Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trešnjevka

Kunčevićev dijabolični 'Don Juan' premijerno na daskama Cekatea

Don Juan
Foto: CeKaTe
1/10
20.11.2014.
u 09:22

Je li Don Juanova pobuna usmjerena prema metafizičkom ili društvenom bogu? To su osnovna pitanja koja, pokušavajući ispoštovati sve bogatstvo genijalnoga klasičnog djela, zaoštrava naša interpretacija, kaže Ivica Kunčević

Redatelj Ivica Kunčević i Teatar Manje je više pripremio je novu predstavu "Don Juan" J. P. Moliera koja će premijeru imati u nedjelju 23. studenog u Centru za kulturu Trešnjevka u 20 sati. 

Prema riječima redatelja, Don Juan je u svakodnevnom govoru postao sinonim za zavodnika,"ali on je i čovjek, koji se ne obazire ni na čije opomene i smatra budalaštinama sve u što mi vjerujemo…sotona i heretik. Pa i u zavodništvu je dijaboličan. Kad osvoji – odbacuje. Uzbuđuje ga sam čin osvajanja. Osvojeno ostavlja slomljeno i poniženo. Najveći je to zločinac kojega je zemlja ikad nosila, koji ne vjeruje ni u Boga, ni u vraga…tako ga vidi priprosti Sganarelle. I velikim dijelom ima pravo".

Kunčević kaže i kako "ostaje, međutim,onaj skriveni, unutarnji život tog očajničkog pobunjenika, neka fundamentalna pitanja kojima, provocirajući sve općeprihvaćene društvene vrijednosti, pokušava polemizirati sa samim Bogom. Neće ga u tome zaustaviti ni molbe ostavljene ljubavnice, ni prijetnje oca, ni kameni kip koji je progovorio. On uporno srlja u svoju zlu kob. Je li ga, na kraju, zgromio Bog? Ili, možda, društvo koje svojim životom i nazorima neprestano dovodi pod sumnju? Je li Don Juanova pobuna usmjerena prema metafizičkom ili društvenom bogu? To su osnovna pitanja koja, pokušavajući ispoštovati sve bogatstvo genijalnoga klasičnog djela, zaoštrava naša interpretacija".

Adaptaciju teksa i režija potpisuje Ivica Kunčević, scenografiju Ivica Prlender, kostime je osmislila Danica Dedijer, a glazbu Neven Frangeš. Producentica je Ana Tomić, oblikovatelj svjetla Zdenko Trandler, šminkerica Sandra Glavočić, a asistentica kostimografkinje je Emilija Šušković Jakopac

Glavnu ulogu Don Juana utjelovio je Hrvoje Klobučar, Sganarellea Filip Riđički, pet uloga Done Elvire, Mathurine, Prosjakinje, Časne sestre i Oca igra Anja Matković, a Mia Krajcar utjelovila je Charlotte, Prosjakinju, Časnu sestru i Oca. Žarko Savić dao je glas Oca.

>> Drama velikog nosa kao pobjeda čovjeka jačeg od svog doba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije