Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIK DIP-A

Hrvatin službene rezultate izbora uručio predsjednici: 'Postoji čitav niz problema o kojima treba dobro razmisliti i donijeti odluke'

Branko Hrvatin Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/10
27.09.2016.
u 16:53

Predajući predsjednici službene izborne rezultate, naveo je da su izbori održani 10. i 11. rujna u inozemstvu i Hrvatskoj, da je u njihovoj provedbi bilo angažirano oko 70 tisuća ljudi.

Izaslanstvo Državnog izbornog povjerenstva (DIP) na čelu s predsjednikom Brankom Hrvatinom predalo je u utorak predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović službene rezultate prijevremenih izbora za Hrvatski sabor, a predsjednica u srijedu u podne počinje konzultacije o sastavljanju nove hrvatske Vlade.

Hrvatin je novinarima prenio da se na sastanku DIP-ova izaslanstva s predsjednicom govorilo o izbornom zakonodavstvu, potrebi da se nađu rješenja koja će jamčiti još bolju i transparentniju provedbu izbora. „Potaknuo sam to pitanje, mislim da nam treba predsjedničina lobistička pomoć, jer kad izbori završe, vrlo brzo se zaboravi na nesavršenosti i kompliciranosti našeg izbornog  sustava“, rekao je Hrvatin.

Za izmjene, odnosno „rješenja“ u izbornom zakonodavstvu kaže da nisu teška „ali svakako su potrebna“. Potkrijepio je to podatkom da sada predsjedničke izbore provodimo po jednom, parlamentarne po drugom, a lokalne po trećem sustavu, da bi, kad bi zbog štednje lokalne i parlamentarne provodili istodobno, uštede bile „nikakve“, jer su birački odbori za njih različiti, različiti su i glasački listići, sustav brojenja...“Postoji čitav niz problema o kojima treba dobro razmisliti i donijeti odluke. Nisu to teška rješenja, ali svakako su potrebna", kaže predsjednik DIP-a.

 „Upozoravali smo više puta i mislim da treba napraviti dobru kodifikaciju, ponovno ćemo dati tu inicijativu, predsjednica je obećala da će nas podržati u tome“, izjavio je predsjednik DIP-a.

Nije želio ocjenjivati jesu li rujanski izbori za Sabor najbolje provedeni parlamentarni izbori do sada. „Ne bih to mogao reći (…) tehničkih pogrešaka je bilo i bit će ih, no dok su na tehničkoj razini, ne brine me jer to se događa u svim izborima i u drugim državama“, rekao je Hrvatin te zaključio da provedenim izborima „možemo biti zadovoljni“, jer nije bilo „pogrešaka u bitnom“.

„Postoji niz stvari koje tehnički treba doraditi i tada ćemo biti još brži i bolji“, zaključio je Hrvatin.   

Predajući predsjednici službene izborne rezultate, naveo je da su izbori održani 10. i 11. rujna u inozemstvu i Hrvatskoj, da je u njihovoj provedbi bilo angažirano oko 70 tisuća ljudi. „Provedene su sve nužne izborne radnje“, izvijestio je Hrvatin predsjednicu Republike koja je raspisala prijevremene izbore za Hrvatski sabor.

>> DIP: Rezultati izbora su službeni, počinje teći rok za prvu sjednicu Sabora

>> Ured predsjednice: Konzultacije na Pantovčaku o mandataru Vlade započet će u srijedu

 

Komentara 2

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
12:00 29.09.2016.

Postoji čitav niz problema u domoljubnom procesu zbrinjavanja i snabdjevanja o kojima treba dobro razmisliti i donijeti odluke koje če održavati spokojnost i blagostanje u krugu domoljubno odabranih 200 bogatih balkanskih familija.

PO
postolar
15:12 28.09.2016.

Čudno je da ne spominje greške u sustavu kao recimo smiješni popis birača koji je 100% neispravan i na kojemu ima najmanje cca 200.000-300.000 nepostoječih birača jer je tragedija vjerovati da u Rep.Hrvatskoj pravo glasati ima 3.800.000 birača od 4.1 milijun stanovnika !? Izborni zakon za manjince je lakrdija,dijaspora je diskriminirana u odnosu na sve druge glasače.To treba mijenjatiß

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije