Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najava reformi

Turina-Đurić poziva Strenju-Linić da ne dopusti pad zdravstvenog standarda

nada turina đurić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
04.01.2016.
u 18:30

Nada Turina-Đurić istaknula je na konferenciji za novinare da se hrvatski zdravstveni sustav temelji na ideji da zdravlje pripada svakome i da je zdravstvena usluga jednako dostupna svima tako da, kako je rekla, nema mjesta za selektivne pristupe

 Članica Predsjedništva HNS-a i saborska zastupnica Nada Turina-Đurić ocijenila je u ponedjeljak u Rijeci kako se može očekivati pad zdravstvenog standarda građana ako se provedu najavljene reforme koje dolaze iz HDZ-a te je pozvala Most i posebno njegovu saborsku zastupnicu Ines Strenja-Linić, kao stručnjakinju za zdravstvo, da kao korektiv HDZ-a ne dopusti da se zdravstvo "vrati korak unatrag", nego da se sustav unaprijedi.  

 Nada Turina-Đurić istaknula je na konferenciji za novinare da se hrvatski zdravstveni sustav temelji na ideji da zdravlje pripada svakome i da je zdravstvena usluga jednako dostupna svima tako da, kako je rekla, nema mjesta za selektivne pristupe po kojima bi se korištenje zdravstvenog sustava temeljilo na tome tko je koliko bogat ili siromašan. Hrvatski zdravstveni sustav je jedan od temeljno najbolje postavljenih sustava u Europi, kopiran je u mnogo naprednijim zemljama te je visoko ocijenjen od Svjetske zdravstvene organizacije pa je svako odstupanje od njega neprihvatljivo, rekla je.

 Komentirajući najave mogućeg osnutka ministarstva demografske obnove, Turina-Đurić rekla je kako je to vjerojatno opravdano, ali se, ocijenila je, u interesu demografske obnove ne može razmišljati o rigidnim potezima kao što su zabrana pobačaja, otežavanje postupaka potpomognute oplodnje ili ukidanje pedijatrijskih ambulanti.

 Predsjednica Interesnog odbora za zdravstvo HNS-a Primorsko-goranske županije Branka Milojević rekla je kako to tijelo smatra da nisu potrebne korjenite promjene u zdravstvenom sustavu, nego samo korekcije. Dodala je da se promjene u zdravstvu već događaju te kako je nužno da se na leđa građana ne stavlja dodatni teret koji oni ne mogu podnijeti.

 Ginekologinja Jasna Gobić istaknula je na konferenciji za novinare da su svi ginekolozi protiv namjernog prekida trudnoće, ali su mnogi za to da se odluka o tome ne zabranjuje ženi.

 "Mi smo tu da to učinimo na siguran način", rekla je u vezi s aktualnom temom zabrane pobačaja. "Većina zemalja ne zabranjuje pobačaj jer se utvrdilo da je nemoguće prisiliti ženu da zadrži dijete u njoj neprihvatljivim okolnostima", istaknula je Jasna Gobić.  

>> Most: Ovo je 5 ključnih točaka reforme zdravstvenog sektora!

Komentara 6

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
20:31 04.01.2016.

WTF, tko je sad ova?

Avatar traktoraš
traktoraš
19:54 04.01.2016.

iz koje si ti stranke, jeli ti besna pušić predsednica? haaaa haaaaaaaa

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
00:47 05.01.2016.

Svi trabunjaju o dostupnosti i kvaliteti, ali ni jedan ne spominje trosak i tko ce ga snositi. Nista bolje se i ne moze ocekivati od komunistickog sljama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije