Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gostovanje

Brechtova Opera za tri groša u bečkom Akzentu

tri groša
iz brošure HNK Ivana pl. Zajca Rijeka
27.09.2012.
u 18:43

„Opera za tri groša“ na aktualan način govori o sprezi kapitala i kriminala, „zlima današnjice“ koja su svijet podredila profitu, a što nije nepoznato ni hrvatskoj javnosti

BEČ – Hrvatska drama riječkog HNK Ivana pl. Zajca s glazbenim trilerom „Opera za tri groša“ Bertolta Brechta i Kurta Weilla u režiji Eduarda Milera gostuje u subotu 6. listopada u bečkom kazalištu „Akzent“ s početkom u 19.30 sati.

Riječ je o jednom od najizvođenijih glazbenih djela ovog žanra u ovom trenutku u Europi i šire. „Opera za tri groša“ na aktualan način govori o sprezi kapitala i kriminala, „zlima današnjice“ koja su svijet podredila profitu, a što nije nepoznato ni hrvatskoj javnosti. „U tom svijetu nema prostora za empatiju, solidarnost, samilost, ljubav, partnerstvo i prijateljstvo“, tvrdi u najavi predstave Ž. Mirčevska, dodajući kako takav svijet ipak ima svoj čar i ljepotu.

U predstavi sudjeluju Goran Navojec (Macheath), Dražen Mikulić (Peachum), Olivera Baljak (gđa Peachum), Elena Brumini (Polly), Alen Liverić (Walter Tužna Vrba/ Jenny Rupetina/prosjak), Jelena Lopatić (Jimmy II/prosjak/policajac), Denis Brižić (Jakov Kuka/prosjak), Jasmin Mekić (Matija Groš/prosjak), Predrag Sikimić (Robert Pila/prosjak), Damir Orlić (Smith/Filch), Žarko Radić (Brown), Andreja Blagojević (Lucy).

Glazbeno vodstvo potpisuje Igor Vlajnić (klavir/harmonium), a od glazbenika će uz njega nastupiti i i Goran Cvijanović (kontrabas), Đeni Trdić-Barić (flauta), Valentyn Sklyarenko (truba, I.), Ivica Lukanec (truba, II.), Tomislav Koprivčević (trombon), Josip Forembacher i Toni Železnik (tenor-saksofon, sopran-saksofon, alt-saksofon), Marijan Orešković (banjo) i Hrvoje Sekovanić (udaraljke/timpani). Korepetitorica je ovog glazbenog trilera Ana Anconelli.

Organizator bečkog gostovanja hrvatske drame riječkog HNK je Hrvatsko kulturno i sportsko društvo „Zagreb“ iz Beča na čelu s predsjednikom Blaškom Papićem. Projekt je potpomoglo hrvatsko Veleposlanstvo u Austriji, Ministarstvo kulture RH, Grad Beč, Radnička komora grada Beča te Unit Cargo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije