Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upustite se u avanturu

Avanturističke prilike i za najzahtjevnije

aktivni turizam htz
Foto: Luka Tambača/HTZ
1/6
25.05.2016.
u 13:15

Otkrijte nove horizonte aktivnostima u kojima se do sada niste okušali, upoznajte entuzijaste slične vama i uzmite aktivni predah

Za kombinacijom uživanja u prirodi i nezaboravnih avantura poseže sve veći broj ljudi koji žele odmak od tradicionalnog odmora. Lješkarenje i lagane šetnje sad su zamijenjene adrenalinskim sportovima i neuobičajenim aktivnostima poput speleologije, sve redom izazovi kojih u Republici Hrvatskoj zasigurno ne manjka.

Prikupite energiju

Bez obzira što se odmor odlučili provesti aktivno, od hedonizma ipak ne treba odustati sasvim. Za potpuno prepuštanje svim čarima zasluženog odmora odmor je najbolje započeti s wellnessom u jednom od brojnih oaza diljem zemlje. Izaberete li recimo Istru za vašu sljedeću destinaciju, imat ćete priliku istovremeno uživati u zelenilu prirode i koristiti usluge brojnih spa centara koje u svojoj ponudi imaju hidromasažne bazene, saune i prostorije za masažu.

Anti – stress masaža kao alat koja će vas opustiti sasvim više je no idealan početak svakog dobrog odmora dok je čokoladna masaža iskustvo koje sasvim sigurno nećete tako lako zaboraviti. Što se okusa i mirisa tiče, u njima se uživati može sa i bez masaže. Za takvo što idealan je Lošinj, otok poznat po aromaterapiji. Lošinjski osunčani vrtovi prepuni su mirisa i boja kao i raznog drugog mediteranskog bilja kojima možete počastiti svoja osjetila. Također, Lošinj je poznat i kao otok vitalnosti pa ukoliko ste u potrazi za aktivnim mediteranskim izletom – izgleda da smo pronašli odgovor za vas.

Foto: Denis Peroš/HTZ

NP Krka Foto Denis Peroš/HTZ

Želite li ostati na Mediteranu nezaobilazna točka je i Šibenik koji svoju atraktivnost duguje prvenstveno povijesnoj i kulturnoj baštini, zatim brojnim kulturnim i zabavnim manifestacijama kojima je ovaj grad domaćin te gastronomskoj ponudi. Popis razloga zašto posjetiti Šibenik podugačak je, ali svakako valja naglasiti blizinu Nacionalnog parka Krka i Nacionalni park Kornate, šibenski morski kanal i arhipelag, predivne plaže i seoski turizam. Destinacija bogata sadržajem je dolina Neretve koju se naziva i dolinom života. Ondje ćete pronaći brojne vinarije, brojne prilike za izlete, mnoštvo ambijentalnih restorana, kako i događaje i manifestacije te muzejsku baštinu.

Nacionalni parkovi

Za obiteljski i romantični izlet jednako su privlačni i drugi nacionalni parkovi kojima Hrvatska obiluje: tu su NP Brijuni, Mljet, Paklenica, Plitvička jezera, Risnjak i Sjeverni Velebit. Svi parkovi priča su za sebe i na svoj način oduševljavaju i najzahtjevnije posjetitelje, a odluka na koji otići već ovog vikenda ovisi za čime tragate.

Foto: Ivan Čorić/HTZ

NP Paklenica, Ivan Čorić/HTZ

Brijuni su odličan izbor ukoliko se želite baviti golfom i/ili tenisom, Kornati, Krka i Mljet idealni su za one željne smirujućeg plaventila, dok za Risnjakom i Sjevernim Velebitom posežu željni adrenalinskog uspona. Odaberete li bilo koji nacionalni park, budite sigurni da ćete imati priliku uživati u prizorima koji oduzimaju dah jer vas niti jedan jednostavno ne može razočarati.

Špilje

Za adrenalince postoji i mogućnost posjeta špiljama rasprostranjenima po Gorskom kotaru, Istri, diljem Medvednice, Južne Dalmacije i Imotske krajine - pri čemu su najpoznatije hrvatske špilje Veternica, Cerovačke špilje te spektakularna Modra špilja na otoku Biševu. Popis turistički uređenih špilja u Hrvatskoj sadrži ove lokacije: Baraćeve špilje u Rakovici, špilja Baredine u Novoj Vasi, špilja Biserujka na otoku Krku, Feštinsko kraljevstvo u Feštini-Žminju, hvarska Grapčeva špilja, Lokvarka u Lokvama, Manita peć na Paklenici, Samograd u Perušiću, dugopoljska špilja Vranjača, fužinska špilja Vrelo i već spomenute Veternica, Cerovačke i Modra špilja.

Foto: Ivo Pervan/HTZ

Modra špilja, Ivo Pervan/HTZ

Ove podzemne prostorije posjetitelje mame podzemnim skulpturama nastalim višestoljetnim procesima oblikovanja stalaktita i stalagmita, podzemnom faunom te endemskim i zaštićenim životinjskim vrstama poput čovječje ribice. Sve su sigurne i uređene za posjetitelje, a kako ih ima u gotovo svakom dijelu zemlje nema razloga da ih ne posjetite ciljano ili na putu prema nekoj drugoj omiljenoj destinaciji.

Lov i ribolov

Ako je čuvena latinska poslovica koja kaže Kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin ostala upamćena do danas, mora da nešto ima u tom jednostavnom pravilu. Kako se prije živjelo isključivo od onog što se imalo, tako je vrlo teško i danas razdvojiti Jadran od ribolova. Iako više ne morate sami sebi uloviti večeru već to za vas sada radi cijeli tim profesionalaca koji jamči da put od mora do stola prijeđe samo prvoklasna riba, uvijek se možete barem okušati. Zašto se na Braču ne biste ponašali kao Bračanin? Naime, i profesionalci i laici se mogu okušati u sportskom ribolovu – bilo slatkovodnom, bilo morskom. Nije sve ni u natjecanju, pa dok čekate da vam riba trzne uvijek možete popiti čašu nekog izvrsnog hrvatskog vina i pročavrljati sa susjedom ribičem. Za morski ribolov idealna je gotovo cijela obala, pri čemu su otoci posebice zanimljivi, dok je za opciju slatkovodnog preporuka odlaska na rijeku Mrežnicu, Gacku ili Odru.

Foto: Mario Romulić, Dražen Stojčić/HTZ

Mario Romulić & Dražen Stojčić/HTZ

Ekstremni sportovi

Tlo pod nogama, osim od ljubavi, možete gubiti i od leta balonom, paraglidingom ili za one najhrabrije – slobodnim padom. Ako ste prirodu i znamenitosti već proučili licem u licem te ste sve staze diljem Hrvatske odavno prehodali, vrijeme je za pomicanje granica. Propadanje kroz oblake već dugo nije rezervirano isključivo za marketinške aktivnosti proizvođača jastuka ili madraca, među oblacima možete letjeti i vi. Letjeti možete iznad Zagreba, Hrvatskog Zagorja, Medvednice a ako vam ni to nije dovoljno – više slobode i salve adrenalina dobit ćete odlučite li se paragliderom preletjeti primjerice Učku, Biokovo, otoke ili bilo koju od nekoliko desetaka paragliderskih lokacija kojima Hrvatska raspolaže.

Foto: Mario Brzić/HTZ

Mario Brzić/HTZ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije