Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intervju

Šefica HUP-a Gordana Deranja: Političari skrivaju da nema većih plaća bez rezova

deranja
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
26.08.2016.
u 09:15

Nismo vidjeli ni r od reformi, a potrošili smo tu važnu riječ. Ne može sve ostati kao dosad, a da gospodarstvo i zemlja počnu osjetno napredovati

Hrvatska udruga poslodavaca uoči izbora uputila je sedam pitanja koja obrađuju sedam ključnih problema domaćeg sustava. Pitaju kako stranke planiraju financijski konsolidirati zemlju i smanjiti javni dug, na koji će način reformirati javnu upravu te ukloniti investicijske i administrativne probleme, ali i osigurati bolje funkcioniranje pravosuđa i veću kvalitetu zakona te podzakonskih akata. Pitaju i koju strategiju stranke koje se natječu za povjerenje birača namjeravaju primijeniti da bi povećale efikasnost državnih poduzeća i državne imovine te naposljetku kako namjeravaju modernizirati obrazovni sustav i promijeniti tržište rada. O tim smo temama razgovarali s predsjednicom HUP-a Gordanom Deranjom koja poručuje da nas postojeći modeli vode u propast.

Jeste li zadovoljni odgovorima i programima koje ste dobili iz političkih stranaka na sedam pitanja koje je postavio HUP?

U ovoj kampanji naglasak kod svih je na obećanjima koja dobro zvuče jer govore o rastu plaća i mirovina, manjim porezima, novim radnim mjestima, većim naknadama, boljem zdravstvu, obrazovanju... Puno se manje govori o tome kako će se do toga doći, a to je ono što nas zanima jer tek se na temelju konkretnog plana rada i poteza može vidjeti koliko su obećanja realna i ostvariva. Stranke istodobno obećavaju stvari koje traže dodatna izdvajanja iz proračuna i manje poreze, što pak znači manje proračunske prihode. smanjivanju rashoda opet nitko nije spreman govoriti i problem deficita planiraju rješavati na temelju većeg gospodarskog rasta. Do većeg rasta može doći samo ako konačno počnu raditi na promjenama dosadašnjih modela rada u javnome sektoru i ozbiljnom rasterećenju poslovnog sektora. Dakle, ako se konačno počne s reformama. Nismo vidjeli ni r od reformi, a uspjeli smo „potrošiti“ tu za nas iznimno važnu riječ. Ne može sve ostati kako je bilo dosad, a da gospodarstvo i zemlja počnu osjetno rasti i napredovati. Pozvali smo političke stranke na sastanak iako smo očekivali da će pitati nas što nam je potrebno da bismo lakše poslovali s obzirom na to koliko su radnih mjesta obećali. Radna mjesta otvaramo mi, poslodavci i poduzetnici, a ne političari pa bi ih trebalo zanimati da iz prve ruke čuju što mi o svemu mislimo.

Većina političara obećava smanjenje poreza koje je HUP godinama zahtijevao. Jesu li najavljene porezne olakšice dobro targetirane?

Porezno je rasterećenje dobrodošlo jer je preveliko. Teret su i brojna druga neporezna davanja. Smanjivanje poreza na dobit i poreza na dohodak dobar su smjer. Naše je mišljenje da bi trebalo ići s cjelovitom reformom poreznog sustava. Podsjećam, Vlada Zorana Milanovića smanjila je izdvajanje za zdravstvo za 2 postotna poena, da nama poduzetnicima olakša, da bi to bio razlog za podizanje PDV-a sa 23% na 25% jer je to navodno neutralno za poslodavce, što su tada bile mjere koje su donijele više štete nego koristi. Promjene se trebaju planirati na dulji rok, a ključna je održivost promjena koje se uvode. Skeptični smo o mogućnosti brzog, osjetnijeg i održivog poreznog rasterećenja bez veće racionalnosti, produktivnosti i učinkovitosti u korištenju proračunskog novca. Da bi se u Hrvatskoj lakše i uspješnije poslovalo, uz porezno rasterećenje potrebno je ukloniti i druge terete i prepreke. To što smo izašli iz krize i konačno rastemo nije dovoljno i nije znak da su se problemi riješili sami od sebe. Oni su i dalje tu, a njihovo rješavanje traži hrabru i odlučnu Vladu.

Kolika će se proračunska rupa otvoriti ispunjenjem danih obećanja?

Mi zasad nismo radili takve procjene, ali iskreno se nadam da su stranke i koalicije napravile dubinske analize. Voljeli bismo ih vidjeti.

Je li bitnije smanjiti porez na dobit ili privatizirati tvrtke koje nemaju stratešku poziciju?

Jedno ne isključuje drugo. Potrebno je oboje. Uspješne su one zemlje koje su provele i provode sveobuhvatne promjene. Nije dovoljno popraviti samo jednu ili dvije stvari. Negativni demografski trendovi i sustav obrazovanja koji nije usklađen s potrebama tržišta rada rezultiraju ozbiljnim problemom u pronalaženju radne snage već sada. Za većinu problema treba određeno vrijeme da bi se vidjeli pozitivni rezultati – zbog toga stalno ponavljamo da nemamo vremena za gubljenje. Skupo plaćamo to što se naša politika ne želi uhvatiti u koštac s rješavanjem problema, već se oslanja na sreću i rezultate drugih – domaćeg privatnog sektora i rasta drugih zemalja koje imaju odlučnije vlade.

Da ste premijerka, koja biste tri poteza napravili u prvih 100 dana vlasti?

Već u prvih 100 dana treba povući više od tri poteza – nema više vremena za nova snimanja stanja i razmišljanja o tome što će se raditi. Ja bih se fokusirala na pokretanje postupaka i donošenje mjera koje adresiraju HUP-ovih sedam pitanja, a nadam se da će to učiniti i nova Vlada.

>> I HDZ i SDP uveli bi nacionalne mirovine za 20.000 ljudi koji nemaju dovoljno staža

>> Deseci tisuća radnih mjesta? Samo kad bi hrvatske stope rasta bile kao kineske

Komentara 2

DU
Deleted user
16:47 26.08.2016.

Hup je protivnarodna tvorevina i jezgro zlocinacke organizacije i s njima bi se sudstvo trebalo baviti a ne politika.

RP
rpzagreb
17:02 26.08.2016.

Izmišljaju, lažu i samo obećavaju velike, slatke i nebulozne stvari koje sa stvarnosću nemaju veze.... A samo zato da dobe koji glas više i da se domognu vlasti, da ustoliče svoje strančke poslušnike ,prijatelje, da uhljebe tisuće svojih stranačkih pristaša.. Stručnost, znanje, odgovornost i karakternost su svima njima potpuno nevažni pojmovi i zato nam je ovako kako je. Mislim da svakom "političaru" treba postavljati samo dva pitanja i inzistirati na kompetentnim i stručnim odgovorima - kako i na koji način smanjiti ogroman dug države i javnih poduzeća i kako smanjiti nezaposlenost. Ima sigurno još pitanja ali ih ne bi opterećivao..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije