Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozadina istupa M. Raškovića

SDSS se drma zbog autoriteta

26.11.2015., Zagreb - Konzultacije stranaka i koalicija kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarovic. Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeca.
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/5
28.11.2015.
u 09:15

Sve konce u stranci vuku Pupovac i Stanimirović, oni su nametnuli i Raškovića za saborskog kandidata. Mlađi članovi su za promjene, tvrde bivši čelnici stranke

S objavom izbornih rezultata činilo se kako je situacija u SDSS-u idealna i da je stranka ostvarila svoje zacrtane ciljeve. Tri osvojena zastupnička mjesta, pri čemu je i četvrti bio blizu, omogućila su da se zaborave problemi i istupi dojučerašnjih članova stranke Srđana Milakovića i Siniše Ljubojevića koji su na izbore izašli s neovisnom listom. Tako je bilo sve do samostalnog istupa izabranog saborskog zastupnika Mirka Raškovića kada su se ponovno zatresli temelji stranke.

Mnogi su otišli ili su po strani

– Pred SDSS-om su nužne bitne promjene jer stranka ovako više ne može opstajati niti može na pravi način predstavljati interese srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj – tvrdi Milaković koji je bio predsjednik vukovarske podružnice stranke dodajući kako ga Raškovićev istup nije pretjerano iznenadio. Podsjeća i kako su i prije izbora upozoravali na nezdravu atmosferu unutar SDSS-a te da se u skoroj budućnosti mogu očekivati novi potresi samih temelja stranke.

– Unutar stranke već neko vrijeme postoji veliko nezadovoljstvo, a razlog je svemu autoritativna politika koju provodi Milorad Pupovac. Upravo su on i Vojislav Stanimirović odgovorni za sve što se događa jer oni su i nametnuli Raškovića kao saborskog kandidata pa bi samim tim bilo i normalno da upravo oni odgovaraju za sve ovo. To što se oni izvlače na odluku Predsjedništva stranke smiješno je jer se vrlo dobro zna da je moralo biti kako su oni zamislili. Pravo je pitanje hoće li se sada skupiti potrebna kritična masa članstva koje bi zatražilo odgovornost toga dvojca – kaže Milaković. I Ljubojević, koji je bio predsjednik Županijske organizacije SDSS-a Karlovačke županije, misli kako je došlo vrijeme za promjene u SDSS-u. Iznenadilo ga je samo što je do potresa došlo tako brzo poslije izbora, ali napominje da mnogi članovi stranke, prije svega oni mlađi, smatraju da su nužne promjene.

– Osobno vjerujem kako je odluku da tri zastupnika SDSS-a podržavaju koaliciju Hrvatska raste donio sam Pupovac. Upravo je on najveći krivac za sve što se događa unutar stranke, a zbog toga su mnogi nekad prepoznatljivi članovi stranke otišli ili su pak ostavljeni skroz po strani – kazao je Ljubojević. Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović i poslije najnovijih događanja tvrdi da je stranka stabilna i da samostalan istup Raškovića, kao i ranije izbacivanje Milakovića i Ljubojevića nisu ugrozili njenu opstojnost. Ističe kako je SDSS daleko najjača politička stranka sa srpskim predznakom u Hrvatskoj te da su to pokazali i izborni rezultati gdje su premoćno osvojili sva tri mjesta u Saboru koja su zagarantirana pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Tko je tko na izborima

– Očigledno je da građani prepoznaju naš rad i napore. Siguran sam kako će tako biti i ubuduće. Uostalom, vidjelo se tko je tko na izborima – istaknuo je Stanimirović. Podsjetio je i da je Predsjedništvo stranke jednoglasno donijelo odluku o potpori lijevoj koaliciji te da je na tome sastanku bio i Rašković. Govoreći o Raškovićevu istupu, kaže kako ga je sve to iznenadilo, ali i da mu je već u srijedu, kada se nije pojavio na sastanku, nešto bilo sumnjivo. Podsjetio je i kako je SDSS i prije htio Raškovića predložiti za Sabor, ali je on uvijek govorio da ni mrtav na to neće pristati pa ih je njegov pristanak ove godine iznenadio.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac jučer se nije javljao na telefon. 

>> Mirko Rašković: Poručili su mi da će mi skinuti glavu 

>> Stanimirović: Rašković je kontradiktoran, a nitko iz SDSS-a mu nije prijetio

Komentara 31

Avatar grbadeva
grbadeva
09:43 28.11.2015.

Izmjenama izbornog zakona predstavnici nacionalnih manjina trebali bi biti birani isključivo kao pojedinci, a ukoliko žele stranački djelovati onda imaju opće liste pa neka izvole u ravnopravnu borbu za glasove.

PA
pajokola1
10:11 28.11.2015.

Ma ovaj zakon koji manjincima omogućuje pravo da se svrstavaju na jednu ili drugu stranu je nakaradan, pa oni imaju zagarantirana mjesta u saboru glasalo od njih tri ili tri tisuće njihovih birača i to nije isti legitimitet kao što dobije "normalni" saborski zastupnik koji da bi ušao u Sabor mora dobiti podršku cca 10 tisuća birača,ovaj zakon ništa ne valja i to se sad dobro vidi.

NE
Neo001
09:42 28.11.2015.

Rašković je otvoreno rekao TKO GA PRITIŠĆE I TKO MU PRIJETI .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije