Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijera 'Daleke Zemlje' u HNK Zagreb

'Rekvizit mi je i publika da se vidi dokle seže voajerizam'

Daleka zemlja - Nina Violić i Franjo Kuhar
Foto: Mara Bratoš/HNK
1/2
23.05.2015.
u 17:00

Anica Tomić: Zanimala me ta vizura gledanja, što se događa kad svojim pogledom uništavaš pogled drugoga, a ovdje postoje i kolateralne žrtve

U zagrebačkom HNK večeras se premijerno izvodi "Daleka zemlja", predstava nastala prema istoimenoj tragikomediji austrijskog književnika i liječnika Arthura Schnitzlera. Radnja počinje samoubojstvom pijanista nesretno zaljubljenog u Geniju (Nina Violić), suprugu tvorničara Friedricha Hofreitera (Franjo Kuhar). Priča o njezinoj bračnoj vjernosti te njegovoj nevjeri uključuju brojne likove koji se nižu u dvosatnoj izvedbi koja će završiti ubojstvom.

Schnitzler, koji je bio pod velikim utjecajem svojeg suvremenika Sigmunda Freuda, precizno analizira ljudske karaktere, ali i atmosferu razdoblja prije početka Prvog svjetskog rata. Djelo je napisao 1911. Redateljici Anici Tomić ovo je prvi rad u nacionalnom kazalištu, a komad Arthura Schnitzlera odabrala je jer govori o međuljudskim odnosima koji se događaju u zakucima spavaćih soba, koji bi trebali biti skriveni od tuđih pogleda. Publika će i sama sudjelovati u predstavi jer će sjediti na pozornici tik uz prostor sobe ograđene pomičnim staklima koje glumci otvaraju i zatvaraju prije nego što uđu na scenu.

– Bilo je zanimljivo uključiti publiku u voajerskom pogledu i vidjeti dokle to može ići. Kao što se vidi na kraju, svi smo mi zapravo voajeri. Zanimala me ta vizura gledanja, što se događa kad svojim pogledom uništavaš pogled drugoga, a ovdje postoje i kolateralne žrtve – rekla je Anica Tomić. Za glavnog glumca odabrala je Franju Kuhara, za kojeg kaže da ga krasi nevjerojatna snaga. No, priliku su dobili i studenti stipendisti HNK Luca Anić u ulozi Erne te Silvio Mumelaš kao Otto.

– Željeli smo predstaviti i mlade glumce koji su u stvarnosti u dobi kao i Schnitzlerovi likovi. Njima je to debi i velika prilika – kaže Anica Tomić.

Dramaturginja je Jelena Kovačić. Intervencija u tekst nije bilo mnogo, osim što je komad skraćen kako bi se istaknula određena pitanja.

– Replika je vrlo moderna i pisana je na suvremen način. Kad se slušaju dijalozi, gledatelj uopće nema osjećaj da je to pisano prije stotinu godina. Vrijeme zapravo ne čine godine, nego ljudi koji se očito nisu pretjerano promijenili. To je zabrinjavajuće – kaže Anica Tomić.

Glazba je također važan dio predstave, a komponirao ju je Nenad Kovačić.

– U njoj radimo spoj između suvremenosti, techno glazbe, i klasike. To je namjerno rađeno kao što su i kostimi spoj historicističkih i suvremenih detalja. Teza je da se u ovih stotinu godina ništa nije promijenilo – kaže Anica Tomić.

Kostimografkinja je Ana Savić Gecan, a koreografkinja Ana Kreitmeyer. Ostale uloge tumače Alma Prica, Dragan Despot, Olga Pakalović, Lana Barić, Nikša Kušelj, Luka Dragić, Dragan Markovina... 

>> 'Sada je gore nego ikad prije. Ovo je crna rupa u kojoj je vrijeme stalo'

Komentara 1

NE
Neba
22:30 25.05.2015.

strasno sta rade iz nacionalnog teatra

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije