Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
New York

Hrvati će newyoršku queer scenu pitati ima li morala u spolnosti

kvir
Foto: Queer festival
16.09.2014.
u 14:54

‘Svaku građansku konvenciju želim dovesti u pitanje i poetski obezvrijediti’

        U srijedu 17. rujna počinje treći Queer New York, multidisciplinarni festival koji na pet lokacija diljem Manhattana, Brooklyna i Queensa, uključujući ugledni Abrons Arts Center i kultni teatar La Mama, organizira udruga Domino iz Zagreba. Taj festival trenutačno je najambiciozniji kontinuirani inozemni projekt koji organizira neka hrvatska produkcija te logičan nastavak međunarodne ekspanzije Domina, koji samo u rujnu ove godine održava kulturne programe na četiri kontinenta: u Europi, Aziji, Australiji i SAD-u.

– Queer festival u New Yorku je našao svoje prirodno mjesto, mediji i publika su zainteresirani za ideje koje smo više od deset godina razvijali u Zagrebu, umjetnici vole nastupati pred američkom publikom koja je vrlo otvorena, a s organizacijske strane ovo je velika adrenalinska injekcija koja je meni u poslu uvijek potrebna. Želimo stvoriti odmak od uvriježene newyorške plesne i kazališne scene, kojoj ponekad, zvuči čudno, nedostaje eksperimenta i hrabrosti – kaže nam umjetnički direktor festivala Zvonimir Dobrović dodajući da je takvo stanje povezano s načinom financiranja kulture u Americi.

Ovogodišnji Queer New York u deset će dana predstaviti više od četrdeset izvođača iz svih krajeva svijeta, a otvorit će ga premijera predstave “Pomutnje” redatelja Branka Brezovca, nastala u koprodukciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, Eurokaza i Domina. U “Pomutnjama” glume studenti ADU, koji o procesu nastajanja predstave i svojem putu u New York snimaju i dokumentarni film pod mentorstvom profesora Nenada Puhovskog.

Većini je to prvi ovako ozbiljan međunarodni projekt, a predstava je ujedno i prva Eurokazova (ko)produkcija od odluke njegove osnivačice Gordane Vnuk da ugasi istoimeni kazališni festival i preusmjeri budžet u izravnu proizvodnju sadržaja.

– U prostoru društvenog angažmana želim svaku društvenu, ponajprije građansku konvenciju, ono što se danas naziva korektnost, dovesti u pitanje, poetski anarhično obezvrijediti. Tako je ovaj projekt sumnjičav prema homoerotskom kompleksu, ali i prema spolnoj komunikaciji uopće. Ima li morala u spolnosti i što zapravo želimo u požudi za Drugim? To je predstava koja izaziva queer problematiku, u kojoj bi i Željka Markić mogla iščeprkati nešto za sebe – kaže nam Brezovac.     

>> Ivica Buljan i Ana Karić u queer predstavi citiraju Judith Reisman

>> Nisu im htjeli pružiti ruku, a Queer danas putuje od SAD-a do Koreje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije