Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči razgovora na Pantovčaku

Sedam manjinaca uz SDP, a Ermina Lekaj Prljaskaj ipak uz HDZ?

02.04.2014., Zagreb - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarovic. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/4
26.11.2015.
u 07:19

Po svemu sudeći, Kolinda Grabar-Kitarović neće moći imenovati mandatara jer nitko ne dolazi sa 76 potpisa potrebnih za sastav vlade

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas će se od 13.45 sati konzultirati s čelnicima parlamentarnih stranaka koje su osvojile mandate na izborima te s manjinskim zastupnicima, no već je sada jasno da neće nikoga moći imenovati mandatarom jer nitko ne dolazi sa 76 potpisa potrebnih za sastav vlade.

Manjinci ipak nejedinstveni

Cijeli jučerašnji dan trajalo je usuglašavanje manjinaca koji su dogovorili da će nastupati kao grupa. Na kraju je sedam manjinaca odlučilo stati uz SDP, dok se na sastanku nije pojavila zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj iako su je čekali cijeli dan. Nije se javila ni nama pa se pretpostavlja da se priklonila HDZ-u. Zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi nakon sastanka je rekao da je svih sedam manjinaca, osim Lekaj Prljaskaj, tijekom dana dalo potpise SDP-u. S obzirom na to, SDP će na sastanak predsjednici očito sa 67 potpisa – 56 koalicije Hrvatska raste, tri IDS-a, jednim Radimira Čačića te sedam manjinaca. Jučer su nam u HDZ-u isticali da imaju više od 59 potpisa, među njima najvjerojatnije albansku zastupnicu, ali navodno i još jednog manjinca. Milan Bandić i HDSSB još se nisu javno opredijelili, a u vrhu HDZ-a uvjeravaju da od osam manjinaca njih dvoje nije potpisalo za SDP. Kažu, problematizirat će činjenicu da je od sva tri SDSS-ova zastupnika pojedinačno potpis dao samo čelnik stranke Vojislav Stanimirović.

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin potvrdio je da razgovaraju s Milanom Bandićem o osnivanju zajedničkog Kluba zastupnika u Saboru. Predsjednici namjerava reći da svoje potpise zasad ne daju nikome.

Prgomet nije pozvan

Ni SDP ni HDZ, po svemu sudeći, neće predsjednici doći ni s potpisima Milana Bandića koji službeno još nije stao ni uz koga. Na konzultacije neće doći jer je na putu u Budimpešti pa će ih odraditi telefonski. Svoj potpis nijednoj strani neće dati ni Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida.

– Iznijet ću naš stav da ne želimo biti dio vlasti koju bi formirali HDZ ili SDP te da ćemo biti izrazito konstruktivna oporba – kazao nam je Sinčić.

Delegacija Mosta predsjednici će poručiti da ne odustaje od ideje zajedničke reformske vlade. Iako je jučer i formalno osnovao stranku Hrid, u kojoj su uz njega još dvije zastupnice s liste Mosta, Drago Prgomet nije pozvan na konzultacije jer je predsjednica pozvala samo one stranke koje su se kandidirale na izborima i osvojile mandate.

>> Kako Velika Britanija i Njemačka rješavaju veliku hrvatsku 'ustavnu zagonetku' 

>> Sedam od osam manjinskih zastupnika potpisalo podršku Milanoviću

Komentara 96

Avatar navijač
navijač
08:10 26.11.2015.

Albanci su za hrvatsku opciju zato što znaju kakvi su srbi u stvari' njima su napravili puno zla kao i nama. Uglavnom kad/tad ovim manjincima treba uzeti saborske fotelje jer je demokratski sustav takav da odlučuje većina a ne manjina. Kaže se da je to sustav u kojem će dva glupana uvijek nafglasati jednog genija ' a kod nas ispada da sedam manjinaca odlučuju o vladi.

BL
Blizard
07:29 26.11.2015.

Nasukao se Prgomet na HRID-Inu pa nije moga doći sa strankom koja ima 3 glasa !

SL
stalno lazu
07:33 26.11.2015.

Kakvo kazaliste. Uoci odluke o iducem mandataru vlade eto izlazi Ivo kojem onaj neki vitaly nakrov od auta. Optuzili bi i vlastitog kad imali koristi od toga. Tko ima najvise koristi od toga... onaj koji djeli narod na mi i oni. Pa toga nema ni u siriji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije