Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.02.2014. u 12:00

Putin je odlučio da će Igre u Sočiju biti predstava kojom će svijetu pokazati da Rusija ulazi u razdoblje slave i moći i da je moralna vertikala svijeta

Olimpijske igre u Sočiju za ruskog predsjednik Vladimira Putina vrlo su važne. Lako je predvidjeti da će na ovim igrama sport i sportaši biti u drugom planu jer je Putin već odavno odlučio da ove igre budu predstava koja je izrežirana tako da svijetu pokaže da se Rusija oporavila, da opet stabilno stoji na svojim nogama, da je ponovno sposobna igrati ulogu svjetskog moćnika i da ponovno ulazi u veliko razdoblje slave i moći.

Sport i sportaši bit će samo počasni statisti u ovoj predstavi, a pravi igrač je biti Putin i njegovi politički partneri koji će u Soči doći kako bi potvrdili stvaranje novih partnerstava i novih političkih i sigurnosnih paktova. Stoga nikako ne čudi da je Putin za scenografiju ove predstave odvezao kesu i potrošio više od 50 milijardi dolara. Stvorio je svoje ledeno kraljevstvo nadomak ljetovalištu koje je u pojasu gotovo suptropske klime. Nije ga se dojmila ni poruka Međunarodnog olimpijskog odbora koji je prije nekoliko dana vrlo jasno kazao da je “potpuno neprihvatljivo da igre postanu pozornica za demonstraciju nečije političke moći”.

No neki komentatori tvrde da su ovo samo isprazne riječi jer MOO vrlo precizno zna što radi u trenucima kada organizaciju igara dodjeljuje državama ili režimima koje vode autoritarni lideri ili stranke. Iako su Olimpijske igre odavno prestale biti isključivo sportski događaj, većina dosadašnjih domaćina jako se trudila da pokaže kako ne žele ispolitizirati ovaj sportski događaj, već na tome planu samo pokazati kako su te igre zapravo simbol međunarodne suradnje i tolerancije, a možda i slika odnosa kakvi bi u svijetu trebali vladati.

Sport je uglavnom bio u prvom planu, a svjetski lideri su bili svojevrsna politička kulisa, poruka da podržavaju takav odnos prema Igrama. Iako su i Ljetne olimpijske igre u Pekingu Kini poslužile da pokažu svoju moć, utjecaj i gospodarsku snagu, to ni izdaleka nije bilo toliko zaoštreno kao u slučaju Igara u Sočiju. Usto što će Olimpijske igre Putinu poslužiti za demonstraciju političke moći, on svijetu također želi proučiti da je Rusija kojoj je on na čelu postala svojevrsna moralna vertikala, potpuna suprotnost dekadentnom Zapadu koji homoseksualcima daje kojekakva prava i smatra ih normalnima.

Putin kao da poručuje da se on neće miješati u tu dekadenciju, ali istodobno ne želi da se itko miješa u sustav vrijednosti koji je on uspostavio niti želi da mu itko izvana nameće pravila o tome što su ljudska prava. To se ponajprije odnosi na političare, ali i sportašima i posjetiteljima Putin također poručuje da su dobrodošli svi koji budu poštovali ruske zakone. Najvažniji Putinov gost na otvaranju Igara u Sočiju sigurno će biti kineski predsjednik Xi Jinping.

Njih će dvojica iz neke počasne lože još jednom Zapadu poslati poruku da je njihovo partnerstvo čvrsto, da imaju usklađena mišljenja o svim velikim globalnim problemima i da nikada više Zapad ne smije ni pomisliti da ih zaobilazi.Većina zapadnih lidera donijela je odluku da će bojkotirati Putina i njegove Igre. Obama je odlučio da će Sjedinjene Države u Sočiju na političkoj razini predstavljati bivši vrhunski sportaši koji su se otvoreno deklarirali kao homoseksualci.

On se nada da će to biti potez koji će Putinu prenijeti znakovitu i simboličnu poruku. No za Putina to će biti još samo jedna potvrda dekadentnosti i nemoći zapadnih sila. Baš kao u stara dobra sovjetska vremena.      

Komentara 7

ĆU
ćuk
14:12 04.02.2014.

koji sportski duh olimpijade? taj duh je davno nestao i postoji samo komercijalizacija. uvijek ista priča, i dvostruki aršini tko je u zadnjih 13 godina vodio ratove na Bliskom istoku i drugdje i odgovoran za desetke tisuća civilnih žrtva? Putinutin ili Obama, odnosno Bush? amerikanci su u Iraku i Afganistanu pobili jedno najmanje 100 puta više civilnih žrtava, nego što je hrvatska vojska u Oluji, ali hrvatsku i gotovinu se sudilo zbog par stotina žrtava, a SAD nitko nije optužio zbog nekoliko desetina i stotina tisuća žrtva, ništa. nitko od američkih zapovjednika nije odgovarao u Haagu. Sve je to jedno veliko licemjerje. Putina se napada jer se odlučno suprostavlja krojačima novog svjetskog poretka. ni za što drugo. Sve te priče o autoritativnom caru Putinu su propaganda. nije putin skroz demokrat, ali nije ni Obama. putin je americi i zapadu totalno pokvario igru u Siriji. Smješno, Kina je 2008. napravila najskuplju i najveću olimpijadu i nitko od zapadnih licemjera nije pisnuo, a Kina je teška diktatura. ali zato prigovaraju Putinu. Da Putin dopusti u Rusiji gayevsku propagandu, da dopusti velikim američkim kompanijama da preuzmu rusku ekonomiju, Putin bi onda slobodno mogao pobiti 100 tisuća ljudi, nitko sa zapada ne bi pisnuo i trepuno okom, samo da je Putin na strani zapada i amerike. To je kvaka. Ali ovako, kada Putin prkosi, onda prave propagandu protiv njega. Putin je trenutno najmudriji političar.

VL
vladimir964
19:42 04.02.2014.

Bogme, bogme, dobro će biti licemjernom i napuhanom zapadnom svijetom da se pripremi, kako će ih Rusija i Kina u roku od deset godina pojesti za doručak.

Avatar Semper5
Semper5
16:29 04.02.2014.

Cijeli članak govori o tome kako se oko OI igraju političke igre na globalnoj razini (kao i uvijek), što će reći - svi igraju, uključujući i Obamu, ali "Putin je ukrao duh OI". Naravno, da li je čaša polu-puna ilii polu-prazna, ovisi koju stranu podržava "nepristrani" novinar, odnosno u ovom slučaju, novinarka. I sve se opet svodi na pro-LGBT propagandu ili protiv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije