Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osijek

Gogljeva 'Kabanica' zatvorila ovogodišnji Lutkokaz

lutkokaz
Foto: Lutkokaz
1/2
23.11.2014.
u 17:16

Gledateljima su predstavljena tri lutkarska filma, gostujuće predstave iz Slovenije i Italije, četiri međunarodne radionice, jednako toliko ispitnih produkcija studenata UAOS i koprodukciju Umjetničke akademije u Osijeku i Akademije u Bratislavi

Ovogodišnji, 5. Lutkokaz sinoć je u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku zatvorio diplomski rad iz lutkarstva studenta Umjetničke akademije u Osijeku, Gogoljeva "Kabanica" koja je u rujnu zatvorila i 47. PIF. Međunarodna revija lutkarstva - Lutkokaz ove je godine napravila nekoliko važnih kvalitativnih i organizacijskih koraka prema naprijed - gledateljima su predstavljena tri lutkarska filma, gostujuće predstave iz Slovenije i Italije, četiri međunarodne radionice, jednako toliko ispitnih produkcija studenata UAOS i koprodukciju Umjetničke akademije u Osijeku i Akademije u Bratislavi. 

"Iz godine u godinu u ispitnim je produkcijama prisutan kontinuiran kvalitativni rast. Iako se studenti izmjenjuju, nešto kao da ostaje, neka energija, vještina na kojoj se nadograđuju nove generaciju", prokomentirala je studentske produkcije voditeljica lutkarskog odjela UAOS, dr. Livija Kroflin

Jedna od potvrda napretka je i koprodukcija UAOS i VŠMU iz Bratislave, Shakespeareova "Oluja", koja je otvorila ovogodišnji Lutkokaz.

 

"Ta nam je koprodukcija jako važna i značajna. Ne samo zato što je spojila dva jezika te glumu i lutkarstvo, nego i zbog spajanja dva načina rada, dva pogleda na lutkarstvo i glumu. Taj zajednički proces naših i bratislavskih studenata i profesora silno je obogatio sve sudionike projekta", rekla je Kroflin, dodavši kako će ta koprodukcija našim studentima otvoriti vrata i van hrvatskih granica, gostovanjima na festivalima od kojih su već dogovoreni oni u Nitri i Bratislavi. 

Lutkokaz je s "Olujom" dobio i međunarodnu festivalsku publiku - bratislavske studente i profesore koji su ostali na reviji do kraja, stvorivši pozitivnu klimu te važne kontakte i prijateljstva. 

Za međunarodni prizvuk ovogodišnjeg Lutkokaza, osim gostujućih predstava i slovačkih studenata zaslužan je i prvi međunarodni znanstveni skup "Europske odrednice pojma lutke i stručno lutkarsko nazivlje" koji je otvorio festival. 'Osim što je bio vrlo važan za lutkarstvo u Hrvatskoj i regiji, skup je Lutkokazu dao festivalski dignitet te međunarodno ugledne i cijenjene gledatelje, koji su ostali na festivalu nakon skupa', dodala je Kroflin, zaključivši, nadamo se ne u potpunosti utopijski, kako bi u sljedećim Lutkokazima bilo odlično nastaviti ovogodišnji trend koprodukcija s raznim školama te znanstvenih skupova.

>> Shakespearova 'Oluja' na slovačkom i hrvatskom otvara Lutkokaz

>> Premijerno prikazan prvi hrvatski srednjometražni lutkarski film 'Jan putuje'

>> Kazališne, filmske premijere i brojne lutkarske poslastice na 5. Lutkokazu

Komentara 1

DU
Deleted user
08:12 24.11.2014.

Da li je to djelo napisao Google pa je Gogljeva kabanica. Ruski pisac se zvao Gogolj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije