Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako topiti masti

Bijeli kruh najgore je što možete pojesti

kruh
Foto: Shutterstock
1/5
29.04.2015.
u 12:55

Ljudski organizam treba proteine, ugljikohidrate i masti, no važno je kakve birate.

Proljeće i prva razodijevanja trenutak su bolne spoznaje da smo tijekom zime nakupili kilograme.

Štoviše, s godinama to više nisu bezazleni jastučići s kojima smo izlazili na kraj nakon tjedan ili dva dijete i vježbanja, već konkretni "šlaufovi" koje je sve teže ili nemoguće skinuti.

Poznato je da s godinama, zapravo od četrdesetih, počinje usporavanje metabolizma.

I svaku godinu poslije toga trebali bismo si zakinuti 200 kalorija u svakodnevnim obrocima, no to ne znači nužno i "stavljanje lokota na usta", što je najčešća metoda, ali ujedno velika pogreška.

Vježbanje, vježbanje i samo vježbanje, odnosno tjelesna aktivnost, jedini je način kontrole kilograma i održavanja zdravlja te onog što je najčešći povod za sve – mršavljenja.

Sve na meni puca...

No, što se događa s tijelom kad krenete na vježbanje i zašto se nakon uloženog truda mnogi pitaju: Vježbam, kontroliram prehranu, ali nisam izgubi(la)o kilograme? Štoviše, hlače ne mogu zakopčati, sve na meni puca...

Tablete i uređaji ne mogu otopiti masnoću jer ona nema kamo u organizmu otići ili eventualno može ugroziti srce i žile

Zdenko Klarić

– Sve ono što se nalazi između mišića i kože najčešće je neželjeni masni sloj, odnosno dobar dio je voda, i njega se valja riješiti. Brzopotezne dijete u kojima se izgubi pet-šest kilograma zapravo su rezultat gubitka vode, a učinak im je trenutačan – objašnjava magistar kineziologije, predavač na učilištu "Magistra" i osobni trener Zdenko Klarić.

No, dodaje on, stvari su vrlo jasne, jedan kilogram masti u organizmu teži 9000 kalorija. Da bismo se riješili viška kilograma, valja tih devet tisuća kalorija "spaliti" uz, dakako, preduvjet da ih i ne unosite. Jedini način je vježbanje ili liposukcija.

Tablete i uređaji koji se promoviraju ne mogu otopiti masnoću jer ona nema kamo u organizmu otići, eventualno može ugroziti kardiovaskularni sustav.

Magistar Klarić naglašava kako je prevelika kiselost organizma jedan od razloga zbog kojeg i izrazito mršavi ljudi koji vježbaju zadržavaju "škembicu" pa čak i nakon previše treninga.

– Vaga je nešto što u planu vježbanja i mršavljenja treba zabraniti. To je jednostavno sprava koja pokazuje količinu koja ju tlači, a ne u kakvom je stanju tijelo.

Upravo zato je definiranje tonusa mišića vrlo važno u procesu mršavljenja. Upravo će se to dogoditi nakon nekog vremena vježbanja jer će se mišići podignuti i biti čvršći, neće se "razlijevati" po odjeći. Sretnici su oni koji masne naslage nakupljaju ravnomjerno, pa ih lakše i skidaju, no većina nas nakuplja ih na težištu tijela i zato je najčešće pitanje – zašto imam "škembu" – objašnjava mr. Klarić, dodajući kako je skidanje masnih naslaga na trbuhu "zadnja linija obrane" te kako se efekti vide u stanjivanju gležnjeva, ruku i listova.

Brašno da, ali ne bijelo

Katarina Dujmović, magistrica nutricionizma, naglašava kako su najčešće pogreške pri pokušajima mršavljenja – izbacivanje skupine namirnica.

Izbjegavanje ugljikohidrata često ima yo-yo efekt pa se izgubljeni kilogrami vrate i brže no što ste ih skinuli

Katarina Dujmović

– Ljudski organizam treba sve – i ugljikohidrate, i proteine, i masti. Posebno ako intenzivno vježbate. Upravo se ugljikohidrati izbacuju kao štetni, što je netočno. Samo bijela brašna, koja u proizvodnji sadrže kancerogene tvari i kroz organizam prolaze tako da pustoše sve zalihe kvalitetnih nutrijenata, treba zamijeniti brašnima od cjelovitih žitarica.

Štoviše, proteini su potrebni kako bi se razvio tonus mišića i kako nakon mršavljenja ne bismo imali dojam viška kože i opuštenog tijela.

>>Vježbanje ipak nije ključno u borbi protiv pretilosti, 'ključ' je samo u prehrani?

 

Komentara 13

Avatar KizanRizan
KizanRizan
13:43 29.04.2015.

A ako ga se reze na tanko? ;)

Avatar Domovine_sin
Domovine_sin
13:38 29.04.2015.

Ako izbacim po 200 kalorija godišnje iz svakog menija, do 55. godine trebao bih živjeti od zraka i ljubavi. Znači li ta tvrdnja ujedno to da svi koji dožive 55 i više godin au pravilu moraju biti debeli jer je nemoguće živjeti od zraka i ljubavi? Kakav površan tekst...

Avatar Abcda
Abcda
13:48 29.04.2015.

Bijeli kruh sa Gavrilovicevom pastetom = kavijar .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije