Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19. - 23. 04. 2017.

17. Međunarodni Naj, naj, naj festival

Naj, naj, naj festival
Foto: Promo
1/8
20.03.2017.
u 15:43

Novo 17. izdanje međunarodnog Naj, naj, naj festival, koji se održava u organizaciji GK Žar ptica, započinje 19. travnja 2017. u vrijeme proljetnih školskih praznika. U pet festivalskih dana vidjet ćemo 
najboljih dječjih predstava iz zemlje i 4 iz inozemstava, prema izboru selektorice Festivala,dramaturginje Željke Turčinović.

Naj,naj,naj festival utemeljen je 2000. godine s namjerom da najbolje predstave svih dječjih kazališta iz Hrvatske prikažu u Zagrebu za vrijeme školskih praznika, i to besplatno.
Od 2007. kada je postao međunarodni Naj, naj, naj festival ugostio je brojna kazališta iz Europe i svijeta i to iz Japana, Južne Koreje, Izraela, Italije, Njemačke, Belgije, Danske, Poljske, Francuske, Bugarske, Srbije, Sovjetske Republike Jakutske, Litve, Švicarske, Nizozemske i Slovenije.

Ove godine, pored kazališta domaćina Žar ptice, svoje najbolje predstave izvest će Istarsko narodno kazalište Pula, Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka, Studio za suvremeni ples u koprodukciji s GK Trešnja, ZKL, GKL Split, Kazalište lutaka Zadar, Teatar Exit u koprodukciji s Teatrom Poco loco i KD Pinklecom i Kazalište Smješko. U inozemnoj konkurenciji predstavit će se Theatre Tuike iz Finske, Nepesh theatre iz Izraela, El Perro Azul Teatro iz Španjolske i Nevid teatar iz BiH.

Festivalske predstave izvode se u kazalištu Žar ptica i u drugim kazališnim dvoranama u Zagrebu.

Osobitost festivala je da su sve predstave besplatne. Na taj način svakom djetetu je omogućeno da školske praznike provede u kazalištu, uživajući u najboljim domaćim i stranim predstavama.

Sve predstave prati Stručni ocjenjivački sud, koji najboljima u 10 kategorija na zatvaranju Festivala dodjeljuje nagrade Zlatne Žar ptice.

Na ovogodišnjem Naj, naj naj festivalu predstava za djecu koji se održava od 19 – 23. travnja 2017 u Zagrebu pod produkcijskim vodstvom matičnog kazališta Žar ptica, imat ćemo prilike vidjeti niz neobičnih, izuzetnih i ludističkih predstava koje animiraju publiku, educiraju male gledatelje te svojim pričama kroz glumu, ples, glazbu i scenski pokret šalju poruku djeci i mladima da je kazalište dobro mjesto za zabavu, učenje i druženje.

Glavni kriteriji odabira bili su ukupna scenska kvaliteta predstava i elementarne vrijednosti koje izvedbe pronose, a to su jasna i poučna priča, afirmiranje pravih vrijednosti , zaigranost i umijeće glumaca te vizualni, glazbeni i scenski identitet izvedbe.

Sve predstave u pogledu tema su suvremene, vezane za lokalne ili globalne sadržaje naše stvarnosti kao što su potraga za prijateljstvom, ljubav roditelja, problemi razvoda u dječjim životima, potreba za bezbrižnom igrom, istraživanje nepoznatog ( svemir, mašta, bajka), poniranje u prošlost grada ili okoline koji su dio našeg života, ekološke teme te ljubav i humanost prema bližnjima koji nas okružuju ili s kojima živimo.

U svim odabranim predstavama humor, scenografija, pokret, kostimi i glazba tvorbeni su elementi predstave, a ne dekorativni sadržaji koji imaju jedini cilj da se svide, da figuriraju bez pravog razloga postojanja ili značenja. Sve predstave grade pozitivan stav i izazovan odnos prema svijetu koji nas okružuje educirajući mladu publiku pravim životnim vrijednostima kroz igru, glumu, kazalište i umjetnost pa bi ovogodišnja selekcija mogla imati podnaslov „ Vrijednosti kazališta za djecu u našem vremenu“.

U domaćoj selekciji dolaze nam kazališta i nezavisne kazališne grupe iz Zagreba, Osijeka, Splita, Zadra i Pule, a inozemni gosti na festivalu dolaze iz Finske, Izraela, Španjolske i Bosne i Hercegovine.

Ritam Tam, bajka o ritmu koprodukcija je Studija za suvremeni ples i GK Trešnja, redateljice Renate Carole Gatice koja kroz glazbeno – plesnu pustolovinu govori o potrazi za prijateljstvom; u izvedbenom smislu naglasak je na pokretu, ritmu i kretanju, a manje na riječima, dok se predstava Ja magarac Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka u režiji Dražena Ferenčine temelji na ludističkoj interpretaciji proze i poezije barda literature za djecu Zvonimira, Baloga, a naglasak je na šarenom i veselom vizualnom identitetu same izvedbe.

Predstava Pola – pola koprodukcija je Teatra Exit, Kazališne družine pinklec i Teatra Poco Loco, ponovno u režiji darovite hrvatske Argentinke, Renate Carole Gatice koja problematizira temu razvoda i kako to utječe na život djece koja prko noći postaju jedno roditeljska obitelj. Izvedba ima oblik „punk koncerta“, a za glazbu je posebno zaslužan kompozitor Mario Mirković koji ritmom i aranžmanom naglašava osjećaj bespomoćnosti djece kojima se ruši jedan svijet za koji su mislili da je stalan i vječan.

Juha od bundeve Kazališta lutaka Zadar u režiji Ane Prolić oslikana je priča koja personificira život kroz druženje bundeva. Ovo je jedna od predstava na Festivalu koja ima jak vizualni identitet, slikovitu i dramaturški važnu scenografiju i kostimografiju te songove (glazba Mate Matišića) koji su tvorbeni i atraktivni dio predstave. Za razliku od ove „bundevasto žute“ produkcije, autorski projekt Saše Božića i Ksenije Zec U zvijezde Gradskog kazališta lutaka Split njeguje multimedijalni pristup temi kako istražiti svemir kroz fizičke zakone i maštu, a izvedbu odlikuje snažna interakcija s publikom i začudnost s naglaskom na scenski pokret i kretanje.

Predstava Lara u svijetu životinja putujućeg kazališta za djecu i odrasle Kazalište Smješko iz Zagreba u režiji Ivane Boban tematizira prirodu u šumi, zaštitu životinja u njoj i autorski vrlo svjesno inzistira na ekološkoj svijesti i važnosti edukacije kroz igru i kazalište. I u tom segmentu edukativnog poslanja ima podosta sličnosti s finskom predstavom Podvodne priče Teatra Tuike iz Helsinkija u režiji Nine Rinkinen čija se radnja događa ispod površine mora gdje moderni svijet“ plastičnih vrećica“ uništava floru i faunu morskog carstva uz autorski upečatljiv i kritičan animirani film na temu ekologije.

Zagrebački vremeplovci Ane Tonković Dolenčić u produkciji Zagrebačkog kazališta lutaka i režiji Krešimira Dolenčića vode nas u svijet prošlosti našega grada kronološki birajući važne i prijelomne događaje u povijesti Zagreba s naglaskom na odnos društvenih, političkih i prirodnih promjena i naroda, građana koji su to, htjeli ili ne, postali javni ili anonimni sudionici povijesti grada.

Predstava Istarskog narodnog kazališta iz Pule Ima da te ima u režiji glumaca predstave Lane Gojak i Rade Radolovića vesela je interaktivna igra s najmlađom publikom puna plesa, glazbe i veselja bivanja na sceni što djeca itekako prepoznaju, za razliku od predstave GK Žar ptica, Bajka o Žar ptici u režiji Ivice Boban koja ima višeznačnu slojevitost i univerzalnu poruku. Polazišna točka je inscenacija legende i mita o amblematskoj ptici koju redateljica oplemenjuje niz reminiscencija iz ikonografske tradicije.

Kako susjedi postaju prijatelji u jednoj bezličnoj i rutinskoj stvarnosti pokazuje izraelska predstava Susjedi rađena u koprodukciji Nephesh kazališta i Mofa kazališta iz Tel Aviva, a autorski projekt Marka Dukića Pustolovine Boleta Komete i Nevid teatra iz Banja Luke animirana je bajka za djecu čija toplina priče i vizualna atraktivnost osvajaju publiku u prvih deset minuta izvedbe.

I na kraju autorski projekt Jorge Padina Superheroj, španjolskog nezavisnog kazališta El perro azul iz Logrona, u stvari je monodrama koja prikazuje čudesnu igru živog glumca i maske.

I na kraju, želim da uživate u raznolikosti i moći izvedbene umjetnosti što kazalište zaista jest.

Željka Turčinović

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije