Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doživite renesansu

Kak' se 
fino jelo na dvoru kralja Ludovika

Renesansni festival
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/4
18.08.2014.
u 19:38

Povijest krao nepresušno vrelo inspiracije i ove godine okuplja u Koprivnici vitezove, mužikaše, plesače, lakrdijaše, obrtnici, gutače vatre, žonglere... Ne propustite Renesansni festival u Koprivnici koja posjetitelje vraća u 1356. godinu, nudi obilje delicija, pa i pivo od koprive

     Kako se živjelo prije šest stoljeća u Koprivnici, doznat će oni koji se okupe pod gradskim zidinama od 28. do 31. kolovoza na šestom izdanju Renesansnog festivala koji posjetitelje vraća u 1356. godinu, kada je kralj Ludovik 1. Anžuvinac bulom proglasio Koprivnicu slobodnim kraljevskim gradom. Povijesni spisi kažu kako je ondje sa svojom svitom uživao u probranim delicijama pa će tako biti i na festivalu. Pozvani su hedoniste, svi koji su spremni opustiti se i uživati u zabavi i sjajnoj hrani. Na meniju su sve same poslastice, od kopuna i fazana u medu, jabuka špikanih klinčićima, veprova hrpta u kosanoj masti, bademova mlijeka, medovine i toplog piva od koprive...

Za njih je odgovoran glavom i bradom, ali i međunarodno priznatom titulom “kraljevskog kuhara”, Zlatko Sedlanić. Zlatko je ponosni vlasnik krune koju je stekao u Mađarskoj na međunarodnom natjecanju, a titulu nosi od 1999. godine.On posebno voli delicije od koprive, naoko neugledne biljke, kojoj Koprivnica duguje svoje ime, a za čitatelje Večernjeg lista pripremio je dva odabrana recepta. A napominje da pečenog kopuna može zamijeniti i obična kokoš (najbolje ona koja je trčala po seoskom dvorištu).

Renesansni festival i ove godine ima svoju središnju temu, a to je – pivarstvo. Posjetitelji će vidjeti proizvodnju piva na srednjovjekovni način. Koristit će se alati i rekviziti karakteristični za spomenuto razdoblje te će se po drevnoj koprivničkoj recepturi proizvoditi i pivo od koprive.

Dakako, i kušat će se magični eliksir od hmelja i koprive.Prvi put Renesansni festival uvodi i jednu zabranu, a to je korištenja plastičnog pribora za jelo i piće kako bi srednjovjekovni život u pet dana manifestacije bio što autentičniji.– Nije to bio nimalo lak zadatak jer smo morali izraditi nekoliko tisuća keramičkih reljefnih krigli koje će posjetitelji koristiti i kupiti za simboličnu cijenu – poručuju organizatori iz TZ Koprivnice. Četverodnevnu manifestaciju prošle je godine posjetilo 50-ak tisuća ljudi, a ove godine, nadaju se, bit će ih još više.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije