Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osijek

'Mater mu jebem, tko je prvi počeo' premijerno u Studentskom centru

premijera predstave mater mu jebem, tko je prvi počeo
10.12.2014.
u 12:58

Predstava nastala prema kultnom makedonskom tekstu Dejana Dukovskog' djeluje poput krika na osvještavanje čovjeka i suočavanje s njegovim greškama. Predstava preko likova grubo, sarkastično i cinično komentira isprazne i besmislene živote ljudi, njihove duboke rane, frustracije i komplekse, nesreće i tuge...

Premijera predstave nastale po kultnom makedonskom tekstu Dejana Dukovskog 'Mater mu jebem, tko je prvi počeo' u režiji mladog makedonskog redatelja Angelča Ilievskog i izvedbi studenata diplomskog studija glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku održat će se u petak 12. prosinca u 20 sati u Studentskom centru u Osijeku. Predstava će igrati i u subotu u isto vrijeme

'Mater mu jebem, tko je prvi počeo' djeluje poput krika na osvještavanje čovjeka i suočavanje s njegovim greškama. Predstava preko likova grubo, sarkastično i cinično komentira isprazne i besmislene živote ljudi, njihove duboke rane, frustracije i komplekse, nesreće i tuge, male radosti i ispuštene trenutke sreće. Oštro kritizira iskrivljenu sliku čovječanstva, nudeći mogućnost spasa, nadu u bolji svijet, preko vertikalnih (uzvišenih) scena koje su metafora unutrašnjih glasova, intuicije, mira i spokoja. Na taj način u predstavi se isprepleću božansko i čovječno, unutrašnje i vanjsko, emotivno i racionalno.

Što nas tjera da se samoozljeđujemo, da se ne razumijemo i ne poštujemo? Paranoja? Nedostatak ljubavi? Nedostatak unutarnje ljepote?  Ako to činimo sami sebi, kako možemo očekivati da nećemo povrijediti druge, da ćemo ih razumjeti i poštovati? Kako možemo voljeti druge, ako ne volimo sebe? Što je to što nas čini 'malim' i duševno osakaćenim, raspadnutim, očajnim i bespomoćnim ljudima? Dokad tako? Kad ćemo konačno reći: 'dosta'?

Predstava prenosi krik jedne generacije, krik bijesa i gnjeva. Preko kompleksno izgrađenog svijeta, punog dinamike, ironije, cinizma, simbolike, metafore i znakova, preko duboko izrađenih likova i odnosa, magije i iluzije, atmosfere i glazbe, jednostavnosti i minimalizma predstava dostiže i visoku estetiku. Vjerujemo da svijet može biti ljepše mjesto za življenje, i da ga samo ljepota može spasiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije