Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FESTIVAL DI ALMADA

Buljanova premijera u uništenom lisabonskom hangaru

buljan_nnn_kul_180714
19.07.2014.
u 11:00

Cast predvodi fetiš-glumac Diogo Dória, a Abada igra mladić koji je zamalo umro u uličnom obračunu

        Hrvatski redatelj Ivica Buljan ovih je dana u sklopu 31. Festivala di Almada u Lisabonu imao čak dvije važne predstave. Osim što je u sklopu gostovanja njegova Mini Teatra iz Slovenije predstavio već uspješnu “Macbeth after Shakespeare”, na istom je festivalu imao premijeru predstave “Zapadno pristanište” francuskog autora Bernard-Marije KoltèsaO dojmovima s premijere s Buljanom smo porazgovarali e-mailom jer redatelj se upravo nalazi u Beogradu, gdje je s Borisom Vlastelicom iz grupe Repetitor postavlja “Grobnicu za Borisa Davidoviča”, koju će premijerno izvesti 21. srpnja na Mittelfestu u talijanskom Cividaleu.

Odriješene ruke

– U Portugal me pozvao direktor Međunarodnog festivala Almada Rodrigo Francisco nakon što je prošle godine vidio predstavu “Žuta crta”. Dobio sam pozivnicu da režiram predstavu i da se predstavim djelo po svom izboru. Odlučio sam režirati Koltèsovo “Zapadno pristanište” – objasnio nam je Buljan koji je dosad režirao čak devet Koltèsovih drama. Za novo uprizorenje omiljenog autora, predstavu koja se odvija u uništenom hangaru u napuštenoj četvrti u luci velegrada, odabrao je glumačku podjelu koja i sama po sebi zvuči kao dobra preporuka za posjet teatru.

Pohvala Guardiana

– Cast predvodi Diogo Dória, fetiš-glumac najstarijeg živućeg filmskog redatelja na svijetu Manoela de Oliveire, najpoznatija filmska glumica mlađe generacije Soraia Chaves i kazališna diva Teresa Gafeira koja je tumačila uloge grčkih heroina Medeje i Fedre. Za ulogu crnog Abada odabrao sam mladog boksača Danilsona Delgada koji se prije dvije godine doselio iz Gvineje, nakon što je jedva preživio ranjavanje u uličnom okršaju dviju bandi – nabrojio nam je Buljan. Njegova nova predstava izazvala je veliko zanimanje publike, a o njoj su se raspisali i portugalski mediji. Mnogo se pozitivno pisalo i o Buljanovoj predstavi “Macbeth after Shakespeare” koja je na festivalu izvedena čak tri puta, a kritičar uglednog Guardiana Andrew Haydon proglasio ju je najboljim uprizorenjem Macbetha koje je vidio!     

>> Ivica Buljan je u Žutoj crti stvorio potpuni, na mahove i zabavni kaos

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije