Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.07.2015. u 09:00

Sustav županija uveden 1993. godine danas ne odgovara nikome, osim strankama i njihovim uhljebima, interesnim skupinama...

Slovenska blamaža oko granične arbitraže ujedinila je sve u Hrvatskoj, poglavito HDZ i SDP, što je velika rijetkost, posebice otkako te stranke vode Karamarko i Milanović. Jaz među njima, i to na osobnoj razini, često je i na rubu izljeva mržnje, nesnošljivosti. Slovenci su ih zbližili. I to je dobro. Ali između te dvije najjače stranke još je jedna važna poveznica koja ih ne razlikuje nikako, i u čemu se obje slažu. Ni jedna ni druga stranka ne žele ni pomisliti na reformu lokalne uprave i samouprave, na ukidanje županija, a onda i toliko nepotrebnih gradova i općina. SDP je imao drugačiju retoriku ranije, kada je bio sklon stvaranju sustava regija, ali je Milanović sve to bacio u smeće svojom nedavnom izjavom da im ne pada na pamet ukidati županije jer da bi regije podijelile Hrvatsku. Koliko god njegova izjava bila neprobavljiva, kao i mnoge druge, dao je do znanja da od regionalizacije neće biti ništa. Isto je to potvrđeno i iz HDZ-a, kada su nedavno mahali nacrtom svog gospodarskog programa. U tom nacrtu svašta su nabrojili, ali su jedno dali do znanja – županije nećemo dirati. Stoga je razumljivo pitanje, kako provesti učinkovitu reformu, kako unaprijediti državni, javni sustav, kako sustav rasteretiti od toliko uhljebničkih mjesta, ako ne mislite promijeniti Hrvatsku na svim razinama?! Posve je jasno svima, da sustav županija uveden 1993. danas ne odgovara nikome, osim strankama i njihovim uhljebima, interesnim skupinama...

Na žalost, otpori su veliki i bit će još veći. To i ne čudi jer je taj sustav nakon 20-ak godina doslovce metastazirao i postao sam sebi svrha, a ne u prvom redu da bude na usluzi ljudima. Da je tome tako, pokazala je i velika analiza Večernjaka otprije četiri mjeseca, koja je u nizu činjenica dala do znanja da je ovaj sustav preglomazan, da previše košta, a da ne daje ono što bi trebao dati – biti u prvom redu učinkoviti servis vlastitim građanima. Tada se kolega Jurasić dobro zapitao: „Treba li nam 20 politika, županijskih stranačkih organizacija i kampanja, 20 župana i pedesetak zamjenika, 20 predsjednika i 40 dopredsjednika skupština, službenih vozila i putnih troškova, “reprezentacija” i svega što ide uz to, 866 županijskih vijećnika raspoređenih i u tristotinjak radnih tijela s pripadajućim naknadama, 204 županijska upravna tijela, uz istovjetnu općinsku, gradsku i državnu strukturu vlasti?“ Svatko lucidan jasno će odgovoriti – ne treba nam! Ali takav sustav treba SDP-u, HDZ-u, IDS-u, HNS-u i drugima, svima njima koji se tako održavaju na vlasti i zapošljavaju svoje članove, simpatizere, prijatelje, rodbinu...

I onda će netko reći da smo napustili socijalizam? Da, upravo se navršila 25. obljetnica, mlako zabilježena, otkako je iz naziva države izbačeno ono „socijalistička“, otkako je crvena zvijezda petokraka pred Saborom izmijenjena povijesnim hrvatskim grbom na hrvatskoj trobojnici. Trebao je to biti i simboličan čin prekida s komunističkim, socijalističkim sustavom. No to se nije dogodilo. Dogodio se novi val podobnih, ovaj put ne u jednoj stranci, komunističkoj/socijalističkoj, nego u više stranaka, ali na isti način. Naime, povijesna je činjenica da su pripadnici vladajućeg sloja okupljenog u bivšu partiju monopolizirali i političku i gospodarsku vlast. Komunisti se nisu pokazali toliko usmjerenima na uvećavanje ekonomske uspješnosti, nego u prvom redu na održavanje političke vlasti. Je li se nešto promijenilo danas?

Nije se promijenilo, osim što imamo „komuniste“ u više stranaka, ali svima je zajednički interes – održavanje vlasti! U Hrvatskoj je socijalizam i dalje vladajuća paradigma, a ne neki neoliberalizam, kako nam podvaljuju! U Hrvatskoj i dalje svime dominira država, ona je prisutna u svakom segmentu života, ljudi ni danas ne mogu doći često do posla ako nisu politički podobni, ako se ne upišu u neku stranku. Usto smo dobili gotovanstvo i neodgovornost na svim razinama. Zato propadamo!

Komentara 21

BR
brenamir
08:56 28.07.2015.

Sve lijepo napisano. Samo, postavlja se pitanje, je li i predsjednica Kolinda najavila smanjenje županija? Nije. Protivila se smanjenju državne uprave. Jedini tko je zagovarao reformu i formiranje 5 velikih županija je bio Kujundžić, pa ga je Despot, kao i HDZ-ovi internet vojnici, blatio gdje je stigao. Josipović je također pričao o regionaliziciji, samo, taj je bio predsjednik 5 godina i po tom pitanju nije napravio ništa. Dakle, žalosno je da ni Kolinda ni HDZ, a Kukurikavci još manje, ne vide da je uhljebništvo veliki problem. Jedini tko je o tome bez rukavica govorio bio je dr. Kujundžić. Pa je bivan pljuvan od Despota i sličnih.

DU
Deleted user
10:04 27.07.2015.

Naše strukturne reforme bit će: direktore mijenjamo s upraviteljima a upravitelje mijenjamo s ravnateljima.

MI
mirtebi
10:00 27.07.2015.

Jad i bijeda hrvatskog komunjarstana i njegove parazitske svijesti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije