Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostavka

Krešimir Dolenčić odlazi s mjesta intendanta Dubrovačkih ljetnih igara

Krešimir Dolenčić
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
22.10.2014.
u 10:04

Krešimir Dolenčić podnio je ostavku na mjesto intendanta Dubrovačkih ljetnih igara. Sljedećih dana treba je prihvatiti  Ministarstvo kulture. 

Iza njega su dvije godina na čelu najuglednijeg ljetnog festivala u Hrvatskoj, na kojem je uz mjesto intendanta bio i ravnatelj dramskog programa, a prošlog je ljeta i režirao Držićevog "Dunda Maroja". Već tada bilo je jasno da je Dolenčić posustaje. Prve godine na Igre je uveo mnoge promjene, prvenstveno dovodeći u grad brojne mlade umjetnike, ali i uvodeći program Pisci u Sponzi. Od tog ljeta posebno se pamti predstava Bobe Jelčića "Allons enfants", koja se igrala u i ispred gradske vijećnice, te se bavila aktualnom temom izgradnje golf resorta na Srđu. Nakon tih prvih Dolečićevih Igara bilo je mnogo povika oko toga kako je iz Dubrovnika izbacio tradiciju, iako se te godine igrala i "Kata Kapuralica" i iako je upravo on kao intendant vratio obnovljeni Vojnovićev "Ekvinocij" na Lokrum.

Prošloljetne Igre protekle su u posve drugačijem izričaju. Slavio se 65. rođendan, na Igrama je prvi puta u njihovoj povijesti izvedena prmeijera baleta. Bile su to  "Opasne veze" Lea Mujića i Valentine Turcu, a dvije dramske  premijere  bili su klasici - Shakespeareova tragedija "Romeo i Julija" i "Dundo Maroje". Znakovita je činjenica da se nije reprizirala ni jedna predstava premijerno izvedena na Igrama ljeto prije, osim što je na Lokrumu ponovno igrao "Ekvinocij".

Budućnost Igara, kao i programa z ljeto 2015.,  morat će odrediti novi intendant. Nimalo lak i jednostavan zadatak i zato b Minstarstvo kulture trebalo biti brzo u donošenju odluka.

Komentara 1

GL
glory
14:29 24.10.2014.

Krešo je vrhunski umjetnik. Prepošten je da bi igrao u kolu aktualnih tzv. kulturnjaka jer to je sada kultura-diktatura. To više ne bi bio Krešo, a još manje umjetnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije