Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAĐENA SVA MJESTA

Završni rezultati: HDZ ima 7 mandata više od SDP-ove koalicije, Most 13, Živi zid 8, IDS 3, Bandić 2, HDSSB 1, Glasnović 1

Andrej Plenković, Zoran Milanović i Božo Petrov
Foto: Antonio Bronic/Srdjan Zivulovic/REUTERS/Željko Lukunić/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
12.09.2016.
u 10:22

Na birališta je u nedjelju izašlo nešto više od polovice birača – 52,59 posto

Državno izborno povjerenstvo jutros je obnovilo neslužbene rezultate jučerašnjih izbora nakon što su obrađena sva redovita biračka mjesta.

Relativni pobjednik izbora i dalje je HDZ sa 61 mandatom. Narodna koalicija osvojila je 54 mandata, Most 13, Živi zid osam, IDS/PGS/RI  tri, Bandić Milan 365 dva, a po jedan su osvojili HDSSB i Nezavisna lista Željko Glasnović (dijaspora).

Most je, prema sinoćnjim podacima, imao 12 mandata, a IDS četiri. Međutim, u međuvremenu je došlo do promjene pa je, nakon što su obrađena sva mjesta, Most završio s mandatom više, a IDS s mandatom manje.

U nastavku pratite tijek događaja:

10.23 – Nakon prebrojavanja svih glasova, promjene u odnosu na noćas dogodile su se u 10. izbornoj jedinici gdje je Most osvojio i treći mandat. Tako će u saborske klupe Ivana Ninčević–Lesandrić, mlada Solinjanka i Mostovo pojačanje uoči izvanrednih izbora. Više čitajte ovdje.

10.22 – HDZ-ov Goran Marić komentirao je izborne rezultate i rekao da je pobjeda HDZ-a velika jer prije mjesec dana nitko nije mogao očekivati da će biti tako veličanstvena. 

"Ona je rezultat promjena i novih kriterija. Nije nas iznenadio broj mandata, znali smo da ćemo pobijediti, ali da će SDP ovako malo dobiti - to je i nas iznenadilo. Milanović je mogao bar čestitati na pobjedi. Sinoć smo čuli nekoliko neprimjerenih izjava, a mi u HDZ-u znamo dostojanstveno pobjede proslaviti i biti dostojni onoga što nosimo sa sobom", rekao je Marić gostujući u Novom danu N1 televizije. Više čitajte ovdje.

8.50 HDZ je relativni pobjednik izvanrednih parlamentarnih izbora s osvojenih 6 izbornih jedinica te dva glasa dijaspore, dok je Narodna koalicija predvođena SDP-om osvojila 4 izborne jedinice.

HDZ je osvojio najviše glasova u 2.,4.,5.,6.,9. i 10. izbornoj jedinici, dok je Narodna koalicija osvojila 1.,3.,7. i 8. izbornu jedinicu.

Službene rezultate izbora popodne će objaviti Državno izborno povjerenstvo.

Na birališta je u nedjelju izišlo nešto više od polovice birača – 52,59 posto.

8.48 – Hrvatska se, kad je riječ o političkim preferencijama njezinih građana, nepovratno promijenila. SDP i HDZ nisu više isključivi politički gospodari zemlje. Ostaje samo pitanje je li to posljedica demokratskog sazrijevanja nacije ili samo izraz bunta i nezadovoljstva hrvatskih građana. Više čitajte ovdje.

8.45Razočarenje i potraga za krivcima zbog lošeg izbornog rezultata obilježili su sinoćnji doček rezultata Narodne koalicije u Muzeju suvremene umjetnosti. Članovi SDP-a mogli bi tražiti odgovornost Zorana Milanovića, a možda i cijelog vodstva stranke zbog loših izbornih rezultata. Više čitajte ovdje.

>> Pobjednici i gubitnici preferencijalnih glasova: Brkić i Kujundžić s posljednjih mjesta u Sabor, Kosoru i Dragovanu niti jedan posto

>> Nekadašnju zvijezdu HDZ-a ove godine izbacili s proslave

Komentara 85

SK
skojevac
09:23 12.09.2016.

Kako guštam u današnje jutro, pozdrav anketama, indexu, t portalu, Munižabi, Bagi, Maji Sever,Rijeci, Frljiču Istri, Ostojiču, Bojanu Bre Glavaševiču, Opačički i ostalo srbardiji ..............da bog da vas voda iz wc školjke odnjela

BL
bellator luminis
09:16 12.09.2016.

Toliko o anketama!

BI
billynik
09:30 12.09.2016.

Njihovi članovi su pregglupi da bi tražili odgovornost velikog vode. To su ti mladi, urbani, obrazovani glasači kako trube ljevičarski mediji.. Kao injihove ankete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije