Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hit

Ovo je dijeta koja je zaludila svijet i 'spaja nespojivo'

hrana
Foto: Thinkstock
19.05.2015.
u 09:25

Pegan dijeta spoj je naizgled nespojivog: kombinira paleo i vegansku prehranu, odnosno onu utemeljenu na mesu i onu koja ga potpuno izbjegava

Dijeta pegan trebala bi vam osigurati sitost, a pritom i gubitak kilograma.

U čemu je stvar?

Pegan dijeta spoj je naizgled nespojivog: kombinira paleo i vegansku prehranu, odnosno onu zasnovanu na mesu i onu koja ga potpuno izbjegava.

Meso je prilog povrću i na tanjuru ga treba biti oko 25 posto, a dijeta kombinira načela paleo prehrane, s više vlakana i žitarica.

Biraju se namirnice niskog glikemijskog indeksa, a koje su nutritivno bogate, a izbjegavaju se one koje sadrže puno šećera, brašna i rafiniranih ugljikohidrata. Odličan izbor bit će mahunarke, orašasti plodovi, povrće i voće.

Dijeta bi trebala biti sastavljena od 50 do 75 posto povrća i to što tamnijeg, jer takvo sadrži više fitonutrijenata. Rafinirana biljna ulja kao što je kukuruzno, suncokretovo i sojino treba izbjegavati i koristiti maslinovo, kokosovo, ulje orašastih plodova i avokada koja imaju puno omega-3 masnih kiselina.

Mliječni proizvodi se izbjegavaju jer potiču nakupljanje viška kilograma, dijabetes i bolesti srca. Umjesto proizvoda od kravljeg mlijeka, koristite ovčje i kozje mlijeko.

Autor dijete smatra da gluten treba izbjegavati u svakodnevnoj prehrani i povremeno ga jesti u poslasticama, a cjelovite žitarice dozvoljene su u malim količinama.

>>Što jesti u kojoj dobi? Donosimo detaljan plan prehrane!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije