Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEGENDARNI MUSTAFA NADAREVIĆ:

Kad čujete da pripremam monodramu, znajte da je to moj oproštaj s glumom

mustafa nadarević
Foto: Boris Ščitar/VL/PIXSELL
1/3
27.11.2016.
u 12:15

Legendarni glumac Mustafa Nadarević u sklopu Dana BiH kulture u Zagrebu igra u predstavi 'Sjajni momci'

Na sinoć otvorenoj manifestaciji Dani BiH kulture u Zagrebu održat će se dvije izvedbe predstave „Sjajni momci“, u kojoj Mustafa Nadarević nastavlja glumačku suradnju sa svojim partnerima iz TV serije „Lud, zbunjen, normalan“ Senadom Bašićem i Moamerom Kasumovićem.

Prilagodba teksta Neila Simona „Sunshine Boys“, brodvejskog komada koji je 1975. doživio i filmu adaptaciju, prenosi priču o ponovnom ujedinjavanju dvojice umirovljenih komičara s Manhattana i iz New Jerseya na sarajevsku Ilidžu i Butmir.

Kako je došlo do ovog projekta?

Senad Bašić ponudio mi je tekst i zamolio me da usput pogledam film “Sunshine Boys”. Stvarno sjajan kazališni tekst, naravno i film posvećen glumčevoj jeseni, odlasku, trpljenju, muci, osjetljivosti i sve prisutnijoj taštini.

To dugogodišnje zahlađenje odnosa između dvojice ocvalih glumaca Neil Simon duhovito i majstorski vodi svom kraju – objašnjava Nadarević, koji je tek za ovu prigodu nakratko odlučio prekinuti svoju šutnju prema medijima.

Nastavili ste raditi s partnerima iz serije koju ste prestali snimati ove godine. Niste imali potrebu za nekom promjenom?

Sretan sam što ćemo gotovo desetogodišnje druženje u seriji “Lud, zbunjen, normalan” Senad Bašić, Moamer Kasumović i ja na neki način zaokružiti komedijom. Ne znam zašto činiti promjene i tražiti neke druge partnere kad smo se u seriji sjajno slagali, nadopunjavali, poštovali i voljeli.

„Sjajni momci“ nemaju baš nikakve veze sa serijom, osim što je u oba slučaja riječ o komediji. Još davno, davno rekao sam da ćete, kad čujete da sam napravio monodramu, znati da je to moj oproštaj s glumom. Ovako, igrajući sa Senadom i Moamerom, čini mi se da je moj glumački život produžen.

Kako gledate na to da će vas mnogi više zapamtiti kao Izeta Fazlinovića nego kao, recimo, sjajnog Leona Glembaja u Vrdoljakovu filmu?

Cijeli sam život glumio, povremeno se bavio režijom, mnogim ostvarenjima nisam bio zadovoljan, ali pošteno sam zastupao svoju glumačku kastu i borio se da oživim svaki lik: Lorenzaccia, Pometa, Syrana, Figara, Leona, McMurphyja, Platonova, Willyja, Hasanagu... Mislim da je previše samohvale, malog krika i tuge za prošlim vremenima. Ne želim biti patetičan, al’ morao sam kriknuti!

Kakva je uopće šansa glumca ovdje, pa i vašeg kalibra, da može birati i uloge koje bi ga usrećile i one po kojima će ga pamtiti?

Što se tiče teatra, pamtit će me ova naša mladost dok nam se ne pridruži tamo gore, u nebeskom teatru. Tu prestaje svako pamćenje. A što se tiče filma i televizije, neka pamte kako im se pamti.

Prije dvije godine dobili ste nagradu hrvatskih redatelja, ali od 2012. niste snimili film ni seriju u Hrvatskoj. Je li to sve bilo zbog zauzetosti serijom “Lud, zbunjen...” ili i splet nekih drugih okolnosti?

Imao sam niz ponuda, ali na žalost nisam mogao prihvatiti isključivo zbog zamora i zauzetosti snimanjem te serije.

Imate li nešto novo u planu?

Imam, imam, još kako da imam! Ali moram priznati da će ovisiti o zdravlju.

U kojoj vam mjeri godine i zdravlje određuju ritam i dinamiku rada?

Zdravlje kakvo-takvo, mora se milovati i poštivati. Lagao bih kad bih rekao da me ne boli sve ovo oko nas, ali moram biti sretan, i jesam, jer sam sudionik „Sjajnih momaka“. Dok god budem imao te teatarske oaze, mogu se napiti zdrave izvorske vode.

Znam da će poznanici reći: „Bogami, Mujo puko“, a neprijatelji: „Stara budala sere“. Neću im odgovarati. Branim se šutnjom do idućeg intervjua, a onda ću odgovoriti.

>> Zakoračite u svijet tame

Komentara 4

DJ
djako951
07:44 28.11.2016.

majstore kapa do poda....!

DU
Deleted user
12:45 27.11.2016.

Mustafa je najbolji dokaz tvrdnje da je moguće maknuti Bosanca iz Bosne, ali nije moguće Bosnu iz Bosanca.

MA
MarkoKosmicki
14:40 27.11.2016.

gospodine nema odustajanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije