Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još jedan skandal

Frljiću kaznena prijava jer je uvrijedio poljsku zastavu i publiku

Oliver Frljić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
30.09.2016.
u 18:21

Gola žena u hidžabu koja iz vagine vadi poljsku zastavu i Isus koji silazi s križa da bi je silovao bili su previše za konzervativne Poljake

Kontroverzni redatelj Oliver Frljić ponovno izaziva svojim radom. Nakon premijere njegove predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” inspirirane romanom Petera Weissa “Estetika otpora” na festivalu Wiener Festwochen u Beču, ova koprodukcija šest kazališnih kuća izvedena je krajem prošlog tjedna na festivalu Prapremier u poljskom Bydgoszczu, a uslijedila je bura u lokalnim medijima. Kampanju protiv Frljićeve predstave povela je gradska vijećnica Grażyna Szabelska iz konzervativne stranke Pravo i pravda, koja je u srijedu podnijela i kaznenu prijavu u kojoj tvrdi da je autor prekršio zakon vrijeđajući nacionalne simbole i vjerske osjećaje gledatelja.

Szabelska u prijavi navodi da Frljić prikazuje golu ženu u hidžabu koja iz spolovila vadi Poljsku zastavu te Isusa koji silazi s križa da bi je silovao. Faksimil tog dokumenta objavila je i na svojim Facebook-stranicama, nakon čega je uslijedio niz novinskih tekstova koji su je nekritički citirali. Iako je naglasio da predstavu nije osobno vidio, brzo se oglasio i vojvoda Kujavsko-pomeranskog vojvodstva kojem pripada grad Bydgoszcz, zaprijetivši ukidanjem dotacija festivalu na kojem je izvedeno “Naše nasilje i vaše nasilje”, naravno, ako se ti navodi pokažu točnima.

"Njezin je cilj izazivanje jakih društvenih emocija"

Oglasio se i organizator gostovanja, koji je stao u Frljićevu obranu. – Pojednostavnjena i vulgarna kritika predstave u medijima nema ništa zajedničko s njezinom umjetničkom formom i ne odgovara jeziku predstave. Pretjerivanje u opisu scena uzetih iz konteksta manipulacija je javnim mnijenjem. Njezin je cilj izazivanje jakih društvenih emocija, izazivanje kulturnog rata, u kojem se ne radi o kvaliteti i ideji, već o antagonizaciji društva – priopćili su sinoć iz Teatara Polski Hieronima Konieczki, koji je organizirao Frljićevo gostovanje.

I sami su najavili pravne korake, ali prema “osobama koje narušavaju dobrobit kazališta, festivala i gostujućih autora tvrdnjama koje počivaju na širenju neistinitih, štetnih i uvredljivih sadržaja ili informacija”. Frljićevo “Naše nasilje i vaše nasilje” u međuvremenu je imalo tri izvedbe u berlinskom Hebbel am Ufer, a slijede sarajevski festival MESS, ljubljanski SMG, gostovanje u rumunjskom Cluju te na Desiré Central Station festivalu u Subotici.

Hrvatska premijera na programu je koproducenta HNK Ivana pl. Zajca 11. studenoga, a čiji intendant Marin Blažević ujedno potpisuje dramaturgiju predstave.  

>>Oliver Frljić i Marin Blažević: Doministrice Lederer, jeste li glupi ili samo zli?

Komentara 215

Avatar -HLEBINAC-
-HLEBINAC-
18:29 30.09.2016.

Demokratske zemlje drže do pravila demokracije, pa takve spodobe izgone i oduzimaju im domovnice i putovnice kao i sva građanska prava !!! Pa zar nije već vrijeme da i mi to počnemo činiti ???

DU
Deleted user
18:38 30.09.2016.

Lik nije ništa naučio iz povijesti - zastavu "drže" mrtvi, oni u zemlji, pali za domovinu - tako i u Poljskoj koja je imala strahovitih žrtava u ratovima i zato se bespogovorno poštuje zastava svake države. Ali neka, naučit će pred sudom!

B2
bokida 2
18:32 30.09.2016.

Mislio je da je to kao u Hrvatskoj. Možeš vrijeđati koliko hoćeš i nikome ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije