Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLEMIKA

Izmišljotine iz dišpeta

16.05.2006.
u 19:00

Redatelj Danijel Marušić tuži se u "Večernjaku" od 11. svibnja da je na televiziji prešućivan i nepoželjan. Po njemu, s velikim je zagrebačkim TV serijama počelo tako što je on sreo na stubištu urednika Krešu Novosela i Sašu Bjelousova, pa im je predložio da Miljenko Smoje i Ivan Raos napišu pilot-scenarije za domaće serije. A Bjelousov se sjećao Mladena Kerstnera!

I sad se ja, zajedno s čitateljima i gledateljima, pitam kako se moje ime kao urednika našlo na 12 jednosatnih TV komedija i svim epizodama "Našeg malog mista" i "Mejaša"! Vjerojatno zato što je ondašnji glavni urednik Marko Vojković pozvao urednike Zabavnog programa i rekao da bismo i mi morali početi snimati domaće humorističke serije. Svi moji stariji kolege rekli su da mi to ne možemo, a ja sam, mlad i nadobudan, predložio pozivni natječaj za TV komediju na koji se odvazvalo 11 autora, među kojima i Ivan Raos i Miljenko Smoje.

Prijatelj Martin Sagner govorio mi je o komediji Mladena Kerstnera koju je upravo snimio na radiju. Isti dan na osnivanju Društva Podravec upoznao sam Kerstnera i pitao ga je li u stanju preko vikenda "Falingu Imbre Presvetlog" malo proširiti i prilagoditi za televiziju. On je to učinio i kako su među 11 komedija čak tri, ne računajući "Žute", žute kanarince", bile napisane na čakavskom, moji su se šefovi složili da u serijal naknadno uvrstimo i Kerstnera.

Već 7. kolovoza 1969. emitirana je TV komedija "Meštre Tonov sritan dan" Miljenka Smoje, 14. kolovoza "Falinga Imbre Presvetlog" i na kraju serije 30. listopada "Žuti, žuti kanarinci". Marušić je, uz Smoju i Raosa, režirao još dvije TV komedije, a zna se da obično urednici, sami ili u dogovoru s autorima, biraju redatelje!

Daleko najbolje kod publike i kritike prošli su Smoje, Kerstner i Raos, pa su ti autori pozvani da napišu scenarije za serije i tako je nastalo "Naše malo misto" u režiji Danijela Marušića i "Mejaši" s "Falingom" kao prvom epizodom u režiji Ive Vrbanića. "Žuti, žuti kanarinci" postali su pak jedna od epizoda "Prosjaka i sinova" u režiji Antuna Vrdoljaka.

Iako sam ja kao urednik pripremio za snimanje i "Prosjake i sinove", vjerojatno zbog iznimne popularnosti "Našeg malog mista" i "Mejaša", iz kojih su nastali "Gruntovčani", redakciji zabavnog programa i meni oduzet je projekt. Onda je došla 1971. i ja sam dobio "posljednju opomenu pred otkaz zbog teške povrede radne dužnosti". Teško sam ranio radnu dužnost i svaku logiku satiričkim "Međukongresnim zapisima" i knjigom kajkavskih pjesama "Kralju Tomislavu" te mi se dugo ime nije smjelo pojaviti na malom ekranu, a novodošla partijska urednica Palma Katalinić dala je odmah "jadnom" Marušiću režiju serije "Čovik i po" Mirka Božića! Nakon duljeg natezanja i odgađanja, najavljeno je emitiranje "Prosjaka i sinova". Dva dana prije emitiranja u petak Marušić je dao intervju "Politici ekspres" i upozorio da "hrvatski nacionalisti ponovno dižu glave" te je u subotu ujutro serija skinuta s programa. Drugim riječima, nije Danijel Marušić iz dišpeta snimao "Naše malo misto", nego su iz dišpeta skinuti "Prosjaci i sinovi" zato što ih nije on režirao!

Marušić je i inače bio sklon sebi pripisivati tuđe zasluge, a "zaboravljivost" se naglo pojačala devedesetih godina prošlog stoljeća kad je ponovno dobio napadaje hrvatstva, a ja sam ga podsjetio na "Čovika i po" i "Politiku ekspres"! On će sigurno iskoristiti prvu priliku da se opet tuži i kuka kako je nepoželjan. U mojoj blizini svakako!

Želite prijaviti greške?