Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRANITELJSKA SCENA

Na sastanku generala letjela torba zbog Krstičevića

Krstičević
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
30.08.2016.
u 10:15

General Lucić bio je protiv toga da se Krstičeviću izrazi podrška

Pokušaji diskreditacije ratnog puta generala Damira Krstičevića, danas nositelja izborne liste HDZ-a u 10. izbornoj jedinici i jednog od najbližih suradnika predsjednika Andreja Plenkovića, preplavili su medijski prostor, a posljednji u nizu je članak u Nacionalu koji istražuje njegovu ulogu tijekom opsade Vukovara.

U povodu toga je protekli petak održan sastanak Hrvatskog generalskog zbora na kojem je izrečen i prijedlog javne podrške generalu, koju je naročito zagovarao Miroslav Tuđman. Premda su potporu HDZ-ovu generalu izrazili čak i SDP-ovi prvaci Zoran Milanović i Ranko Ostojić, u HGZ-u o tome nije bilo konsenzusa.

Štoviše, bilo je disonantnih tonova, pa je u jednom trenutku poletjela i jedna torba. Na pod ju je bacio general Josip Lucić, kao izraz neslaganja s potporom Krstičeviću. Zaključno, od zajedničke javne potpore generalu se odustalo, a izjave su pojedinačno proteklih dana davali generali Pavao Miljavac i Krešimir Ćosić.

Početak ove polemike datira otprije nekoliko tjedana kada je, tijekom sastanka Zbora s Andrejem Plenkovićem, postalo jasno da će jedan od njegovih najbližih suradnika biti upravo Krstičević. Nekima od generala, pripadnika tvrde linije, ni najmanje nije sjeo Plenkovićev HDZ u kojem nema mjesta za radikalnu desnicu, dok se drugima, pak, nije svidjelo što ih nema na izbornim listama.

Već su se, dakle, na tom sastanku početkom srpnja mogli čuti disonantni tonovi: toga je dana poletjelo perje, neki dan i torba. A između dva spomenuta sastanka – ne čini se slučajno – otpočela je i javna diskreditacija generala Krstičevića.

– Umjesto da budemo sretni što će se nešto u ovoj zemlji pitati branitelja i generala, čovjeku se podmeće. Sramota – govori jedan od generala, pod uvjetom anonimnosti. Jer, “leteću torbu” u HGZ-u, dakako, nisu potvrdili.

– Bilo je više žestokih rasprava u zadnje vrijeme, ali ništa nije letjelo. Smatramo da je general Krstičević častan branitelj, ali nismo se htjeli miješati u to, niti je taj navodno sporni dokument procurio od nas – tvrdi predsjednik Zbora Pavao Miljavac. Jedan od sudionika sastanka, Ljubo Ćesić Rojs, također smatra da ne treba davati pozornosti “malo temperamentnijoj raspravi”.

– Mi malo jače raspravljamo, takvi smo ljudi, ali ništa nije letjelo, pogotovo ne u smjeru generala Tuđmana. Pa on mi je kao brat, a do groba ostat ću vjeran njegovu ocu – kazao je Rojs braneći Josipa Lucića te je potom odbacio sve insinuacije da stoji iza “pakiranja” generalu Krstičeviću koje je nazvao specijalnim ratom.

Doznajemo i da objava snimke razgovora sa Zoranom Milanovićem nije dobro “sjela” brojnim pripadnicima gardijskih brigada koje je na sastanku u sjedištu SDP-a predstavljao njihov predsjednik Dražimir Jukić. Zasad su odlučili javno progovoriti veterani 5. gardijske brigade.

– Ograđujemo se od neprihvatljivog, nekorektnog i nepoštenog čina tajnog snimanja i objave snimke sastanka sa Zoranom Milanovićem, s koje god strane došao. Naime, smatramo da treba razgovarati s vodstvima svih stranaka, ali dostojanstveno i transparentno.

Mišljenja smo da se taj razgovor slobodno mogao voditi uz prisutnost novinara, jer razgovori o temama kao što su budućnost i razvoj Republike Hrvatske ili Zakon o hrvatskim braniteljima ne bi trebali imati predznak tajnosti – kazao nam je predsjednik udruge 5. gardijske brigade Zoran Marunček.

>> Plenković: Vratili smo rejting stranke, očekujem pobjedu u cijeloj Dalmaciji

Komentara 113

RO
royalblue
11:05 30.08.2016.

Velika potpora generalu Damiru Krstičeviću!

ST
Starotopoljanin
11:19 30.08.2016.

Sramotno od novinara da takve idiotarije pise ,o letenju torbi,taj isti novinar radi za petu kolonu.gospodin krsticevic je posteni i veliki covijek,a to je i gospodin heroj GOTOVINA potvrdio,zato g.lucicu ne izazivajte vraga,i ne pomazite anti elementima hrvatske drzave,jer oni se time hrane.

ZE
ZELENIKE
11:28 30.08.2016.

Moja podrška generalu Krstičeviću, vrlo častan i pošten čovjek i sposoban časnik najbolji kojeg smo imali. Osobno ih znam većinu (i oni mene ) iz vremena Domovinskog rata i ovo govorim iz prve ruke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije