Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno

Jim Jarmusch i Robert Wilson u Zagrebu će raditi operu o Tesli!

Jim Jarmusch
Foto: Press Association/PIXSELL
1/4
14.08.2014.
u 12:25

Nova intendantica Dubravka Vrgoč trenutačno je u Wilsonovu centru, a iako je projekt u nastajanju nekoliko godina, naš HNK uključio se nedavno

Jedan od najvećih živućih kazališnih redatelja Robert Wilson, filmaš Jim Jarmusch i kompozitor Phil Kline rade operu o Nikoli Tesli. Iako je projekt u nastajanju nekoliko godina, novost je da je jedan od koproducenata i zagrebački HNK! Dubravka Vrgoč, koja dužnost intendantice preuzima 1. rujna, trenutačno je na radionici u Wilsonovu centru Water Mill u New Yorku, za što je od Ministarstva kulture izvanredno dobila 10 tisuća dolara potpore.

U kratkom telefonskom razgovoru Dubravka Vrgoč najavila je konferenciju za novinare nakon povratka s radnog odmora. Budući da je riječ o iznimno značajnom i sasvim izvjesno spektakularnom projektu koji povezuje velika suvremena umjetnička imena i inovatora Nikolu Teslu, koji je posljednjih godina ponovno popularan, o HNK vjerojatno će se govoriti i izvan nacionalnih granica, što je dobro za budućnost domaćeg kazališta. Potvrda o projektu stigla je i iz Ministarstva kulture.

Nije bilo najavljeno

– Znam da su pregovori u tijeku, no ništa više od toga. Ne znam ni je li skladana glazba, a ni podjelu uloga. Iako je riječ je o skupom projektu, neće nas stajati puno jer Hrvatska novac nema – rekao je pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević. Proljetos, kada se kandidirala za intendanticu HNK, Dubravka Vrgoč nije navela da planira raditi koprodukciju o Nikoli Tesli, no u tome ima potporu Ministarstva kulture jer je “riječ o međunarodnoj koprodukciji, što je bila jedna od temeljnih odrednica njezina programa”, stoji u dokumentu Ministarstva.

Premijera potkraj 2015.

Iako se još ne zna kad će se projekt realizirati, Jim Jarmusch je za strane medije izjavio da se premijera očekuje na jesen 2015. ili početkom 2016. I Robert Wilson, koji se dosad okušao u raznim medijima, izjavio je da je Teslom opsjednut još od studentskih dana kad se počeo zanimati za njegove ideje o elektricitetu i munjama. Kompozitor Phil Kline s Jarmuschem surađuje od 80-ih kada su osnovali no wave bend The Del-Byzanteens. Poznat je po skladbama različitih žanrova i konteksta, od eksperimentalne elektronike, glazbe za kazalište, zvučnih instalacija...     

>> Hoće li Drama HNK dobiti novu zgradu za četiri godine?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije