Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
48. PIF

Između tradicije i lutkarskog eksperimenta

48. PIF
Foto: PIF
1/5
03.09.2015.
u 17:05

Festival će biti otvoren predstavom Tutu nizozemskog kazališta Lichtbende, koja će nas odvesti u dvadesete godine prošlog stoljeća osebujnim spojem kazališta sjena, kazališta predmeta, plesa i glazbe koja se izvodi uživo

48. Međunarodni festival kazališta lutaka - PIF održat će se od 14. do 19. rujna u Zagrebu, a u svom će službenom programu prikazati trinaest predstava iz devet zemalja i pružiti publici pregled europskog, domaćeg i regionalnog lutkarstva

Ovogodišnji PIF ravnopravno predstavlja tri različite tendencije u lutkarstvurepertoarne predstave u kojima se demonstrira vještina tradicionalnog lutkarstva, predstave koje eksperimentiraju i proširuju lutkarsku formu te novi trend europskog kazališta – predstave namijenjene najmlađoj publici koja se prvi put susreće s kazalištem. Urednica programa ovogodišnjeg PIF-a Livija Kroflin ističe da će PIF pokazati čudo oživljene materije i snagu kazališta animacije u kojem je animirano ama baš sve, a istančanijim dušama možda ukazati na jedinstvo čovjeka, lutke, trave i kamena.

PIF će tradicionalno biti najavljen 12. rujna povorkom lutaka kroz grad koju će predvoditi gigantska maskota festivala Pifko, a u sklopu popratnih programa bit će održane radionice lutkarstva za sve uzraste, treća izložba dječjih radova Lutka, maska, PIF! (od 11.9. u EtnoArt Galeriji) i niz predstava na otvorenom.

Festival će biti otvoren predstavom Tutu nizozemskog kazališta Lichtbende, koja će nas odvesti u dvadesete godine prošlog stoljeća osebujnim spojem kazališta sjena, kazališta predmeta, plesa i glazbe koja se izvodi uživo. Tutu je prije svega gozba za oči i uši, ali i putovanje kroz povijest društvenih i umjetničkih plesova u turbulentnom razdoblju između dva svjetska rata koja će oduševiti publiku svih uzrasta i prizvati u sjećanje razdoblje najranije filmske produkcije.

Uspješna suradnja PIF-a i Umjetničke akademije u Osijeku nastavlja se i ove godine, kad ćemo po prvi put moći vidjeti njihovu predstavu u službenoj konkurenciji festivala. Pod mentorstvom Maje Lučić i u režiji Tamare Kučinović, UOAS će nam predstaviti svoju viziju Šimunovićeve Duge, koja je od selektora festivala prepoznata kao predstava koja može ravnopravno konkurirati i profesionalnim produkcijama. UAOS će nam se predstaviti i u popratnom programu I TO JE PIF... s čak četiri predstave (O Tolstoju i lavovima i pustim otocima, Kuma smrt, Zlatokosa i Mjesečina) u kojima će predstaviti šarolike mogućnosti lutkarskog izraza i vještinu animacije kao zalog u bolje lutkarsko sutra.

Novina ovogodišnjeg programa je filmski program ovogodišnjeg PIF-a, u sklopu kojeg će biti prikazan niz lutkarskih filmova, među kojima su i kultni filmovi studija Aardman o Wallaceu i Gromitu, ali i popularna televizijska serija Radio Televizije Novi Sad Lutkomendija, čije je prikazivanje posvećeno autoru ovog regionalnog Muppet Showa, nedavno preminulom Milivoju Radakoviću.

>> Zapostavljena forma - lutkarska predstava za odrasle - 'Kabanica' zatvara PIF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije