Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Splitsko ljeto

'Dišperatno' rekli ne Ministarstvu, pa s manje novca postigli rezultate

07.08.2015., Split - Posljednja premijera ovogodisnjeg Splitskog ljeta, balet makedonskog koreografa Igora Kirova '5 do 12' izvedena je na sustipanskoj pozornici.  Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
18.08.2015.
u 16:09

Predstoji im žestoka bitka s tržištem, ponajprije s ugostiteljstvom

Unatoč gubitka statusa nacionalnog kazališnog festivala i proračuna manjeg za 600 tisuća kuna koliko je Splitskom ljetu ove godine uskratilo Ministarstvo kulture, Splićani, grintavi i dišpetožasti, pokazali su da samostalno mogu organizirati kulturnu manifestaciju kojoj će, kako to obično u nas biva, mnogi pronaći mali milijun minusa.

No, činjenica je da smo u protekla trideset dva dana na devetnaest lokacija (Peristil, Prokurative, Sustipan, podrumi Dioklecijanove palače, Meštrovićev Kaštilac, zgrada HNK Split, dvorište teatra, kaleta i pjaceta Lučca, Galerija umjetnina, tvrđava Gripe) vidjeli 52 izvedbe koje su uz ogromnu prenapregnutost čitavog osoblja HNK i nesnosne vrućine uspješno odrađene.

Golovko zadovoljan

Gotovo do samog početka Festivala trajali su prijepori na relaciji Split – Zagreb zbog ravnatelja, ali Splićani nisu odustali. Po cijenu manje novca nisu pristali na kadroviranje iz metropole, a ministra Šipuša izviždali su i na otvaranju Splitskog ljeta. Što baš nije čest slučaj.

– Unatoč brojnim problemima, uglavnom sam zadovoljan. 61. Splitsko ljeto pamtit ćemo po premijeri opere "Samson i Dalila", hrabrom iskoraku scenskog ispitivanja i naročito praizvedbi baletne predstave "5 do 12" makedonskog koreografa Igora Kirova. To je balet vrlo visoke izvedbene razine i iskorak u suvremeni ples. Veliki uspjeh imao je na prepunim Prokurativama koncert Glenn Miller Orchestra, a što se dramskog dijela tiče, premijerno izvedeni autorski projekt Olje Lozice "Nevidljivi grad" otvara nam neke druge putove u razvoju splitske Drame. Evidentno je da nam nedostaje jedna čvrsta dramska premijera bazirana na jakom dramskom predlošku kao što je Shakespeareov "Mletački trgovac" – ocjenjuje Goran Golovko, ravnatelj Splitskog ljeta i intendant HNK Split.

Uvjeren da zadani proračun Festivala od 5,2 milijuna kuna neće probiti, ravnatelj Golovko prije svega najavljuje traženje novih scenskih lokacija i "prijateljsko uvjeravanje" gradskih otaca koji moraju shvatiti da se zbog turizma baš sve ne može "izbrisati".

Izgubljene lokacije

Primjerice, Carrarina poljana postala je restoran, a Peristil je dobila samo Aida. Predstoji žestoka bitka s tržištem, u srazu s ugostiteljstvom izgubljene su kalete i pjacete. Stoga Golovko ozbiljno razmišlja o promjenama u jednom dijelu Festivala. O tome kad završi program za iduće Ljeto koje će Ministarstvu podastrijeti već idući mjesec.

>> Koncert Zagrebačkih solista kao posljednja izvedba 61. Splitskog ljeta

Komentara 6

DU
Deleted user
19:18 18.08.2015.

Bravo Spličani, veliki pozdrav iz Zagreba i recite ne svakom tko vam pokuša učiniti to što vam je pokušalo učiniti ministarstvo kulture, učinili ste dobro za Split i za cijelu Hrvatsku.

LA
LaurenceofArabia
13:43 19.08.2015.

NIje disperatno vec dispetno. Poznavanje hrvatskog dijalekta je takodjer dio kulture koji novinarki/ uredniku ocito fali. Splitskom ljetu i HNK svaka cast. Sipus i Tarbuk bi od njih mogli ponovno nauciti. Nazalost, oni ce prije otici s polozaja negoli biti spremni uciti na dobrom primjeru.

I9
ivan.994
19:54 19.08.2015.

Znači može se biti uspješan i bez proračunskog novca, super. Sad uzmite i (ne)vladinim udrugama, strankama, Frljiću, Šerbedžiji i drugim parazitima, a kulturi nek ostane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije