Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽAR PTICA

Kazališna priča nakon koje će djeca željeti još više kazališta

kraljević i prosjak žar ptica premijera
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/12
02.03.2015.
u 14:47

Pouka predstave "Kraljević i prosjak" Marka Twaina u adaptaciji i režiji Ivane Čoh Šverko govori o tome da odijelo ne čini čovjeka, ali ima i svoju potpriču koja djecu uvodi u tajne kazališne umjetnosti

Redateljica Ivana Čoh Šverko, koju posjetitelji dječjih kazališta pamte po sjajnoj i nagrađivanoj "Crvenkapici", za Kazalište Žar ptica adaptirala je poznati roman Marka Twaina "Kraljević i prosjak". Priča o zamjeni dvojice dječaka sa sretnim krajem, koja djecu uči da ne treba gledati odijelo, nego osobu koja ga nosi, ovdje je postala djeci dodatno zanimljiv pogled u onaj dio kazališta koji se inače ne vidi.

Na premijeri, u subotu, 28. veljače, u publici su i manja i veća djeca posebno uživala upravo u toj potpriči: kako zapravo nastaje kazališna predstava.

Na sjajnoj sceni Stefana Katunara sve je riješeno sa dva komada predimenzioniranog namještaja i nekoliko konopaca na kojima se suši rublje. Stol i stolica postaju i kraljev dvor i potleušica, a devetoro glumaca u dvadesetak uloga presvlače kostime na sceni tako da ih djeca vide. Na taj način naglašavaju pouku priče, ali i uvode djecu u kazališne tajne.

U glavnim su ulogama, nevjerojatno fizički slični, Zoran Pribičević i Petar Cvirn, a tu su još i Berislav Tomičić, Tomislav Krstanović, Amanda Prenkaj, Drago Utješanović, Gorana Marin, Ante Krstulović te Ana Marija Vrdoljak. Svi oni stvaraju priču nakon koje će djeca željeti samo – još kazališta. 

>> Ludorije Antuntuna u kazalištu Žar ptica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije