Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Goran Golovko

Nemamo dovoljno novca i prenapregnuti smo, ali zadovoljan sam modelom

14.07.2015., Split, HNK - Savjetnik predsjdnice Kolinde Grabar Kitarevic za drustvene znanosti - povjesnicar umjetnosti i arheolog Andro Krstulovic Opara , otvorio 61 splitsko ljeto.   Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL
Miranda Cikotić/Pixsell
31.07.2015.
u 21:52

Ako ustanovimo krizu publike, nećemo biti jedini veliki festival koji će se suočiti s izazovom njezina rješavanja, kaže Golovko

Prošlo je 15 dana od otvaranja Splitskog ljeta (kazališnog festivala koji je ove godine izgubio status nacionalnog i od Ministarstva kulture dobio znatno manje novca) i upravo toliko još preostaje do završetka. Njegov ravnatelj Goran Golovko zadovoljan je jer svi programi odvijaju se prema planu. Ističe ogroman napor tehničkog osoblja koje u uvjetima nesnosnih vrućina obavlja složene i fizički zahtjevne zadaće na više lokacija istovremeno.

– Umanjene financije i prenapregnutost tehničkog osoblja koje opslužuje 52 programa na 19 različitih lokacija u svega 32 festivalska dana – odgovara Golovko na pitanje što bi izdvojio kao najveći problem.

No 61. Ljeto otvoreno je opernom premijerom "Samson i Dalila" izvedenom u kazališnoj zgradi, a ne na Peristilu, što zahtjevnoj splitskoj publici nije po guštu. Ni po tradiciji, naravno. Na primjedbu da smo Peristil izgubili zbog konzumerizma te što planira za sljedeće ljeto, otkrivanje možda nekih novih scenskih prostora i pozornica, Golovko kaže:

– Splitsko ljeto je nezamislivo bez Peristila. Po završetku festivala podastrijet ćemo Gradu plan njegova korištenja koji će uključivati turističke posjete pokusima opera te tako završiti s praksom njegova blokiranja. Vjerujem da planiranjem i u dogovoru možemo postići zadovoljavajuće rješenje. Uvijek ćemo tražiti i nove scenske prostore.

Iako jedina dramska premijera "Nevidljivi grad" Olje Lozice nije ispunila očekivanja Splićana, Golovko tvrdi da je to hrabar estetski i repertoarni iskorak, samim tim i rizik u koji su ušli svjesno.

Golovko je zadovoljan i dosadašnjom posjećenošću Ljeta i dodaje: "Ako ustanovimo 'krizu publike', usuđujem se ustvrditi da Splitsko ljeto nije jedini veliki festival koji će se suočiti s izazovom njezina rješavanja."

>> Nakon Zagreba izvrstan duo u Bolu, Hvaru i na Splitskom ljetu

Komentara 2

B7
b7
07:54 02.08.2015.

nema krize publike , glupost , ima lošeg odabira programa kojega publika neće gledati , to nije slučaj u Splitu , i da se ne radi neki specijalni program -siromašni smo zar ne , da se ponovi repertoar iz proteklihh sezona možda ne nekom otvorenom prostoru publika bi došla , ta to su turisti i svakog ljeta uglavnom drugi koji bi rado osim ića i pića i umjetnosti malo !

IV
IvanXXIII.
08:48 02.08.2015.

Barem nema kiča koji sada caruje u Dubrovniku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije