Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči premijere

Frljić: Hrvatska se mora suočiti s ubojstvom Aleksandre Zec

Oliver Frljić
Marko Lukunić/PIXSELL
09.04.2014.
u 14:12

Svjesni smo kompleksnosti priče o likvidaciji djevojčice u jeku nacionalne histerije, kaže redatelj

Predstavu “Aleksandra Zec” riječkog HKD Teatra, u režiji Olivera Frljića, riječka će publika premijerno vidjeti u utorak 15. travnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Frljić je tim autorskim projektom, kako sam veli, spreman konačno prekinuti svojevrsni kazališni muk oko ove bolne priče.

– Hrvatsko je društvo posve nezrelo za suočavanje s onim što ne ulazi u službeno nametnute interpretacije Domovinskog rata. Ubijanje civila srpske nacionalnosti svakako je stvar o kojoj se u tim interpretacijama ne govori. Ovu predstavu radimo upravo zato što je društvo, i nakon svoje punoljetnosti, još uvijek nezrelo. Da je drugačije, ta bi predstava već odavno bila napravljena – kaže Frljić. Nakon duljeg premišljanja, kazališnim je uprizorenjem Frljić odlučio progovoriti o mučkom ubojstvu djevojčice Aleksandre Zec i njezine majke Marije 1991. na Sljemenu, nakon što su svjedočile smaknuću oca obitelji Mihajla Zeca ispred njihove obiteljske kuće na zagrebačkoj Trešnjevci. Prije 23 godine ubili su ih pripadnici postrojbe Ministarstva unutarnjih poslova RH koji za to nikada nisu odgovarali. Na pitanje što publika može očekivati Frljić napominje kako se ova predstava dosta razlikuje od nekih drugih u kojima se bavio najvećim traumama društava nastalih raspadom Jugoslavije. Dramaturg Blažević ju je žanrovski odredio kao poetsku simfoniju i mislim da je to najtočnije određenje, kaže Frljić. Zanimalo nas je kakvo je raspoloženje među glumcima.

– Glumci su svjesni da rade predstavu o svojim sugrađanima koji su ubijeni u jeku nacionalne histerije. Stvar je još kompleksnija kad se uzme u obzir da je Aleksandrin život prekinut u dvanaestoj godini. Zbog svega toga je i njihova odgovornost drugačija. Ovaj projekt za njih nije samo kazalište nego i prilika da se potvrde kao odgovorni građani – kaže Frljić.

Dramaturg predstave je Marin Blaženić, za scenografiju je zadužena Ljerka Hribar, kostimografkinja je Sandra Dekanić, dizajn svjetla potpisuje Dalibor Fugošić. Uz zagrebačku glumicu Ivanu Roščić, u predstavi su glumci HNK Ivana pl. Zajca Jelena Lopatić, Tanja Smoje i Igor Kovač te riječki studenti glume Nikola Nedić i Jurica Marčec, a sudjeluju i članice dramskog studija ZIM, djevojčice Jana Mileusnić, Lucija Filičić, Nina Batinić i Morana Mladić. Zagrebačka će publika predstavu moći vidjeti 14. svibnja u ZKM-u     

Komentara 14

DU
Deleted user
20:36 09.04.2014.

mrzim kad , mrzim kad oni koje u opće ne zanima pravda ........ radi vlastite koristi iskoriste ovo nevino dijete ----------------

DU
Deleted user
20:33 09.04.2014.

oko imena male aleksandre stvara se sve ono što ona nije, ona je žrtva a samo se za nju zna što je sa desetero djece iz đakova i s. broda stradale od srpske ruke?

DU
Deleted user
20:32 09.04.2014.

danijel kosec 13 godina srbi mu pogodili granatom u dvorište i ubili ga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije