Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porezni sustav

Obitelji s dvoje djece 140 kuna manje

23.07.2016., Umag - Odrzan Peugeot Vip turnir. Zdravko maric Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/4
26.08.2016.
u 21:31

Iza prijedloga HDZ-a da se neoporezivi dio dohotka poveća na 3750 kuna krije se namjera da se porezne olakšice s plaća prebace u područje obiteljske politike

Konačno smo dočekali da porezni sustav bude jedna od važnih tema u izbornoj kampanji s nizom zanimljivih i dalekosežnih prijedloga koji bi mogli dati smjer potrošnji i ekonomskim kretanjima u zemlji. S obzirom na političku težinu stranke koja je zagovara, jedna od značajnijih ideja je i promjena filozofije oporezivanja dohotka. HDZ je najavio da će povećati neoporezivi dohodak na 3750 kuna, no s ostatkom promjena stidljivo je izašao pred birače jer one neće nužno značiti povećanje plaća za sve skupine stanovništva, što bi se na prvu moglo zaključiti.

Niz simulacija

Prva reakcija SDP-a na HDZ-ov prijedlog bila je da dizanje neoporezivog dohotka stoji 5 milijardi kuna, što bi vjerojatno i bilo kad bi se promjena svodila samo na širenje neporeznog praga. U tom dijelu, porezna reforma HDZ-a nije krojena u njemačkom Ifo institutu, već na njoj mjesecima radi niz domaćih stručnjaka koje je okupio Zdravko Marić. HDZ-ov ministar financija govori kako želi uspostaviti jednostavan, transparentan, učinkovit i konkurentan porezni sustav, no ne otkriva detalje.

Povećanje neoporezivog dohotka s 2600 na 3750 kuna moglo bi prosječno plaćenim radnicima donijeti 300-tinjak kuna povišice, ali uz jedan važan preduvjet – da nemaju dodatnih poreznih olakšica za djecu, druge uzdržavane članove obitelji ili olakšice temeljene na boravku u potpomognutim područjima. Primjerice, zaposleni roditelj koji ima dvoje djece uopće ne plaća porez na dohodak ako mu mjesečnu bruto plaća ne prelazi 7500 kuna. Porez na dohodak najviše zahvaća u primanja samaca, odnosno zaposlenih koji ne koriste olakšicu za uzdržavane članove obitelji, te plaće koje su dva puta veće od prosječnih.

HDZ u programu navodi da će doplatak za djecu, kao i sustav poreznih olakšica za obitelji s djecom, revidirati u sklopu mjera šire obiteljske politike. Njihovo je objašnjenje da postojeći sustav dovodi u neravnopravan položaj djecu u obiteljima roditelja s nižim dohocima u odnosu na roditelje s višim dohocima te ga zbog toga treba mijenjati. Drugim riječima, netko tko ima malu plaću nema koristi od olakšica jer ih ne može iskoristiti.

Stručnjaci koji pripremaju reformu kažu da je Institut za javne financija pripremio na desetke simulacija o učincima mogućih promjena, ali nažalost tijekom kampanje izostaje javna rasprava o tome. Najčešće se spominje da bi se iznos olakšice za djecu smanjio na 350 kuna za prvo, 450 kuna za drugo i dodatnih sto kuna za svako daljnje dijete. Radnik s jednim djetetom prošao bi nešto bolje, ali radnik s dvoje i više djece lošije.

Mirovine kao plaće

Plaća bi im po ovome bila otprilike 140 kuna manja. Uz najavljenu promjenu poreznih razreda, bila bi to dobitna kombinacija i za ljude s visokim plaćama.

Foto: VLm

HDZ obećava da će gubitak roditelja s više djece riješiti uvođenjem jedinstvene dječje naknade, no ni o tome nema detalja u izbornom programu. Porez na dohodak sad plaća oko 145.000 umirovljenika, a po predloženom konceptu ujednačavanja dohodaka, neoporezivi iznos mirovine smanjio bi se s 3800 na 3750 kuna.

>> I HDZ i SDP uveli bi nacionalne mirovine za 20.000 ljudi koji nemaju dovoljno staža

>> Lalovac: Poreze na plaće još ćemo rezati da građanima više ostane, a ekonomija raste

Komentara 8

PP
puf-pant
00:02 27.08.2016.

Jel ima netko nesto konkretno protiv ili za ovaj plan. Cisto me zanima konstruktivne primjedbe a ne kukanje. Meni bi po ovome placa rasla, a to je za mene na prvu dobro. Ima li netko da me razuvjeri da je ovo dobra ideja?

MD
mare_dalmacija
10:47 27.08.2016.

VL, predlažem da se uključite u izbore i istaknete svoju listu 'stručnjaka'! Ovo je lupetanje po praznoj slami čemu je cilj pogodovati Bijelom Tarzanu! Uzalud! Trebamo i želimo domoljubnu RH, a ne srpsku prćiju!

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
11:32 27.08.2016.

Nema drzave na svjetu da porezni sustav odgovara svima i isti je za sve,fakticki je nemoguce napraviti takav sistem.Kod nas u Hrvatskoj kukaju penzici,kukaju roditelji sa djecom ,nie nista bolje ni u Svedskoj nize grupe kukaju bogati trljaju ruke too je to,i tako ce biti dok je boga i svjeta.Najveci problem u Hrvata je taj da je bolje nista neuradit,jer tada te niko i ne kritikuje,cim se nesto predlozi odma dolaze i bogom dani strucnjaci.Najveci problem u HR-je korupcija i to na svim nivoima,zato jos puno godina nista od normalnog i uredenog drustva u HR,mada mozda Plenkovic preslika nesto iz razvijenog djela EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije