Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
polemike

Da je 1939. Oliver Frljić bi me predao partijskom krvniku

31.01.2012., Zagreb - Pisac Slobodan Snajder, portret.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
22.11.2014.
u 17:52


Šteta je što su njegovi argumenti doslovno ispod pupka, kaže Šnajder

Do najavljene izvedbe drame "Hrvatski Faust" Slobodana Šnajdera u riječkom HNK Ivana pl. Zajca nije došlo zbog nesuglasica između dramatičara i intendanta Olivera Frljića. Tako je riječka publika umjesto Frljićeva viđenja Šnajderova komada vidjela predstavu "Hrvatsko glumište", koju je režirao Oliver Frljić, a dramaturški potpisao glavni dramaturg kazališta i ravnatelj Opere Marin Blažević. U predstavi se ipak našlo mjesta i za Šnajdera.

– Vidim da je moja fotografija dospjela na neku od stražnjica poštovanih kolega. Ne znam je li riječ o muškoj ili ženskoj stražnjici. Usuđujem se primijetiti da je moja seksualna orijentacija većinska iako sam u svemu drugome pripadnik manjina po raznim osnovama – kaže Šnajder i dodaje: – Po fotosima predstave zaključujem da je riječ o replici na Brezovčevu režiju mojega komada "Peto evanđelje" u ZKM-u te na Ciullijevu režiju "Hrvatskog Fausta" u Theater a.d.Ruhr. Tko ne vjeruje, neka provjeri na YouTubeu. Nažalost, bez kazališne imaginacije ove dvojice. Otud se predstava doima kao inačica kineske opere iz doba kulturne revolucije, to jest, zakasnjeli agit-prop – drži Šnajder. Upozorit će i da je "šteta što su Frljićevi argumenti tako doslovno – ispod pupka".

– Možda bi od polemika bilo i neke koristi. A začudno je što potpuno zaboravlja da je intendantsku fotelju zadobio i time što je mahao mojim komadom na svojim zastavama u koje sada oblači stražnjice glumaca. On je, naime, uspio u onome u čemu ja, krajem istih tih devedesetih, nisam: naime, postati intendant u Rijeci. Od osobe na čijem je naslovu intendant osovio četiri godine mandata, u ciglih dva mjeseca prošao sam transformaciju kakve nema ni u Ovidijevim "Metamorfozama": nešto kao pad Lucifera na dno pakla. Sada sam naprosto "drug s desnim skretanjem" pa bi me Frljić, da smo u godini 1939., predao partijskom krvniku... Makavejev me je nedavno u Parizu uvjeravao da je takav čovjek postojao. No što će meni takav krvnik kad imam Frljića? Frljić je pokazao što može. Svak klima čim ima – veli Slobodan Šnajder. Iz riječkog HNK uzvraćaju: Pozdravljamo zagrebačke kolege i pozivamo ih da se probiju kroz Gorski kotar do Kvarnera, kupe ulaznice na blagajni i dođu pogledati predstavu. Ako žele, namjestit ćemo njihova sjedala tako da mogu promatrati reakcije riječke publike na našu predstavu. Vjerujemo da će za analitički pristup kazališnoj recepciji posebno biti zainteresirana Snježana Banović.

>> Kada ćemo na predstave o Liniću i Obersnelu?

Komentara 6

PL
Placid
20:04 22.11.2014.

Vrijeme je da klevetnici dobiju zaslužene kazne. Nadajmo se da će se u tom društvu naći i riječki gradonačelnik koji je ovom netalentiranom politikantu dao posao i s osmjehom od uha do uha promatrao vrijeđanje svih Hrvata, svojih sugrađana.

IV
IvanXXIII.
20:08 22.11.2014.

Akoe danas, tek treći dan nakon "mega uspjeha", uprava poziva publiku iz Zagreba da popuni ionako jako umanjeno gledalište Zajca, onda tu netko debelo laže i krivotvori.

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
07:10 23.11.2014.

Ovaj je Frljić sramota. Već se dugo nisam tako razočarao u Hrvatskoj. Nemogu vjerovati kako se ovako nešto tolerira, i kako glumci pristaju u tome čušpajzu glumiti. Stvarno sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije