Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrijte ljepote obale nautičkim pothvatom

Upoznajte skrivene uvale i otoke Hrvatske

Kornati
Foto: Ivo Biočina/HTZ
1/9
02.06.2016.
u 15:00

Hrvatska obala privlači nautičare bogatstvom prirode, mnoštvom otoka i plažama koje oduzimaju dah

Jadransko more, jedno od najljepših svjetskih mora, nautičare privlači svojim nepreglednim plavim dubinama, tirkiznim uvalama, pješčanim i šljunčanim plažama, malim obalnim gradovima, urbanim središtima, povijesnim spomenicima pod zaštitom UNESCO-a i netaknutom prirodom. Vrlo dobro razvijena nautička infrastruktura, mnoštvo luka, marina i sidrišta dodatna su pogodnost.

Upravo zbog toga Hrvatska je poznata kao destinacija koja nautičarima pruža jedinstven doživljaj, a oni koji jednom dođu, spremno se vraćaju jer ih čeka čak 1244 otoka, otočića i grebena, više od tisuću i pol zaljeva i luka na otocima i kopnu.

Hrvatski je Jadran idealan i za plovidbu punim jedrima i za krstarenja motornim brodovima ili pak za morske užitke u plovilima za sportski ribolov. Hrvatske marine smještene su na zaštićenim lokacijama – od lučica u primorskim gradićima do luka u većim gradovima.

Čak 66 otoka, 652 otočića, 389 hridi i 78 grebena dovoljan su razlog za plovidbu Jadranom i otkrivanje netaknutih lokacija.

Pogled na plaže i zelenilo

Područje Kvarnera, od Opatije na sjeveru do Karlobaga na jugu, obiluje kvalitetno opremljenim marinama na obali. Riječ je o regiji punoj kontrasta i različitosti, a na samo deset nautičkih milja od Rijeke nalazi se otok Cres i ostali kvarnerski otoci Krk, Lošinj i Rab.

Foto: Goran Razić/HTZ

Mali Lošinj, Goran Razić/HTZ

Glavne nautičke rute vode niz južnu obalu Krka i dalje na Rab ili uz Cres i Lošinj, a ako imate malo više vremena, odvojite ga za posjet Cresu. Čekaju vas neopisiv mir, beskrajna polja kadulje, maslinici, pašnjaci i visoke i strme obale gdje žive bjeloglavi supovi. Mjesto Lubenice na otoku Cresu nalazi se na visini od 400 metara iznad mora s pogledom na pučinu i prekrasne plaže koje nikako ne smijete propustiti.

Za nautičare željne prirodnih ljepota, poseban doživljaj bit će kupanje na nešto udaljenijim otocima Unije i Srakane za lijepoga vremena, a ako želite jedinstven doživljaj, odaberite jedan od zaista neobičnih pomorskih puteva koji uključuje obilazak dvaju otoka koji su dugo vremena služili kao zatvori, Grgura i Golog otoka.

Dalje prema jugu i otoku Lošinju su Susak i Ilovik, zeleni biseri ove regije. Svaki od glavnih pet kvarnerskih otoka poseban je na svoj način, ali uistinu je poseban jedan od naših manjih otočića – Susak. To je potpuno pješčani otok na Jadranu koji je zbog svog položaja i izoliranosti zadržao duh i šarm starih vremena. Stoga, nakon što vežete svoj brod u maloj luci, prošećite po cijelom otoku i posjetite stari svjetionik i sela. Kvarner je poznat po svojoj specifičnoj eno i gastroponudi. Kušajte glasovitu žlahtinu s Vrbnika, poznate kvarnerske škampe ili pak janjetinu s Cresa.

Foto: Goran Razić, HTZ

Cres, Goran Razić/HTZ

Smiraj pokraj jezera

Zadarski arhipelag obuhvaća područje raznolikih prirodnih ljepota koje se nalaze u blizini. Zadar je zaštićen sa sjeverne strane Velebitom, a ovo je područje na kojem se može uživati u brojnim otocima, plažama i uvalama do kojih se može doći samo brodom i gdje vam neće smetati nitko, u apsolutnom miru i privatnosti. Ovo je regija otoka poput Oliba, Silbe, Premude, Škarda, Ista i Molata, među kojima se posebno ističe Olib s pješčanim plažama.

Foto: screenshot/facebook

Olib, Shutterstock

Poseban doživljaj nudi vam Park prirode Telašćica u kojem ćete uživati ​​u smirenost koja podsjeća na jezera, kao i u stvarno slanoj jezerskoj vodi na jugozapadnom dijelu parka prirode u uskom dijelu kopna između zaljeva Telašćica i otvorenog mora.

Oni s više avanturističkog duha neka krenu na jedrenje Velebitskim kanalom koji vodi ili do pješčanih plaža ili do kanjona rijeke Zrmanje.

Pogled koji oduzima dah

Još jedan nezaobilazan raj za nautičare je šibenski dio hrvatskog Jadrana. Ova regija iznimne ljepote najgušće je naseljena otocima i otočićima. Nalazi se između dvaju nacionalnih parkova, Nacionalnog parka Kornati na jugu i Nacionalnog parka Krka na sjeveru. Čak i bez nacionalnih parkova, ovo područje izuzetno je zanimljivo za jedrenje zahvaljujući razvedenosti obalnog arhipelaga i otocima poput Murtera.

Foto: Ivo Pervan/HTZ

Murter - Ivo Pervan/HTZ

Kornati pak pružaju potpuno drukčiji doživljaj od ostalog Jadrana, od posebnih pejzaža do zaštićenih uvala, manjih i većih otoka i prolaza između njih. Ploveći dalje, iduće nezaobilazno odredište šibenskog akvatorija je Nacionalni park Krka. Ploveći prema gradu Skradinu, koji je morski ulaz u ovaj nacionalni park, vidjet ćete kanal sv. Ante i tvrđavu sv. Nikole. Kada ugledate Skradinski buk, prvi i vjerojatno najljepši vodopad u parku, i zapazite tok rijeke preko sedrenih barijera, shvatit ćete zašto je ovaj doživljaj jedinstven. Rijeka Krka nastavlja se prema sjeveru i širi u Prokljansko jezero, još jedan biser ovog kraja.

Otočni užitci

Ipak, najpopularnije područje među nautičarima koji posjećuju hrvatski Jadran okolica je Splita i otoci poput Šolte, Brača, Hvara, Visa i Biševa. To su otoci koji skrivaju tajnu popularnosti cijele regije. Oduševit će vas zaštićene uvale s kristalno čistim morem, pješčanim i šljunčanim plažama te otočići, a s druge strane kulturne ljepote Dioklecijanove palače u Splitu ili pak srednjovjekovnog Trogira.

Foto: Boris Kragić/HTZ

Šolta, Boris Kragić/HTZ

Grad Hvar na otoku istog imena poznat je kao najsunčanije mjesto u Hrvatskoj. Uz blizinu Paklinskih otoka nudi i niz atraktivnih sadržaja za sve uzraste. U neposrednoj blizini je Vis koji, osim prirodnih ljepota, jedinstvenih špilja i pogleda, nudi i dašak povijesti. Poznata je Modra Špilja na otoku Biševu i Medviđa špilja u kojoj ćete, uz malo avanturističkog duha, ući u podmorni svijet u kojem je nekada živjela sredozemna medvjedica. Uvala Stiniva na Visu i Zelena špilja na otoku Ravniku nude rajske poglede i doživljaje prirode koje nikako ne smijete propustiti.

Foto: Boris Kaćan/HTZ

Zlatni Rat, Boris Kaćan/HTZ

Zlatni rat na otoku Braču također krasi ovu regiju, a plaža formirana morskim strujama koja je jedinstveni prirodni fenomen idealna je za ljubitelje surfanja. Nedaleko je i otok Šolta koji nautičarima pruža niz uvala za slobodni vez i uživanje u netaknutoj prirodi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije