Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRITIZIRAO KUKURIKU KOALICIJU

Plenković: podjele su nastale nakon odluke o ukidanju pokroviteljstva nad Bleiburgom

Andrej Plenković HDZ
Foto: Davor Javorović/Pixsell
23.08.2016.
u 15:35

Za zdravu, konstruktivnu atmosferu u društvu potrebno je suočiti se s prošlošću i na taj način pridonijeti pomirbi unutar hrvatskog naroda. Ovo nije prepucavanje, ovo je ozbiljna, europska tema, komentirao je Plenković

Ideološke podjele postojale su za vrijeme vlasti bivše Kukuriku koalicije, a ključni okidač za njih bila je njihova odluka o ukidanju pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad komemoracijom u Bleiburgu, poručio je danas u Saboru predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

– Mislim da su ove teme, a ja sam u Europskom parlamentu, između ostalog, potpredsjednik neformalne skupine za pomirbu europskih povijesti, izuzetno važne za suočavanje s poviješću svih država nekadašnje istočne Europe, koje nisu imale privilegiju živjeti u demokratskim sustavima nakon 1945.

Za zdravu, konstruktivnu atmosferu u društvu potrebno je suočiti se s prošlošću i na taj način pridonijeti pomirbi unutar hrvatskog naroda. Ovo nije prepucavanje, ovo je ozbiljna, europska tema. Važno je da mi u društvu, političke stranke, akademska zajednica, povjesničari i svi drugi akteri vrlo detaljno i trezveno analiziramo tu tematiku i utvrdimo što je istina.

Na taj ćemo način ići prema budućnosti – komentirao je Plenković.

Kaže da su podjele u društvu krenule odlukom Kukuriku koalicije o ukidanju pokroviteljstva nad Bleiburgom.

– To je bio ključni trenutak kad su se otvorile teme o kojima je prije među ključnim političkim akterima u Hrvatskoj postignut konsenzus. Nakon toga je u Saboru izmijenjen zakon, takozvani Lex Perković, što je poslalo vrlo lošu poruku tadašnje vlasti i nanijelo nam veliku štetu u smislu međunarodnog položaja Hrvatske.

Kao novi lider HDZ-a, okrenut prema budućnosti i duboko ukorijenjen u aktualnu metodologiju europskih rasprava o toj temi, želim da te teme budu dio dnevnog reda i da zauzimaju odgovarajuće mjesto, ali da ih tretiramo na način koji će pridonijeti utvrđivanju istine i pomirbi u društvu – kazao je Plenković.

Nije želio komentirati poruke koje su danas s Mirogoja poslali bivši partneri HDZ-a u Domoljubnoj koaliciji kako u NDH nije postojao totalitarni režim, već je poručio da to nije njegov stav.

Osvrnuo se i na poziv srpskom premijeru Aleksandru Vučiću na summit u Dubrovniku te ustvrdio da nije upoznat s time tko se i kako poziva na taj događaj.

– Kada je i kako poziv upućen Vučiću, zaista ne znam. Ono što je važno u odnosima sa Srbijom jest smirivanje tenzija, da Srbija izbjegava provokacije, poput zadržavanja našeg državljanina kojem su zamijenili identitet.

Kao zastupnik u Europskom parlamentu i sada kao predsjednik HDZ-a nebrojeno sam puta rekao da je njihov zakon o nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina nedopustiv. Srbija kao zemlja agresor nema nikakav naslov da njeni sudovi i državni odvjetnici gone naše državljane za kaznena djela na našem teritoriju protiv naših državljana.

Hrvatska takvu situaciju pravne nesigurnosti za naše državljane, a osobito za hrvatske branitelje, neće dopustiti. Naš međunarodni položaj čvrst je i stabilan i ako Srbija ima namjeru ići prema EU, morala bi voditi računa o svojim potezima – kaže Plenković.

Upitan je i za stav o Petrokemiji, no kratko je rekao kako se time bave aktualni ministri, a kad on bude imao „naslov da se time bavi, detaljno će odgovoriti“.

– Tad neće biti kasno za Petrokemiju jer HDZ vodi računa i o Petrokemiji i o sisačkoj rafineriji. Sisačko-moslavačka županija mora biti prioritet buduće Vlade – zaključio je Plenković.
Osvrnuo se i na uvrede HDZ-ova Steve Culeja na račun zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija.

– Kad sam jutros čuo tu informaciju, provjerio sam je kod kolege Culeja. Mislim da je ta vrsta komunikacija apsolutno neprimjerena. Mislim da tu određeni sukob, koliko sam shvatio, traje zadnja dva, tri mjeseca. Počelo je s izložbom koju je zastupnik Culej organizirao u Saboru u povodu 25 godišnjice masakra 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu. Tu je nastao određeni sukob za koji nisam znao da postoji. U svakom slučaju, bilo kakva neprimjerena reakcija ovakvog tipa zahtijeva ispriku i ja je kao predsjednik HDZ-a neću tolerirati – poručio je Andrej Plenković.

>> Orešković poslao Hasanbegovića kao svog izaslanika na obilježavanje sjećanja na žrtve totalitarnih režima

Komentara 35

PP
pp
16:45 23.08.2016.

Plenković je u pravu, to što PR drugovi kucaju prekovremene na komentarima, njihov problem. Ideološke teme su počele s Kukuriku vladom koja ih je i nametala.

Avatar johny21
johny21
16:22 23.08.2016.

Jedini koji unosi podjeke je Drug Zoka sa svojom huškačkom politikom i bahatošću!

Avatar croatxl
croatxl
16:37 23.08.2016.

Ovaj Plenkovic je pravi voda,kakav treba Hrvatskom narodu.Povratak pusicke milanovica mesica bio bi katastrofa za drzavu HR

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije