Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontroverzija u Splitu

Hrast: spriječit ćemo Frljićevu predstavu

Foto: HNK Ivana pl. Zajca
1/3
21.04.2017.
u 10:32

Splitski Hrast traži ostavka selektora Marulićevih dana Igora Ružića, intedanta svih kazališta koja igraju Frljića te ministrice kulture

Treba zabraniti predstavu autora Olivera Frljića “Naše nasilje i Vaše nasilje” koja bi se u sklopu 27. Marulićevih dana trebala održati 24. svibnja. Tražimo i neopozivu ostavku selektora Marulićevih dana Igora Ružića, a smatramo da zbog ove nacionalne sramote i ministrica kulture i svi intendanti nacionalnih kazališnih kuća u kojima se ova grozota prikazuje trebaju podnijeti ostavke – kazao nam je jučer koordinator Hrasta Splitsko-dalmatinske županije Mihael Darko Burazin.

Burazin je rekao da Frljićeva predstava vrijeđa kršćanska načela te je prvenstveno uvreda za hrvatske branitelje jer devedeset posto hrvatskih branitelja je nosilo krunicu. Njezin sadržaj je degutantan, a i u Poljskoj je zabranjena, tvrdi čelnik splitskog Hrasta.

– Ona, između ostalog, ima elemenata kaznenog djela, imamo mišljenje jednog odvjetnika kako je riječ o kaznenom djelu jer se u njoj vrijeđaju kršćanski i nacionalni osjećaji – izjavio je Mihael Darko Burazin, napominjući da su kaznene prijave protiv te Frljićeve predstave već podnesene, u Poljskoj te u BiH od uzoritog kardinala Vinka Puljića. Najavio je da će i Splitsko-dalmatinska podružnica Hrasta podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih osoba te pozvati svoje koalicijske partner, Obiteljsku stranku i Zelenu listu, kao i HSP Ante Starčević i Radikalnu stranku da im se pridruže na prosvjedu ispred HNK Split u ponedjeljak kako bi spriječili održavanje predstave.

Zar je to najveći problem?

– Ako je izvedba jedne kazališne predstave pred nekoliko stotina ljudi najakutniji problem u našoj državi, onda možemo reći da živimo u idealnom društvu – odgovorio je intendant HNK Split i ravnatelj 27. Marulićevih dana Goran Golovko.

Naglasio je da je cenzura nepostojeća kategorija u Ustavu RH, da zabrane ne bi trebalo podržavati i poručio kako od predstave nipošto ne bi trebalo raditi slučaj.

Komentirajući zahtjev za ostavkom izbornika Ružića, ravnatelj Goran Golovko izjavio je kako će Ružić svoj mandat izbornika okončati završetkom ovogodišnjih Marulićevih dana. Dodaje da svatko ima pravo prosvjedovati kao što i umjetnici imaju pravo na slobodu, te naglašava da će se pripremiti za sve moguće scenarije.

– Bilo bi najgore da se predstava ne održi – kaže Golovko. Izbornik 27. Marulićevih dana Igor Ružić nije želio mnogo komentirati zahtjeve Hrasta.

Produžit će u Hamburg

– S njihove razine su s jedne strane razumljivi, a iz civilizacijske i, nadam se, većinske razine, to je tužno! – rekao nam je kratko.

Istovremeno, iz HNK Ivana pl. Zajca najavljuju da Frljićeva predstava nakon Splita putuje u Hamburg, gdje će u kultnom izvedbenom prostoru Kampnagel igrati u sklopu festivala KRASS.

>> Poljaci protiv predstave O. Frljića: Glumica simulira oralni seks s kipom svetoga Ivana Pavla II.

>> Protivnici mu poručuju: Idi kući! Frljić kaže: Ovo je najtolerantniji grad u Hrvatskoj

Komentara 60

DU
Deleted user
11:00 21.04.2017.

Kaže ravnatelj da ima valjda i važnijih stvari od ove predstave u našoj državi. Ovakva logika jednog intrlektualca, ravnatelja neke umjetbičke organizacije ili festivala je neshvatljiva. Po toj logici i taj njegov nevažan festival ne bi se treba ni održati, i država bi ako ništa drugo zašparala lijepe novce. A ako se već održava znači da je i nešto važan za ovu državu, pa s tom razinom važnosti treba pristupiti i repertoaru. Ako je san sadržaj repertoara nevažan, onda što on uopće tamo radi?

OB
ObrenM
11:12 21.04.2017.

Da je u Srbiji izvrgao ruglu svetog Savu ili nekog drugog srbskog miljenika, gulio bi dugogodisnji besplatni odmor,a mozda bi mu se dogodilo i nesto gore.Kod nas se svi takmice tko ce bolje ugoditi manjinama koji vrijedjaju i teroriziraju vecinu.

DU
Deleted user
11:18 21.04.2017.

Potpuno se slažem s tim Golovkom: nije najveći problem predstava već on sam, jer daje ovakve sramotne izjave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije