Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski spomenici kulture

Posjetite jedinstvena mjesta koja je prepoznao i UNESCO

Split
Foto: Ivan Čorić/HTZ
03.05.2016.
u 10:45

Jeste li znali da je čak šest kulturno-povijesnih i prirodnih znamenitosti Hrvatske zauzelo svoje mjesto na prestižnom UNESCO-vom popisu zaštićenih svjetskih spomeničkih znamenitosti? A jeste li ih sve posjetili? Ako niste, iskoristite dolazak toplijeg vremena i vikendom krenite u upoznavanje bogatstva hrvatske baštine koja nam je nadohvat ruke.

U gotovo svakom dijelu Hrvatske pronaći ćete nešto vrijedno divljenja - stari dvorac, šarmantne povijesne gradiće, čiste i brze rijeke ili guste šume... Ali, ako želite vidjeti top odredišta, posjetite ona koja je kao izuzetna prepoznao i UNESCO.

Dioklecijanova palača u Splitu privlači poput magneta izvanredno očuvanom originalnom rimskom arhitekturom, mračnim podzemnim hodnicima i skivenim zakutcima u kamenoj građevini. A ljepotu drevnoga zdanja začinit će i priča o rimskom imperatoru Dioklecijanu koji je ondje proveo posljednje godine svog života.

Foto: Ivo Biočina/HTZ

Foto: Ivo Biočina/HTZ, Eufrazijeva bazilika

Na UNESCO-vu se popisu zasluženo našla i Eufrazijeva bazilika u Poreču. Riječ je zapravo o cijelom kompleksu sakralnih građevina podignutih u vrijeme biskupa Eufrazija. Današnji je svoj oblik bazilika dobila od 13. do 15. st. Osobito će vas impresionirati pogled na mozaike u unutrašnjosti bazilike.

Foto: Ivo Biočina/HTZ

Foto: Ivo Biočina/HTZ, Plitvička jezera mame turiste i ljeti i zimi

Pravi prirodni dragulj Plitvička jezera pružaju neodoljive prizore u bilo koje doba godine. Teško je reći kada su jezera i zadivljujući slapovi ljepši - u proljeće kad okolne šume blistaju svježim zelenilom, ujesen kada se prelijevaju u crvenoj i žutoj boji ili zimi kada Plitvička jezera osvanu pod snježnim pokrivačem.

Foto: screenshot/facebook
Foto: Shutterstock, Trogir je uvršten na UNESCO-v popis

Na dalmatinskoj obali jedan gradić, Trogir, toliko je skladan u svojoj ljepoti stare, romaničke jezgre da je bez puno razmišljanja uvršten na UNESCO-v popis. Trogir je jedan od najbolje sačuvanih romaničko-gotičkih gradova na Jadranu i u centralnoj Europi. Kada koračate njegovim kamenim ulicama, pogled će vam vrludati od prelijepo isklesanih vrata i portala, unutarnjih skrovitih dvorišta, malih trgova, uskih uličica...

Trogirska srednjovjekovna jezgra, okružena zidinama, objedinjuje dobro sačuvan dvorac i kulu i brojne građevine i palače iz romaničkog, gotičkog, renesansnog i baroknog perioda. Najznačajnija je trogirska katedrala s portalom zapadnih vratiju, remek-djelom majstora Radovana.

Foto: Daniel Pavlinović/HTZ

Foto: Daniel Pavlinović/HTZ, Dubrovnik 'krije' duh stoljetne povijesti

A što tek reći o starom gradu Dubrovniku. Njegove ponosne zidine zaokružuju sjajno sačuvani kompleks javnih i privatnih, sakralnih i svjetovnih građevina iz svih perioda gradske povijesti, od samog osnutka u 7. st. Prođite glavnom ulicom, Stradunom, razgledajte Knežev dvor, crkvu sv. Vlaha, katedralu, tri velika samostana, zgradu carine i vijećnicu. Zagledajte se u dubrovačke stare kuće, česme, dvorišta... i udahnite duh stoljetne povijesti ovoga slavnog grada i nepokorene Dubrovačke Republike.

Foto: Damir Fabijanić/HTZ

Foto: Damir Fabijanić/HTZ, Šibenik, trobrodna bazilika na UNESCO-vom je popisu svjetskog kulturnog nasljeđa

Šibenska katedrala sv. Jakova u Šibeniku, trobrodna bazilka s tri apside i kupolom čija visina u unutrašnjosti doseže 32 metra, prvo je što ćete ugledati kada se uskim šibenskim uličicama počnete uspinjati od mora prema gradu. Sagrađena od bijelog kamena, jedinstvenog portala i fasade s lancem ljudskih glava, isklesanih u kamenu i s vrlo vjerno ocrtanom fizionomijom, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Katedrala je najznačajnije je graditeljsko djelo 15. i 16. st. na tlu Hrvatske, a zbog iznimnih vrijednosti 2000. godine uvrštena je na UNESCO-v popis svjetskog kulturnog nasljeđa.

Foto: TZG Stari Grad

Foto: TZG Stari Grad, Starogradsko polje je najveće i najplodnije polje na Hvaru

A ako se iz Šibenika spustite južnije, do otoka Hvara, očekuje vas još jedna znamenitost s UNESCO-va popisa - Starogradsko polje. To je najveće i najplodnije polje na Hvaru, dugo 6 kilometara. Po čemu je iznimno, upitat ćete se. Po tome što parcelizacija toga polja potječe iz vremena grčke kolonizacije u 4. st. pr. Kr. Po osnutku kolonije, Grci su polje podijelili na 73 jednake pravokutne čestice, a zahvaljujući suhozidima koji označavaju međe, čestice su se u svom izvornom obliku održale do danas i leže na antičkoj mreži. Na tome je području otkriveno više od 100 arheoloških lokaliteta iz grčkog i rimskog perioda povijesti Hvara. Ovaj način parcelizacije predstavlja najbolje sačuvanu izvornu grčku podjelu zemljišta na čitavom Mediteranu, pa je polje zaslužilo da se, od 2008., nađe na UNESCO-vu popisu jedinstvene svjetske baštine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije