Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najvažnije točke

SDP-u ključne sve četiri zagrebačke jedinice, HDZ-u Slavonija i Dalmacija

Zoran Milanović Tomislav Karamarko
Foto: Pixsell
1/5
13.10.2015.
u 10:15

SDP je prije četiri godine u četiri jedinice koje obuhvaćaju Zagreb osvojio 35 mandata, HDZ, i kad gubi, u devetoj pobjeđuje, a u petoj je izjednačen

Iako nema nevažnih izbornih jedinica, neke su i SDP-u i HDZ-u ipak nešto milije od drugih. I kao što HDZ gotovo sa sigurnošću može računati da će na izborima pred nama pobijediti u slavonskoj IV. i V. jedinici i dvije dalmatinske – IX. i X., tako i u SDP-u drže da će odnijeti pobjedu u III., VIII., I.

– U proporcionalnom izbornom sustavu svaka je jedinica jednako važna. Stoga je jedino pravo pitanje u kojim se to jedinicama dobrom kampanjom uoči parlamentarnih izbora mogu dobiti glasovi neodlučnih birača. I to je ono na što smo se koncentrirali – kaže jedan član Predsjedništva SDP-a. Zbog toga računaju, prije svega, na četiri zagrebačke izborne jedinice (I., II., VI. i VII.) u kojima je prije četiri godine SDP s partnerima osvojio čak 35 mandata. U slavonskim i dalmatinskim jedinicama, inače nesklonima ljevici, SDP je osvojio samo 24 mandata, a u dvije zapadne, koje također drže ključnima, a to su III. i VIII., čak 21 mandat.

 Rezultat u Zagrebu mora biti takav da pokrije zaostatak iz dvije slavonske jedinice

 – Rezultat u Zagrebu mora biti takav da pokrije zaostatak iz dvije slavonske jedinice, s rezultatom iz Istre i Rijeke da nadoknadimo zaostatak iz dvije dalmatinske jedinice – IX. i X – a s pobjedom u III. da ostvarimo prednost – objašnjava jedan član Predsjedništva SDP-a. Budući da će izbori biti “borba za svaki mandat”, u SDP-u traže način da dobiju mandat više i u tradicionalno im nesklonim jedinicama.

Tako je u IX. jedinici, tradicionalnom uporištu HDZ-a, za ove izbore SDP dogovorio da na listi bude i kandidat SDSS-a. U najboljoj varijanti na taj bi način SDSS dobio vrlo izglednu šansu da uz tri saborska mandata, koja će gotovo sigurno osvojiti u dvanaestoj (manjinskoj) jedinici, osvoji i četvrti mandat putem preferencijskih glasova. A SDP bi, odnosno koalicija, dobila dodatnih osam do devet tisuća glasova u za njih vrlo teškoj devetoj izbornoj jedinici. HDZ-ove tradicionalne utvrde su peta slavonska i dvije dalmatinske, deveta i deseta. HDZ, i kad gubi, kao na izborima 2011., pobjeđuje u devetoj ličko-dalmatinskoj jedinici, a u petoj je izjednačen.

Na listi u petoj izbornoj jedinici mogao bi biti i Đuro Glogoški

Iako je desetu izbornu jedinicu te 2011. izgubio, ipak je osvojio pet mandata, a u četvrtoj četiri u odnosu na SDP-ovih šest. HDZ sad računa na pobjede u već spomenute četiri jedinice, ali nadaju se i sedmoj. Gradovi u kojim će ići na pobjedu su svakako Vukovar, Vinkovci, Zadar, Šibenik, Knin, ali i Split. U Osijeku su svjesni da će biti sraz između HDZ-a, HDSSB-a te SDP-a. I dok se zna da će listu u petoj izbornoj jedinici nositi politički tajnik Tomislav Čuljak, spominje se da bi u jednoj od dvije slavonske jedinice mogao na listi biti i glavni tajnik Milijan Brkić. Također, u HDZ-u pregovaraju i s liderima braniteljskog prosvjeda, pa se tako spominje da bi na listi u petoj izbornoj jedinici mogao biti i Đuro Glogoški.

To su zasad samo nagađanja, ali činjenica je da HDZ ide na što uvjerljivije pobjede u svojim izbornim bazama. U devetoj jedinici prvi će na listi biti šef HDZ-a Tomislav Karamarko, ali i šefica kampanje i bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac. Upravo u toj jedinici HDZ očekuje maksimalan broj mandata, dok su svjesni da u osmoj i trećoj jedinici, ali i prvoj i drugoj, nemaju što puno očekivati. U šestoj jedinici su tradicionalno izjednačeni sa SDP-om, izuzevši poraz prije četiri godine.

>>HDZ je ipak odbio i sučeljavanje timova

>>'SDP-ov program nudi kombinaciju lažne samohvale i metode copy-paste naših mjera'

>>Predsjednica Grbinu: Apsolutno odbijam bilo kakvu vrstu pritiska

Komentara 62

NJ
njofra18
10:31 13.10.2015.

Ovaj put su SDP-u više ništa nije ključno, mislim da se ljudi više neće dati obmanuti

ĆA
ćaćaća
10:56 13.10.2015.

plan 21 je bio i ostao plan o "regjonu" i u službi je memoranduma II..dovoljno je samo pogledati koliko je ministara nacionalne manjine u toj vladi koja je najmanje hrvatska..

US
USPINJAČA
11:22 13.10.2015.

HDZ ima Slavoniju i Dalmaciju, a prestigao je i SDP u sve 4 jedinice koje obuhvaćaju Zagreb i sve to po lijevo pristranim anketama tako da Domoljubna pobjeđuje!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije