Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obećanje

HDZ za alimentacijski fond: Država bi djecu uzdržavala koliko god treba

djeca
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
29.08.2016.
u 20:25

Sada država uzdržava dijete samo tri godine, ako to ne čini roditelj, a HDZ bi ukinuo taj rok pa bi dijete imalo taj minimum dokad treba

Osnovat ćemo alimentacijski fond za djecu razvedenih roditelja da djeca ne bi trpjela zbog nemara roditelja obveznika uzdržavanja, najavljuje HDZ u svom predizbornom programu.

Takav “fond” postoji godinama, odnosno Obiteljski zakon regulira situacije u kojima roditelj obveznik uzdržavanja ne pridonosi uzdržavanju, tj. ne poštuje sudsku odluku; država to učini, a naknadno se od njega namiruje sudskim putem. Riječ je o privremenom uzdržavanju koje može trajati do tri godine, a iznosi su upola manji od onih koji su sudskom odlukom dosuđeni, tj. od zakonom propisanih minimalnih iznosa.

U HDZ-u žele poboljšati taj način jer mnogi obveznici stvarno nemaju prihoda.

S obzirom na gospodarsko stanje i velik broj nezaposlenih, sve je veći broj obveznika uzdržavanja koji su izgubili zaposlenje i nisu u mogućnosti naći posao, a samim time ni podmirivati svoju obvezu uzdržavanja. Zbog toga dolazi do pokretanja kaznenih postupaka protiv takvih roditelja, ali oni i nadalje, zbog objektivnih okolnosti, ne pridonose uzdržavanju, čime se povećava rizik od siromaštva i nemogućnost podmirivanja osnovnih životnih potreba djece, objašnjavaju u HDZ-u, čiji je socijalni program predstavila Ivana Maletić.

– Upravo zbog toga osnovat ćemo alimentacijski fond iz kojeg će se podmirivati uzdržavanje za djecu dok postoji potreba, odnosno za vrijeme dok njihovi roditelji ne rade i nisu u mogućnosti naći posao iako ga aktivno traže, što roditelj obveznik uzdržavanja mora i dokazati. Preko fonda će se rješavati i situacije kada obveznik uzdržavanja ne želi podmirivati uzdržavanje na način da obveze prema djetetu budu podmirene, a naplatu potraživanja preuzima država – najavljuju u HDZ-u.

Inače, privremeno uzdržavanje koje traje tri godine određuje se u iznosu od 50 posto zakonskog minimuma uzdržavanja, koje za dijete do šest godina iznosi 17 posto prosječne plaće, za dijete od sedam do 12 godina 20 posto prosječne plaće, od 13 do 18 godina 22 posto. Prosječna plaća u 2015. godini bila je 5693 kune. Lani su zbog neplaćanja alimentacije podnesene 722 prijave, gotovo za četvrtinu manje nego 2014. godine. Upravo je činjenica da je roditelj koji živi s djetetom svjestan da onaj drugi nema od čega plaćati alimentaciju jedan od glavnih razloga za neprijavljivanje.

>> Maletić otkrila kako HDZ namjerava doći do 180.000 novih radnih mjesta

>> Jurlina Alibegović: HDZ nije za reformu javne uprave

Komentara 33

FR
Franchescha
20:39 29.08.2016.

Trebaju se zaštiti najslabiji u društvu!

AR
aristip
20:49 29.08.2016.

Treba zaštiti svu djecu a ne samo rastavljenih roditelja. Samo u Hrvatskoj je moguće da gladno dijete ne može dobiti odgovarajuću pomoć od držve ako su mu roditelji u braka ali ako se razvedu može. Da čovjek ne povjeruje.

Avatar aj_ća
aj_ća
22:06 29.08.2016.

Dobra i izvediva ideja! Drago mi je da HDZ razmislja o onima koji su najugrozeniji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije