Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.12.2015. u 08:30

U “sirijsku krčmu” neprestano pristižu novi gosti i udaraju svi po svima kako bi, tvrde, zaštitili svoje nacionalne interese

Političke situacije u kojima se ne zna tko pije, a tko plaća, asociraju na "balkansku krčmu" u kojoj je netko slučajno ugasio svjetlo. U mraku izbija sveopća tučnjava koja postaje sama sebi svrhom, a kada se upali svjetlo bezbroj je razbijenih glava. U aktualnu "sirijsku krčmu" neprestano pristižu novi gosti i udaraju svi po svima kako bi, kažu, zaštitili svoje nacionalne interese.

Amerikancima i njihovima glavni je cilj ISIL, ali ne i takozvana sirijska oporba koja se bori protiv Assada i kalifata, a koju je SAD svojedobno vrlo pristojno naoružao i obučio. Nevolja je što je ta oporba fluidan entitet u kojem ima istinskih pobunjenika koji se bore protiv Assada i za demokraciju, ali i nekih podružnica Al-Qa'ide koje se također bore protiv kalifata. Razne obavještajne zajednice raspolažu podacima koji govore da je većina onih koji su od Amerikanaca dobili oružje prešla na stanu Al-Baghdadija. Kada Obama kudi Putina što bombardira umjerenu oporbu, a ne samo ISIL, to je i točno i netočno zato što su svi oni bili nekakva udružena sirijska oporba, ali to više nisu. Oni su zapravo ISIL i za Putina legitiman cilj. Dan uoči napada u Parizu, ekipa na čelu sa SAD-om objavila je svoj veliki uspjeh – likvidaciju Jihadi Johna. Mnogo vremena, truda i energije utrošeno je na taj cilj (u ovom ratu marginalan) koji simbolizira psihologiju ratovanja koalicije.

Rusija je uletjela u rat na temelju obavještajnih podataka i Putin je vjerojatno jedini potpuno svjestan što se u Siriji događa. Rusi i tu imaju nekih svojih nacionalnih problema koje žele riješiti, poput ekstremista iz Čečenije i okolice. Uz to Putin vidi što u Siriji radi Erdoğan. Turska je u svemu tome posebna priča. Turci iznenadni mrak u "sirijskoj krčmi" koriste kako bi naprečac riješili problem Kurda, koji su najuspješniji borci protiv ISIL-a i pouzdani saveznici SAD-a i partnera. A Turska bi, u okviru NATO-a, trebala biti partner koalicije predvođene SAD-om i štititi Kurde koji su partneri njezinih partnera iz NATO-a. No, Putin je zapravo veći i logičniji partner zapadnih sila od Turske koja je već neko vrijeme kanal kroz koji prema ISIL-u putuje oružje i druge ratne potrepštine, a drugim smjerom ISIL pomoću nekih turskih trgovaca preko Turske transferira naftu i svaki dan inkasira oko deset milijuna dolara.

Ipak, više o svega oduševila me činjenica da je izraelski ministar obrane Moshe Ya'alon, osuđujući tursko obaranje suhoja, kazao da su oni s Rusima od samog početka njihovih vojnih operacija uspostavili sigurne kanale za komunikaciju koji odlično funkcioniraju pa ruski zrakoplovi mogu slobodno ući u izraelski zračni prostor. Ali, to nije sve... Ministar Ya'alon kaže da Rusi zbog toga toleriraju izlete izraelskih borbenih zrakoplova koji također pucaju po ciljevima u Siriji – točnije po konvojima kojima Iran preko Sirije dostavlja ratne potrepštine Hezbollahu u Libanon. A Iran, koji šalje te konvoje, ratuje protiv ISIL-a s Rusima... I to nije sve... Ima toga još, a bit će još i više. Sve dok se svi zajedno jednog dana ne probudimo u mraku "sirijske krčme".

>> 'Turska je srušila naš zrakoplov jer je željela zaštiti naftu Islamske države'

>> Putin i Obama 90 minuta razgovarali iza zatvorenih vrata

Komentara 4

AN
anticenzura
09:16 01.12.2015.

To su radili i nama, nista novo na horizontu. Svijet je na zalost u rukama zlocinaca i mafije najnize risme. Ta NATO prcija je nemoralna zlocinacka organizacija, nije to moralna vojska kao Ruska vojska, oni su obican sljam, pljackarosi, kolonizatori i lopovi, porobljivaci ljudskoga roda. Ne moze to vjecno trajati, niti se tu bilo sta pametno moze izroditi. Nisu to pametni ljudi da misle na dobrobit citavog covjecanstva, to je olos sto misli samo na svoju guzicu, razvale, opljackaju i odu. Gadljivo je uopce i sjediti u tom drustvu zlikovaca. Svijet se mora mijenjati, milom ili silom, Amerikanci se moraju pomiriti sa sudbinom da su propali, i dijeliti se u manje drzave. Najmanje u 4 manje drzave i poslovati korektno i posteno sa citavim svijetom, a ne trositi miliarde na naoruzanje, a gradjani im nemaju zdratstveno osiguranje, u Zimbabweu imaju, oni nemaju. I radi njih i njihove izopace cudi i svi ostali moraju trositi na naoruzanje da se brane od njih spodoba, da im ne otmu kruh djeci iz usta. Najludja nacija na planeti. Dno dna. A mogli bi zivjeti svi u slozi i miru da nema njih. Zemlje sto uopce ne ratuju s nikim su bogatije od njih sto puta. Samo ukljuce mozak i posvete se nauci punom parom. Obrazuju svoje gradjane da inzinjaju sebi posao i da zaradjuju za zivot, a ne da pljackaju tudje narode kao oni. Zvjerke, dosadili su Bogu i vragu vise.

MA
Manolo46
15:11 01.12.2015.

Putin bombardira anti-asadovu proameričku oporbu, Amerikanci bombardiraju Asada i njegove trupe, Turci bombardiraju Kurde... Ima li tu ikoga da bombardira onu terorističku žgadiju iz ISIL-a?

BA
bakulušić
18:27 01.12.2015.

Nije Putin jedini! Znaju to i drugi samo, jedno čine a drugo govore. Istina, Putin im mrsi račune i zato je razvoj situacije neizvjestan. Zbog nezgodnih raketa i koječega drugog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije