Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzbuna u Rijeci

Bivša uprava 'zaboravila' spomenuti dug od 840.000 kuna

Kazalište narodu
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
19.09.2014.
u 16:17

Opravdano se strahuje da bi taj iznos mogao biti i veći. Grad je o svemu izvijestio Ministarstvo financija koje će krenuti u postupak nadzora

        Primopredajom zaduženja između stare i nove uprave riječkog HNK Ivana pl. Zajca otkriveni su dugovi koji bi u toj kazališnoj kući mogla izazvati ozbiljan financijski potres. Bivša je uprava na čelu s intendanticom Nadom Matošević Orešković Gradu Rijeci i Kazališnom vijeću zatajila financijske obveze veće od 840 tisuća.

Zbog ovoga neugodnog otkrića u četvrtak je održana i izvanredna sjednica Kazališnog vijeća. Uvidom u dokumentaciju ustanovljeno je da postoje financijske obveze mimo znanja Grada Rijeke kao osnivača i Kazališnog vijeća, a koje je, među ostalim, bivša uprava kazališta preuzela potpisujući ugovore o autorskom radu s različitim osobama. O tome nema ni traga u šestomjesečnom izvješću za 2014. ni u ranijim izvješćima. Ukupni kumulativni gubitak u razdoblju od nekoliko godina iznosi 2,651.533 kune, od čega je 341.236 kuna gubitka iz šestomjesečnog razdoblja ove godine, s čime su Grad i Kazališno vijeće upoznati.

Stoga je prihvaćeno obrazloženje stare uprave da su u gubitku od 341.236 kuna nenaplaćene obveze Grada te drugih institucija s kojima je dogovoreno sufinanciranje. Upravo su zato kasnile isplate riječkom HNK. Za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2014. kazalište je imalo nenaplaćenih potraživanja u iznosu od 670 tisuća kuna, od čega se od Grada potraživalo 400 tisuća. Kako je pročešljan dio dokumentacije, tek se treba otkriti je li više od 840 tisuća duga jedina “tajna” bivše uprave.

Opravdano se strahuje da bi taj iznos mogao biti i veći. Grad je o svemu izvijestio Ministarstvo financija koje će krenuti u postupak nadzora.

– Uskoro trebamo dobiti i konačan uvid u financijsko stanje, a onda vidjeti kako realizirati naš program koji, uvjeren sam, neće biti ugrožen – kazao je novi intendant Oliver Frljić.    

>> Ravnateljski tim Oliver Frljić i Marin Blažević pozivaju Riječane u novo narodno kazalište

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije