Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razgovor Dubravka Vrgoč

Programom ćemo skinuti muzejsku auru s kazališta

01.09.2014., Zagreb - U Hrvatskom narodnom kazalistu odrzana je konferencija za medije povodom 12. festivala svjetskog kazalista u  Zagrebu. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL
21.05.2015.
u 12:15

Opera ima Verdijevu 'Sicilijansku večernju', Balet 'Petra Pana' Bjelinskog, Drama 'Evanđelje/Opsadu'...

Ove godine prodaja pretplate za sljedeću sezonu zagrebačkog HNK počinje 1. lipnja. Poznavaoci teatra stoga znaju da su planovi za sezonu 2015./2016. gotovi, a to potvrđuje i Dubravka Vrgoč, intendantica, koja će cjelokupni program predstaviti 26. svibnja. No, ekskluzivno je za Večernji list otkrila tri glavna naslova:

– Nakon devetomjesečnog iskustva u vođenju HNK, činilo mi se najvažnijim ponuditi ona djela koja izravno ulaze u dijalog s našim vremenom te nam pomažu da se snađemo u ovoj zahtjevnoj i poprilično traumatičnoj tranzicijskoj stvarnosti. Pri tome ne zaobilazimo ni klasike, dapače. U opernom programu bit će i djela koja nikada nisu izvođena kod nas, poput Verdijeve opere „Sicilijanska večernja" koja je u Splitu tek koncertno izvođena. U Baletu ćemo također povezivati klasični „bijeli balet" sa suvremenim, a izići ćemo u jedan zagrebački park s baletnom predstavom "Petar Pan" Brune Bjelinskog za djecu i odrasle. Drama će se orijentirati na suvremenu klasiku i nekoliko autorskih projekata, a tu je i koprodukcija s jednim od trenutačno vodećih europskih kazališta Teatrom Emilia Romagna. Riječ je o projektu koji će s ansamblom Drame, Opere i Baleta raditi veliki europski umjetnik Pippo Delbono pod radnim nazivom „Evanđelje/Opsada".

No, na pitanje postoji li glavna karakteristika, "crvena nit" koja povezuje novu sezonu, Dubravka Vrgoč odgovara:

– Uvijek mi se činilo prezahtjevnim i preambicioznim stavljati sve sezonske naslove pod jedan moto ili u jednu rečenicu. Raznolikost će, u konačnici, svjedočiti o njihovoj sličnosti, napose u zajedničkom nastojanju da nam približe svu povijesnu, ali i osobnu raznolikost koja ovom svijetu ne dopušta da svoje upitnosti posloži u jednu rečenicu, te dodaje da je požurila s planovima jer je na vlastitoj koži osjetila kako je raditi u nemogućoj situaciji:

– Lani sam to morala raditi bez ravnatelja Opere, Drame i Baleta i zato smo ove godine požurili kako bismo izbjegli stresove kroz koji su prolazili umjetnici HNK. Novost je i premijerna pretplata – kaže D. Vrgoč.

Još jedna važna novost je izlazak u zagrebačke kvartove. Intendantica kaže da HNK nije samo zgrada, već su to prije svega umjetnici koji u njoj stvaraju i gledatelji koji je posjećuju: – Od dolaska u HNK želja mi je da to kazalište lišim muzejske aure, da ga otvorim za sve građane, učinim važnim i prepoznatljivim u gradu kojem pripada. Stoga je logično da ono bude prisutno u različitim kvartovima.

Za to je predstavljanje, a ono je počelo već 16. svibnja na tradicionalnoj manifestaciji „Zapruđe uživo" (23. svibnja su na Trgu Europe, 30. svibnja na Kvatriću, 6. lipnja u Parku dr. F. Tuđmana, 13. lipnja na Danima Dubrave, a 20. lipnja u Vrbanima), pripremljen program na otvorenom. Glumci, glazbenici i plesači izvodit će glazbene, plesne i dramske prizore iz predstava, pokazivat će proces nastajanja predstave, u programu će nastupiti i bend iz „Razbojnika", a građani će moći razgovarati s umjetnicima. Taj dio programa završava u ponedjeljak 29. lipnja ispred HNK dnevnim programom na otvorenom, a navečer će se održati koncert „Simfonijski gypsy jazz" s Matom Matišićem i gostima iz Francuske.

>> U 2013. manjak 2,7 milijuna, a do lipnja 2014. novih 3,7 milijuna!

Komentara 11

WE
weghe
21:45 21.05.2015.

Mogla je gospođa intendantica u ovih par mjeseci naučiti da prijevod naslova opere I vespri siciliani nije Sicilijanska večernja nego Sicilijanske večernje Za ne povjerovat tko je postavljen na čelo središnje nacionalne kuće

IV
IvanXXIII.
22:38 21.05.2015.

Dakle, baletna premijera bit će "u jednom zagrebačkom parku"? Kako dosjetljivo! Šteta što je u Rijeci izigrana "Životinjska farma"; pa mi u Zagrebu imamo jedan dosta dobro vođen zoološki vrt. Skinut će se, dakle, aura muzeja s kazališta? Ne vjerujemjem da gđa Vrgoč točno poima značenje riječi "aura". Ali da,što se tiče naslova koje spominje, bilo bi u najmanju ruku pristojno da barem otvori Wikipediju. Tako u javnim nastupima, čak u više puta, nije uspjela točno pogoditi godinu nastanka Wedekindove "Lulu". Ostaje nam jedino čuditi se.

NE
Neba
06:56 22.05.2015.

Nadajmo se brzoj promjeni vlasti, prije nego sto ovaj diletantizam potpuno unisti nacionalnu kucu...ova je zena opsjednuta livadama i parkovima, a gledaliste joj je prazno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije