Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA PREDSTAVA KAZALIŠTA PLANET ART

Marc St. Germain: Posljednja Freudova seansa

Posljednja Freudova seansa
Foto: PR FOTO
24.11.2015.
u 13:51

-drama –
igraju: Marko Torjanac i Franjo Dijak

Premijera: Gavella, 13. prosinca u 19.30h
Repriza: Gavella, 20. prosinca u 19.30h
Pretpremijera: 12. prosinca u 20h, Mala dvorana V. Lisinski 

Godina je 1939. Europa je na samom početku drugog svjetskog rata, a mi svjedočimo neobičnom susretu oca psihoanalize Sigmunda Freuda i uskoro svjetski poznatog pisca 'Kronika iz Narnije' Clive Staples Lewisa.

U neminovnom sukobu dva velika uma i svjetonazora, Freud zastupa poziciju znanosti dok je Lewis nepokolebljiv u svojoj vjeri.

Dok svijet klizi u kaos nastoje se pronaći odgovori na velika pitanja:

Postoji li Bog? Ako postoji, zašto dopušta patnju, ratove...? Zbog čega postoji zlo, ako je dobro ono što je ispravno? Jesu li naši životi samo reakcija na naše primarne odnose s roditeljima ili pak postoji istina koja je veća od onoga što možemo pojmiti? Jesu li nam možda odgovori na dohvat ruke i što nam oni donose...?

I na koncu - što nas određuje kao ljude?

Germainova drama 'Posljednja Freudova seansa' intrigantno balansira kompleksnost teme s humorom i ljudskošću kroz zanimljive osobne priče i sudbine ovih jedinstvenih povijesnih lica čije je mišljenje i djelovanje uvelike oblikovalo današnji svijet.

MARC ST. GERMAIN: POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA
Sigmund Freud: Marko Torjanac
C. S. Lewis: Franjo Dijak
Prijevod, scenografija i režija: Marko Torjanac
Kostimografija: Đurđa Janeš
Izbor glazbe: Milorad Stranić
Oblikovanje svjetla i zvuka: Damir Rončević
Dizajn: Tomislav Veltruski
Fotograf: Mladen Pobi
Snimatelj: Hrvoje Felbar
Premijera: 13. prosinca 2015., DK Gavella

Mark St. Germain...
....je višestruko nagrađivani američki dramski pisac poznat po dramama povijesne fikcije kakva je i Posljednja Freudova seansa, jedna od najdugovječnijih predstava na newyorškim pozornicama koja je 2011. dobila nagradu Off Broadway Alliance-a kao najbolja predstava, a koja se s prekidima izvodi od 2009. sve do danas.

St. Germain je za svoj spisateljski rad dobio i brojne druge prestižne nagrade poput Outer Critics Circle Award, Lucille Lortel Award, nagrade Time Magazina Year's Ten Best, nagrade Joe A. Callaway, nagrade New Voices In American Theatre i druge.

Osim kazališnih drama Camping With Henry And Tom, Out of Gas On Lover’s Leap, Forgiving Typhoid Mary, Johnny Pye and the Fool-Killer, Jack’s Holiday i Stand By Your Man, scenarist je brojnih serija od Cosby Show-a do serije Crime and Punishment, režirao je dokumentarni film My dog, a okušao se i kao pisac za djecu višestruko nagrađivanom knjigom Three Cups. Surađuje s brojnim kazalištima u kojima njegove drame nastaju u kazališnim radionicama, a od 2012. scena kazališta u Pittsfieldu nosi njegovo ime.

Posljednja Freudova seansa prvo je djelo Mark St. Germaina koje će biti izvedeno u Hrvatskoj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije