Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽUSTRA DEBATA

Milanović: Imam znanje i iskustvo kao nitko u Hrvatskoj. Plenković: Mijenjam HDZ da bih sutra promijenio Hrvatsku

Zoran Milanović i Andrej Plenković
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/4
Autori: Bojan Arežina, Hina
09.09.2016.
u 21:42

Milanović: Ja Petru Stipetiću kažem "Gdje si, oficirčino". Plenković: Vi ste se spustili na razinu koju nisam očekivao

Predsjednici SDP-a i HDZ-a Zoran Milanović i Andrej Plenković danas su, kratko prije dvodnevne izborne šutnje, opetovali kako su  upravo oni, odnosno njihove koalicije i stranke, najbolji izbor za birače na nedjeljnim prijevremenim parlamentarnim izborima.

„Tu sam da služim, imam znanje, iskustvo kao nitko u Hrvatskoj“, rekao je Milanović na sučeljavanju u petak navečer na Novoj TV.

Program HDZ-a je najkvalitetniji, kandidati HDZ-a jamče boljitak Hrvatske, rekao je Plenković. Predsjednik HDZ-a ponovno je istaknuo kako je protiv velike koalicije HDZ-a i SDP-a i da je to „spin“, dodavši kako će HDZ u nedjelju pobijedit, imati relativnu većinu. HDZ je, kaže, spreman razgovarati s programski i svjetonazorski bliskim strankama.

I Milanović vjeruje da će Narodna koalicija biti relativni pobjednik, i onda s drugima razgovarati „ne ucjenama, pritiscima i političkim nasiljem“. No, neće, kaže, razgovarati s onima koji su odgovorni za nasilje kojem je izložen osam mjeseci, zbog kojih je država izgubila reputaciju. 

Plenkoviću je predbacio zbog poruka koje stižu sa HDZ-ovih skupova, poput one da je SDP štitio jugoslavenski terorizam. „Plenković zna da je to opasna laž“, rekao je šef SDP, ustvrdivši kako Plenković nije u stanju voditi stranku, nego da za njom puže. „Ja svoju vodim“, rekao je Milanović.

Šefovi dviju najjačih hrvatskih stranaka suglasni su da Srbija treba promijeniti zakon o univerzalnoj jurisdikciji.

„Kada ta tema dođe na dnevni red EPP zauzet ćemo jasna stav“, odgovorio je Plenković upitan kako će se HDZ postaviti vezano za ulazak Vučićeve Srpske napredne stranke u Europske pučane.

Milanović je, pak, rekao kako se „tu  radi o konkretnim ljudima, koji su radili konkretne stvari, 90-ih su se godina ponašali skandalozno“.

Oba kandidata suglasila su se da bi trebalo otvoriti arhive Saveza komunista Hrvatske za istraživanja.

Milanović kaže da će predložiti da ih se otvori, bez obzira što, kako ocjenjuje, postoji mogućnost zlouporaba.

I Plenković i Milanović drže da postojeći zakon o pobačaju ne treba mijenjati, odnosno da pobačaj ne treba zabranjivati, ali treba učiniti sve da do njega ne dolazi.

"Žena treba imati pravo na izbor, pobačaj je zlo, ali izručiti žene fušerima je grozna stvar", rekao je Milanović, napominjući da pobačaj nije sredstvo kontracepcije.

Plenković ističe HDZ-ov stav da život počinje začećem, no kako nije realno mijenjati zakon da bi pobačaj bio zabranjen.

Plenković „u ovom trenutku“ nije za uvođenje crkvenog poreza kakav vjernici plaćaju u Njemačkoj.

Milanović kaže kako „ima problem s tim da se Crkvi u Hrvatskoj vraća sva imovina“, dodavši da je za "njega glavna crkva hrvatska država i njoj se moli“, i da će poštivati međunarodne ugovore koji su na snazi.

Vezano za imovinske kartice Milanović je naveo da mu je plaća 18.000 kuna neto, da ima stan od 127 metara četvornih u centru Zagreba, 100 tisuća eura kredita, auto srednje klase i 15.000 eura ušteđevine.

Plenković kaže da mu plaća europarlamentraca u konačnici, iznosi oko 4.500 eura neto.

U nastavku pratite tijek debate:

21.41 - Tu sam da služim, imam znanje, iskustvo kao nitko u Hrvatskoj. Nadam se i vjerujem u to da će sutra biti bolje, da ćemo biti jači - poručio je Milanović u završnom obraćanju.

- Program HDZ-a i partnera daleko je najkvalitetniji, najkonkretniji. Okrenuti budućnosti, vjerodostojni, dosljedni, kvalitetni, u najboljim godinama, kandidati HDZ-a jamče vam boljitak Hrvatske. Mijenjam HDZ da bih sutra promijenio Hrvatsku - rekao je Plenković.

21.36 - Milanović je rekao da BiH na putu prema EU treba gledati kroz prste.

- Susjedi su nam. Ne želim granicu Srbije na Uni - rekao je Milanović.

21.34 - Milanović je spomenuo ispad Steve Culeja, a Plenković je rekao da se za to odmah ispričao. Optužio je Milanovića da se bavi lekarima te da je način na koji je to rekao neprihvatljiv, neprimjeren i bezobrazan, a Milanović je stao u obranu svog načina izražavanja.

- Ja Petru Stipetiću kažem "Gdje si, oficirčino" - odgovorio je Milanović.

Plenković je Milanovićevoj obitelji zaželio svako dobro.

- Vi ste se spustili na razinu koju nisam očekivao - rekao je Plenković.

Milanović je optužio da su razgovor s braniteljima snimili "HDZ-ovi agenti". Optužio je glasnogovornika HDZ-a Ivana Jabuku da je napao njegovu obitelj.

- Da li znate koliko je to bolno? Jesam li se žalio? Jesam li plakao zbog toga? - rekao je Milanović.

 

21.29 - Milanović se svjetonazorski opisao kao hrvatskog ljevičara u problemima s kabadahijama s Balkana.

21.28 - Milanović je rekao da je Franjo Tuđman imao petlju, a Plenković ga je istaknuo kao osobu koja je odredila njegov politički put, na što ga je Milanović pozvao da ga zaštiti od psovača koji ga nazivaju ustašom u Glini.

- Njegov lik i njegovo djelo sve članovi i članice HDZ-a siguran sam da će maksimalno poštovati - rekao je Plenković.

- Mi u SDP-u imamo kritičniji odnos prema liderima. To sam osjetio na svojoj koži sto puta. I tako treba biti - rekao je Milanović, poručujući Plenkoviću da govori kao da je u HDZ-u od 1990.

21.25 - Dok ja govorim u Jasenovcu o zločinima ustaškg režima, s druge strane mali od Šešelja govori da smo ustaše. Pa dosta, brate - rekao je Milanović.

Plenković je rekao da je europskim partnerima tumačio što je SRS, a što SNS.

- Ali vi niste činovnik, vi ste predsjednik stranke - rekao je Milanović.

- I predsjednik stranke i predsjednik Vlade uskoro - odgovorio mu je Plenković.

- Odlično - zaključio je Milanović.

21.22 - Milanović je upitan bi li otvarao arhive SKH.

- Za Hasanbegovića radije ne bih jer znam na što ti ljudi i slični, Jurčevići, ciljaju - rekao je Milanović. Dodao je da mora u stranci razgovarati s ljudima o tome te da sam nema nikakve veze s jugoslavenskim sustavom.

- Prema tome, nek' sve ide - poručio je.

Milanović je rekao da će se u tim arhivima naći sigurno imena njegovog i Plenkovićevog oca.

- Mi nismo bili ruska kolonija, mi smo bili svoj problem, sami smo ga stvorili - rekao je Milanović.

Plenković je rekao da se zna tko se protivio izručenju Perkovića i Mustača.

- Da, HDZ i Tuđman - uzvratio je Milanović.

21.12 - Milanović je rekao da Plenković osim plaće eurozastupnika prima i dnevnice od 320 eura.

- To nije plaća - rekao je Plenković, na što je Milanović uzvratio da to nije ukraden novac, ali da se treba spomenuti.

Mene nitko ne drži za vrat

Andrej Plenković

21.10Na pitanje bi li surađivao s osobama protiv kojih se vode istrage Plenković je prvo pitao Bagu na koga aludira, pa odgovorio da on odgovara samo za HDZ.

Milanović je spomenuo "istaknute gradonačelnike" Zadra i Virovitice.

- Ja to iz SDP-a iskorjenjujem - poručio je.

Plenković je pak istaknuo Beljaka, Jamba, Sabu, Lovrić Merzel...

- Stalno aludirate na neke ljude iz HDZ-a, a liste koje ja slažem su besprijekorne. Mene nitko ne drži za vrat - rekao je Plenković.

- SDP je najčistija hrvatska stranka - uzvratio je Milanović, dodajući da je Sabo samo član stranke i ništa više, dok su Beljak i Jambo iz druge stranke.

21.06 - Plenković je rekao da će HDZ pobijediti te otvorio mogućnost suradnje sa svjetonazorski sličnim strankama. Poručio je da je SDP-ov mandat bio obilježen padom rejtinga te da su inzistirali na ideološkim podjelama.

- HDZ koji ja vodim će okupljati, smanjiti tenzije i omogućiti gospodarski rast - rekao je Plenković.

Milanović je odbacio tvrdnju o padu rejtinga i rekao da su od Plenkovića kao liberalnog ljevičara očekivanja bila veća.

- Očito u stanju niste voditi stranku, već pužete za nama - rekao je Milanović.

- Ono što čujemo na skupovima HDZ-a zadnjih dana je govor vržnje, optužuju nas da štitimo jugoslavenske teroriste. To je naprosto neistina. To je slabost, ne možemo iz košulje Tomislava Karamarka, to je problem - poručio je Milanović.

21.02 - Milanović je rekao da je gledao prilog BBC-ja o našim izborima te da su teme bile Zlatko Hasanbegović, registar izdajnika...

- Tako nas vidi BBC - rekao je.

21.01 - Plenković je rekao da se protive tome da istospolne zajednice imaju pravo posvajanja djece. Milanović je rekao da Hrvatska ima jedan od najprogresivnijih pitanja o istospolnim zajednicama.

21.00 - Milanović je rekao da je pobačaj grozna stvar, ali da je izručiti žene "fušerima po garažama" katastrofa. Naglasio je da pobačaj nije metoda kontracepcije, već zlo koje treba izbjegavati, ali da žene imaju pravo na odluku.

Za mene je glavna crkva hrvatska država, u njoj se molim i njezinu ću imovinu štititi

Zoran Milanović

Plenković je rekao da život počinje začećem, ali da ne bi bilo realno mijenjati postojeći zakon.

- Ali treba učiniti apsolutno sve da do toga ne dolazi. Mislim da se svatko slaže da je to veliko zlo i da se treba izbjeći - rekao je Plenković.

20.57 - Treba li Hrvatska imati crkveni porez?

- Ne, mislim da to u ovom trenutku apsolutno nije potrebno - rekao je Plenković.

- Ne želim se rugati, ali zanimljiv je ovaj način bijega od odgovora - uzvratio je Milanović, koji je rekao da ne zna treba li uvesti taj porez.

- Za mene je glavna crkva hrvatska država, u njoj se molim i njezinu ću imovinu štititi. I biti vrlo škrt kad je to u pitanju - poručio je.

- Mnogi vjernici misle da dajemo previše - dodao je.

20.53Milanović je rekao da su njihovi odnosi s braniteljima nisu mogli biti drugačiji jer je jedan dio njihove populacije bio rušilački instrument u rukama HDZ-a.

- Vrijeđali su, napadali, to je bilo vrlo ružno. Niste se nikad ogradili od toga - rekao je Milanović Plenkoviću, dodajući da je to dovelo i Kolindu Grabar-Kitarović na mjesto predsjednice.

Plenković je rekao da treba voditi računa o dignitetu branitelja, a ne ih samo instrumentalizirati u kampanji.

- Branitelje poštujemo, respektiramo, znamo koji su instrumentalizirani u politici - uzvratio je Milanović.

Stav HDZ-a je da nastavljamo postupak arbitraže

Andrej Plenković

20.50Predsjednika države treba birati u Saboru ili na izborima?

- Mislim da bi bilo bolje u parlamentu. Tu nema zlatnog pravila. Trebalo bi predsjedniku dati malo veće ovlasti, ali isto tako raskinuti s tom iluzijom da mu je uloga tako značajno - rekao je Milanović. Dodao je da to nije prevažno za Hrvatsku, ali da bi biranjem u parlamentu sustav bio stabilniji.

- Što se tiče izbora, nikad nismo imali dilemu - biramo izravno predsjednika - poručio je Plenković. Dodao je da treba doraditi ovlasti da odnosi između predsjednika i Vlade budu preciznije definirati. Rekao je da ne vidi logike u tome što je Milanović rekao - da se predsjednika bira u Saboru, ali da mu se povećavaju ovlasti.

- To je austrijski model, nije to neka mudrost - uzvratio je Milanović.

20.40 - Govoreći o Ini Milanović je napao čelnika MOL-a Zsolta Hernadija.

- Taj gospodin neće pobjeći od hrvatskog pravosuđa. Učinit ću sve da onima koji se poigravaju s hrvatskim pravosuđem učinim život teškim u Hrvatskoj - poručio je Milanović.

Plenković je rekao da je opstanak sisačke rafinerije izuzetno bitan jer je to jedna od županija gdje su posljedice tranzicije najočitije.

- Inzistirat ćemo na tome da položaj i interes Hrvatske u Ini bude očuvan - poručio je Plenković.

Milanović je rekao da Budimpešta "radi bedake od nas".

- Probali smo lijepo. Ne ide. Smatraju nas naivcima. Ne bu išlo - rekao je Milanović. Napao je ministra Darka Horvata, koji se zauzimao za prekid arbitraže.

- Stav HDZ-a je da nastavljamo postupak arbitraže - uzvratio je Plenković.

20.35 - Govoreći o švicarcima Plenković je rekao da je izostanak dijaloga s bankama doveo do pritužbi Europskoj komisiji.

- HDZ je bio protiv tog zakona, natjerali smo ih zadnji tjedan zasjedanja Sabora - rekao je Milanović, dodajući da je Plenković tada imao eskapističku i kukavičku poziciju.

Plenković je rekao da su se zalagali da se zakon donese u kulturi dijaloga.

Prvi korak smo postigli. Radi se više, cijene nas više. Sad ide zaštita radnika

Zoran Milanović

- Ne možete razgovarati s bankama tako da ih molite da se usuglase s onim što ide direktno iz njihovog džepa, a prije toga su poharali tržište. EK će uvijek stati na stranu jačega, to su i u ovoj krizi napravili inzistiranjem na štednji i austerityju - poručio je Milanović.

- Europska komisija je i naša komisija - poručio je Plenković.

- Plaćaju vas hrvatski građani, a ne banke - rekao je Milanović, na što je Plenković rekao da će štititi interese hrvatskih građana.

20.30 - Milanović je rekao da Zakon o radu sam po sebi nije loš, ali da se brutalno krši te da država mora biti puno stroža i štititi prava radnika.

- Prvi korak smo postigli. Radi se više, cijene nas više. Sad ide zaštita radnika - rekao je Milanović.

Plenković je rekao da će HDZ voditi računa da se izbjegne prekarni rad i izrabljivanje radnika, što se, kako je rekao, događalo tijekom outsourcinga koji je uvodila prošla vlada.

- To nema veze s prekarnim radom - uzvratio mu je Milanović.

20.27 - Na pitanje o otpuštanjima u državnoj upravi Milanović je rekao da je njegova Vlada u Hrvatskim šumama već zbrinula nekoliko tisuća ljudi.

- Pitate me nešto što smo već napravili - rekao je Milanović.

Plenković je rekao da svi koji rade u javnoj upravi trebaju imati kvalitetan sustav vrednovanja, da im se treba omogućiti kvalitetno školovanje...

- Naravno da će racionalni pristup, ali temeljem kvalitete, biti ključan - rekao je Plenković.

Milanović je nakon njegova odgovora pitao Bagu je li pitanje bilo o javnoj ili državnoj upravi, što je zasmetalo Plenkoviću.

- Nemojte vi govoriti što je bilo pitanje - rekao mu je Plenković.

- Ne obraćam se vama - uzvratio je Milanović.

Plenković je pozvao Bagu da ozbiljno vodi emisiju.

20.21Milanović je optužio Plenkovića da nikad na konkretno pitanje nema konkretan odgovor.

20.18 - Pokazali smo da u pravom trenutku donošenjem pravih mjera možemo aktivno, u ovom slučaju ciklički, djelovati na potrošnju i potražnju - rekao je Milanović.

Plenković je rekao da će u drugoj godini mandata smanjiti PDV jer će dotad generirati gospodarski rast. Porast neoporezivog dijela plaće dovest će do veće potrošnje.

- Ove ohrabrujuće ocjene u prva dva kvartala, mislim da je to pravi put koji ćemo nastaviti - rekao je Plenković, na što je Milanović dodao da je gospodarski rast rezultat rada njegove vlade.

- Gospodarski rast u 2015. ne samo da je došao prekasno, nego je bio i posljedica prvenstveno vanjskih faktora - uzvratio je Plenković.

- Hrvatska se za vrijeme mog mandata s tužnog 87. mjesta na ljestvici Doing Business popela na 40. mjesto. Toliko o tome da je ovaj rezultat slučajan - poručio je Milanović.

20.13 - Plenković: HDZ će nakon formiranja stabilne vlade provesti cjelovitu poreznu reformu. Prije svega izmjene poreza na dobit i dohodak. Idemo na to da se neoporezivi dio plaće poveća na 3750 kuna.

Milanović je rekao da su već u pravo vrijeme povećali ljudima plaće i ojačali srednji sloj. Najavio je smanjenje određenih poreznih stopa u PDV-u.

20.10 - Milanović i Plenković stigli su na Novu TV, debata bi trebala uskoro početi.

>> Prijavljeni napadači na SDP-ovce. Milanović: Da nije bilo osiguranja, branio bih se

>> 'Andrej Plenković će pobijediti na ovim izborima i bit će predsjednik Hrvatske vlade'

Komentara 371

LE
lea3010
20:02 09.09.2016.

Vecerasnji scenarij.... Plenkovic, miran, stalozen... Milanovic, standardno bezobrazan i nekulturan. Moj glas ide zna se kome! Vjerodostojno idemo do pobjede

Avatar johny21
johny21
19:57 09.09.2016.

Ajmo Plenkovicu! DO POBJEDE!

RO
royalblue
20:07 09.09.2016.

Ajmo Plenki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije