Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Wellness i spa centri

Kako odabrati pravu saunu za sebe

wellness
Foto: Stipe Surać/HTZ
02.05.2016.
u 13:30

Na moru ili na kontinentu, svejedno, pronaći ćete kreativno dizajniranu wellness i SPA ponudu uz savjete stručnog osoblja

U suvremenom su svijetu wellness i SPA centri postali utočišta mira i opuštanja u pomno dizajniranom ambijentu, uz umirujuću glazbu, miris eteričnih ulja, soli i ulja za kupanje, a ponuda programa dovedena je do savršenstva. Imamo sreće što živimo u zemlji koja svoju bogatu wellness ponudu temelji na dugoj tradiciji, udruženoj s ugodnom klimom, raznolikošću biljnog svijeta i bogatstvom termalnih izvora. Želite li zaboraviti na svakodnevni stres i učiniti nešto dobro za svoje zdravlje i kondiciju te ponovno steći duhovni mir, krenite u neko od hrvatskih wellness odredišta. Na moru ili na kontinentu, svejedno, pronaći ćete kreativno dizajniranu wellness i SPA ponudu uz savjete stručnog osoblja, a u mnogim wellness odredištima svoju su ponudu zaokružili i pomno biranim jelovnikom kako bi maksimalno pridonijeli zdravlju svojih gostiju.

Blagodati kupki, sauna i tretmana koji djeluju na poboljšanje zdravlja dobro su poznati od grčkih, rimskih i otomanskih vremena, no pravi su procvat doživjeli na prijelazu iz 19. u 20. st. kada su posjeti kupalištima i toplicama bili sastavni dio života pripadnika viših slojeva društva.

Tada su se razvila i prva klimatska lječilišta u nas, u Opatiji, Lošinju, Crikvenici i na Cresu. Dovoljno je udahnuti punim plućima da osjetite čudotvornost Kvarnera i njegovih otoka, koji su od davnina poznati po svojoj blagoj klimi, velikom broju sunčanih sati, bujnim borovim šumama i mediteranskoj vegetaciji, visokom postotku soli u zraku i zaštićenosti od jakih vjetrova. Klimatskim je lječilištem Opatija proglašena već 1889., tri godine kasnije, 1892., i Veli i Mali Lošinj, a elitnim su se klimatskim odmaralištima uskoro pridružili Lovran i Cres, a 1906. i Crikvenica.

Koncept wellnessa (izvedenica od riječi fitness i well being, što znači osjećati se dobro i biti fizički spreman) i SPA (skraćenica latinske izreke „vodom do zdravlja“) danas je doživio preobrazbu, a užitak i dobrobiti kupanja u bazenima, sauna, masaža i drugih tretmana dostupni su svima.

Wellness i SPA programa ima uistinu mnogo – tu su različiti tipovi masaža i sauna, thalassoterapija, fitobiodermija, biosolarij, terapija svjetlom, Kleopatrine kupke, shiatsu, tai ji, qi gong, fango, akupunktura, piling... Svaki bolje opremljeni hotel u svom sastavu ima veći ili manji wellness&SPA centar, a nekima je on u središtu pozornosti te goste privlači sofisticiranim uslugama wellnessa. Pa koji onda odabrati?

Kao prvo, stručnom osoblju u wellness i SPA centru napomenite imate li kakvih zdravstvenih poteškoća kako bi vam mogli preporučiti pravi tretman. Finska sauna, primjerice, ima vrlo visoke temperature, od 60 do čak 100°C, a vlažnost zraka je niska, oko 15 posto, pa ju smiju koristiti samo zdravi ljudi. Preporučuje se koristiti je u tri navrata od 8 do najviše 15 minuta, a između se treba odmoriti 10 do 20 minuta. Nakon saune obvezno je tuširanje hladnom vodom koja će naglo stisnuti krvne žile. Izvrsno opušta mišiće, ublažava stres i napetost, poboljšava cirkulaciju, jača imunitet i pomaže da se znojenjem iz tijela izluče toksini.

Foto: Boris Štajduhar/HTZ

Boris Štajduhar/HTZ

Bio sauna blaža je verzija finske saune s nižom temperaturom (55-60°C) i većom vlagom (50-55 posto) te je namijenjena ljudima koji ne podnose visoku temperaturu. Para se može oplemeniti i eteričnim uljima, a suniranje također treba završiti hlađenjem.

Boravak u turskoj kupelji, popločanoj prostoriji hamama, ugodniji je zbog niže temperature (40-50°C), ali uz obilatu vlažnost zraka (80-90 posto). Pod utjecajem vlage i topline izbacuju se toksini iz organizma, a cirkulacija se poboljšava dok koža postaje sjajna i meka.

Infracrvena sauna uglavnom je drvene konstrukcije, a temperatura je u njoj oko 35°C. Dobra je za početak detoksikacije, grijanje mišića, uklanjanje reumatskih bolova, poticanje krvotoka i rada srca. Mogu je koristiti i oni koji zbog visokog tlaka, srčanih i drugih problema sa zdravljem moraju izbjegavati ostale saune.

Stoga, ne ispunjavajte život danima, ispunite dane životom i iskoristite ponudu hrvatskih wellness i SPA centara čija su vam vrata otvorena tijekom cijele godine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije