Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako bi mogla izgledati nova Vlada

U vrhu nove Vlade: Plenković, Petrov, Stier i Ivana Maletić

stier, plenković, krstičević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
15.09.2016.
u 12:40

Procjenjuje se da bi Vlada mogla biti formirana do kraja listopada, ali i da bi opet moglo zapeti na kadroviranju, tj. ustroju Vlade

Vlada HDZ-a i Mosta, po svemu sudeći, mogla bi biti formirana najkasnije do kraja listopada. I u HDZ-u i Mostu čuju se slične ocjene; pregovori idu u dobrom smjeru, razgovara se argumentirano, citirat ćemo; konstruktivno i kvalitetno. Da te poruke nisu samo obična kurtoazija i magla za javnost, svjedoči i to što u oba tabora – i u HDZ-u i u Mostu – praktički vlada zavjet šutnje.

Novi pregovarači

Zid su posebno digli u HDZ-u pa nam je jedan sugovornik rekao da ovaj put ne želi ništa neslužbeno komentirati jer se priča dobro slaže i ničime ne želi naštetiti pregovorima. U HDZ-u još osjećaju “grč u želucu” od prošlih pregovora s Mostom koji su se bili pretvorili u posvemašnji cirkus.

– Dogovor je da informacije o pregovorima plasiraju predsjednik Plenković i glavni tajnik Jandroković, ili eventualno još neka od predsjednika ovlaštena osoba – rekao nam je izvor iz HDZ-a. U dijelu te stranke, posebno onom terenskom, ipak su primijetili da u Plenkovićevu timu za pregovore nema njegova zamjenika Milijana Brkića. Dio sugovornika smatra da je Plenković lukavo “eliminirao” Brkića uz tezu da je najbolje da u glavnom timu ne budu ljudi koji su lani vodili pregovore s Mostom, a upravo je Brkić u famoznom Vijeću za suradnju bio glavni uime HDZ-a, a Ivan Kovačić uime Mosta. Iako pregovori zasad idu dobro, budući da se prekjučer na prvim službenim razgovorima pregovaračkih timova HDZ-a i Mosta razgovaralo o sedam Mostovih uvjeta za suradnju, a idući tjedan na redu će biti programske stavke, moglo bi zapeti na kadroviranju, tj. ustroju Vlade što je tema koja se očekuje u trećem tjednu pregovora. Sve informacije govore da će Most u pregovore o ustroju Vlade ući s pozicije da će tražiti šest ministarstava, kao što je imao i u prošloj Vladi, ali da će u duhu partnerskog dogovora očekivati da mjesto šefa Sabora pripadne njemu.

Već smo objavili da u HDZ-u razmišljaju kako su četiri ministarstva, dakle dva manje nego lani, optimalna mjera za Most koji je na ovim izborima osvojio 13 mandata, dakle šest manje nego lani u studenom. Ali i da HDZ, prema trenutačnim informacijama, nije spreman Mostu prepustiti mjesto šefa parlamenta. Iako će kadrovska politika biti posljednja na redu, ipak se već naziru obrisi nove Vlade. Analizirajući ljude kojima se Andrej Plenković okružio i koji su u kampanji za parlamentarne izbore iznosili resorne programe, već se može naslutiti tko bi mogli biti novi ministri. Naravno, neke informacije već kolaju i unutar samog HDZ-a. Tako se naveliko čuje da bi Davor Ivo Stier, politički tajnik HDZ-a, mogao biti ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade za unutarnje i vanjske poslove, a Ivana Maletić potpredsjednica za gospodarstvo.

Novo žensko lice

Božo Petrov ponovno bi bio potpredsjednik Vlade, a od Mostove stare ekipe u Vladi bi kao ministar unutarnjih poslova bio Vlaho Orepić, Ante Šprlje kao ministar pravosuđa, Slaven Dobrović ministar zaštite okoliša, a budući da bi Mostu moglo pripasti Ministarstvo zdravlja, novi šef tog resora mogao bi biti anesteziolog Ivan Bekavac. HDZ će prema našim informacijama inzistirati na Ministarstvu gospodarstva, a za tu funkciju konkuriraju Ivana Maletić i Tomislav Ćorić. Posve je sigurno da će ministar financija ostati Zdravko Marić, a vjerojatno je da bi ministri ponovno mogli biti i Tomislav Tolušić te Oleg Butković. U igri je za novog/starog ministra turizma i Anton Kliman budući da je ostvario veliki politički uspjeh jer se preferencijalnim glasovima uspio plasirati u Sabor s 14. mjesta u osmoj izbornoj jedinici koja je, uz treću, za HDZ najteža jedinica. Budući da bi HDZ-u moglo pripasti i Ministarstvo uprave, koje je dosad držao Most, ministrica bi mogla biti Branka Juričev Martinčev, gradonačelnica Vodica i prva na listi u devetoj izbornoj jedinici.

Time bi Plenković “namirio” utvrdu HDZ-a (Lika, Zadar...), a u Vladu bi uveo novo žensko lice. Bit će zanimljivo vidjeti koga će Plenković odrediti za ministra kulture budući da je Zlatko Hasanbegović osvojio više od 17 posto preferencijalnih glasova, odnosno najviše od HDZ-ovih kandidata u drugoj izbornoj jedinici. U optjecaju je ime Andre Krstulovića Opare, bivšeg savjetnika predsjednice RH za kulturu. U Vladi će najvjerojatnije sjediti i Davor Božinović, kao i Damir Krstičević, Plenkovićevi najbliži suradnici, vjerojatno na poziciji ministra obrane ili sl.  

>> Hasanbegović: Vlada HDZ-a i Mosta nema alternativu. Kliman: Vjerujem da će nas manjine podržati  

>> HDZ Mostu nudi dva ministarstva manje

Komentara 87

PR
Proljeće1971
12:54 15.09.2016.

Nikad više za HDZ ako popuste pod pritiscima medija,mosta i pupovca i odustanu od Zlatka Hasanbegovića.

CD
cdplejer
12:52 15.09.2016.

Nemojte slucajno Hasanbegovica da izostavite!!!!!

DU
Deleted user
13:13 15.09.2016.

Dr.Hasanbegović će nastaviti započeti ministarski posao, ali ne zbog preferencijalnih glasova, već zato jer to radi neusporedivo i nezamjenjivo kvalitetno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije