeća Šibenika Dario Mikulandra predstavu napustio upravo zbog muškarca u suknji.

Matilda je uspjela u svom naumu

Sve u svemu, Matilda je uspjela u svom naumu, pokazati kako je dječji svijet zapravo savršen i da i odrasli nikad ne smiju zatomiti dijete u sebi. - Presretna sam zbog reakcije publike, hvala im – poručila je kratko redateljica Kleflin i još jednom dodala da je Matilda svijetu poručila "ja znam da mogu i hoću pobijediti zloću".

Maja Kovač toliko je sjajno odigrala ulogu Matilde da, sigurni smo, nema djeteta u publici koje se nije poistovjetilo s tom preslatkom djevojčicom.- Meni je bilo predivno igrati Matildu jer je ona mala buntovnica koja čuči u svakom djetetu, a koja je na koncu pobijedila zloću. Svim Matildama svijeta bih poručila da vjeruju u sebe – rekla je odmah nakon predstave Kovač.

Inače, libreto i stihove za predstavu napisala je Mirjana Nola prema romanu Roalda Dahla, glazbu je skladao Neno Belan, a predstava je u nastala produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku odakle je i četvero glumaca u predstavi; Oriana Kunčić, Franka Klarić, Jakov Bilić i Šime Bubica. Ulogu Matildine majke igra Nela Kocsis.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije