Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.10.2014. u 12:00

Danska je kraljica u Maloj sceni bila okružena najmlađom publikom i danskim zastavicama te ozarenim osnivačima kazališta Vitomirom Lončar i Ivicom Šimićem

Bila je to doslovno kraljevska satisfakcija. Obrazovana, hvaljena i ugledna europska kraljica s poduljim stažem na tronu obrazovane, hvaljene i ugledne europske države u sklopu službenog posjeta jednoj ne baš obrazovanoj, hvaljenoj i uglednoj europskoj zemlji posjetila je i jedno privatno kazalište. Kazalište koje se posvetilo i specijaliziralo za izvođenje predstava za djecu i mlade. Na čelu tog kazališta, zagrebačke Male scene, dramska je umjetnica, ali i doktorica znanosti, profesorica i uspješna producentica Vitomira Lončar.

Osoba koja već godinama piše svoj popularni (ali i osporavani) blog Slamka spasa o stranputicama i bespućima hrvatske (a onda i zagrebačke) kulturne politike, ali i o hrvatskom i zagrebačkom kazališnom, ali i svekolikom kulturnom životu i životarenju. Vitomira Lončar iznimno je kritična i često je u surovu ratu s hrvatskim, ali i zagrebačkim kulturnim (i ne samo kulturnim) establišmentom. Dakle, s onom istom elitom koja se uobičajeno naslikava s europskim okrunjenim glavama kada (i ako) posjete najmlađu zemlju članicu Europske unije u kojoj trenutačno vrije baš kao u Francuskoj prije revolucije. Ali ovog puta, jedna decentna kraljica koja se i te kako razumije u umjetnost, nije išla na neku baletnu premijeru ili na koncert neke operne zvijezde i nije posjetila atelijer nekog najpoznatijeg hrvatskog likovnog umjetnika, ma tko to bio, nego je našla vremena i koncentracije za posjet dječjem kazalištu koje ove godine slavi četvrt stoljeća postojanja.

Kako poučno! Danska je kraljica u Maloj sceni bila okružena najmlađom publikom i danskim zastavicama te ozarenim osnivačima kazališta Vitomirom Lončar i Ivicom Šimićem. I pogledala je dio predstave “Zašto baš ja” danskog umjetnika Jacquessa S. Matthiessena, u kojoj glume Mirel Huskić, Jakov Gavran i Jan Novosel, a koja je zapravo hrvatsko-dansko-švedska koprodukcija. Ne znam je li na vratima Male scene kraljicu Margaretu II. dočekao netko iz Ministarstva kulture i zagrebačkog Ureda za kulturu. Ali znam da je Vitomira Lončar s nekim djelatnicima, pače i dužnosnicima iz tih institucija, čak i u sudskom sporu i to zbog svojeg neumoljivog pisanja na Slamci spasa.

Kraljicu koja je na danskom prijestolju duže od trideset godina ne zanima sukob Vitomire Lončar i hrvatskih kulturnjačkih moćnika. Nju zanima umjetnost, kulturna suradnja Hrvatske i Danske, prožimanje kulture i kreativnosti, najmlađa publika koja je i najvažnija za bilo kakav procvat društva. Jer, ako mladi ljudi ne zavole kazalište, muzeje, literaturu, izložbe, filmove... onda nijedna kultura neće imati svoju budućnost i postupno će izgubiti publiku. Danskoj kraljici to je očito kristalno jasno i zato je i posjetila Malu scenu, a ne pompozno Hrvatsko narodno kazalište. Bila je Vitomira Lončar i gošća banketa koji je kraljica Margareta II. priredila za uzvanike u hotelu Esplanade. Na tom se banketu našao i jedan oskarovac, Branko Lustig, ali i hrvatski politički vrh. Koji vjerojatno u reprezentativnom broju nikada nije došao na neku predstavu u Malu scenu, jer naši političari ne idu ni na predstave za odrasle, a kamoli da bi se pojavili na predstavama za djecu. I tako dali nekakav pozitivan i plemenit primjer mladima na kojima ionako svijet ostaje. Ali što je kristalno jasno danskoj kraljici, očito nije jasno hrvatskim političarima koji su proteklih godina tako drčno ratovali sa stavovima Vitomire Lončar čije je privatno kazalište protekle srijede dobilo potpuno zasluženu kraljevsku počast.

>> Kći Vitomire Lončar postala voditeljica na HRT-u: Mama me naučila disciplini

Komentara 3

MI
miso
13:13 24.10.2014.

Čestitke našoj Vitomiri Lončar i Ivici Šimiću. Kako je biti privatnik u Hrvata znamo samo mi koji smo to radili. Zato višestruke čestitke. Sad će ju valjda još više stiskati.

GL
glory
14:21 24.10.2014.

Bravo Bucka! S poštovanjem i uz čestitke za sve!

2X
2Xgeneral
14:03 25.10.2014.

bucka čista petica??????? miki je pal - bude njih i više, samo kad se zakotrlja!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije